e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Τιμώντας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 2022 ο Επιφάνιος Κιέβου: "Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο" [video-photos]

Πολιορκημένο Κίεβο, 7 Απριλίου 2022. Ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με το ιουλιανό ημερολόγιο, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ.

Με τον επικεφαλής της επίσημης Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Κλήμης, ο Αρχιεπίσκοπος Βισχόροντ Αγαπητός, ηγούμενος της χρυσότρουλης Μονής του Αγίου Μιχαήλ, Αδελφοί της Μονής και προσκεκλημένοι κληρικοί.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο Μακαριώτατος εκφώνησε εόρτιο κήρυγμα, στο οποίο επεσήμανε ότι η καλή είδηση (:ευαγγελισμός) της ελεύσεως του Χριστού στον κόσμο διά της Υπεραγίας Θεοτόκου, προκαταγγέλλει την τελική νίκη των Ουκρανών επί των εισβολέων Ρώσων.

Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων:

"Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Χθες ήμουν εκεί που η κόλαση φαίνεται να άνοιξε τις πόρτες της. Bucha, Irpin, Gostomel - τα προάστια του χρυσόθολου Κιέβου, που για πολλές γενιές ήταν συνώνυμα με τη φυσική ομορφιά και την άνεση, ένα μέρος ανάπαυσης, ένα μέρος άνετης ζωής - έχουν γίνει τώρα ένας τόπος φρίκης, γεμάτος ερείπια, πόνο και σημάδια θανάτου.

Μέσα σε όλα αυτά, η δύναμη με την οποία βρισκόμαστε σε πνευματικό αγώνα γίνεται αισθητή με ιδιαίτερη οξύτητα. Γιατί αυτό που βλέπετε γύρω σας δεν είναι μόνο ο καρπός του θυμού των Ρώσων βαρβάρων, των σκοτεινών ορδών που ήρθαν στην ειρηνική γη μας για να σπείρουν την καταστροφή και τον θάνατο. Σε τι μετέτρεψαν οι Ρώσοι εισβολείς τις πόλεις Bucha, Gostomel, Borodyanka, σε τι μετατράπηκαν και συνεχίζουν να μεταμορφώνονται η μέχρι πρόσφατα ακμάζουσα Μαριούπολη και η ειρηνική Volnovakha, το μεγαλοπρεπές Χάρκοβο, το αρχαίο Chernihiv, δεκάδες πόλεις και εκατοντάδες χωριά της Ουκρανίας μας - όλες αυτές οι καταστροφές και τα ερείπια και όλες οι διαλελυμένς ζωές που έχασαν είναι μια εκδήλωση δαιμονικής δυσαρέσκειας.

Ο λαός μας δεν πολεμά μόνο με τον ρωσικό στρατό σήμερα για τη θέλησή του για την ελευθερία του, για το μέλλον του. Αυτός ο πόλεμος είναι μέρος ενός μεγαλύτερου αγώνα - πολεμάμε το δαιμονικό κακό, το σκοτάδι της σκλαβιάς και του θανάτου. Και η συνειδητοποίησή μας ότι τη στιγμή του Ευαγγελισμού ήρθε στον κόσμο, Αυτός που έγινε ο νικητής του διαβόλου, που ο ίδιος νίκησε τον θάνατο και δίνει σε όλους όσους πιστεύουν σε Αυτόν τη δύναμη να νικήσουν και να νικήσουν το κακό και το κεφάλι του κακού - αυτή η συνειδητοποίηση μας δίνει τη δυνατότητα να γιορτάσουμε σήμερα.

Άλλωστε, ξέρουμε ότι όσο δυναμικά κι αν εκδηλώνεται το κακό, σίγουρα θα νικηθεί από την δύναμη της αλήθειας και της αγάπης! Η ζωή θα νικήσει τον θάνατο. Ακόμη και οι νεκροί θα αναστηθούν, γιατί ο Κύριος θα τους αναστήσει, δίνοντάς τους αιώνια ζωή. Καταστροφή, ταλαιπωρία και πόνος - αν και σοβαρά και τρομερά, είναι προσωρινά. Και η νίκη που μας δίνει ο Υιός του Θεού όταν πιστεύουμε σε Αυτόν και Τον ακολουθούμε είναι μια αιώνια νίκη, είναι μια άπειρη ζωή, είναι μια χαρά που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να την αφαιρέσει.

Αυτά είναι τα Καλά Νέα, το Ευαγγέλιο, το οποίο διακηρύσσεται από την ίδια την ενσάρκωση, τον ερχομό στον κόσμο του Θεού του Λόγου - αυτό είναι το μήνυμα της νίκης επί του κακού. Και αυτό το μήνυμα μάς δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε, να ζούμε, να δημιουργούμε, να αντιστεκόμαστε στο κακό. Μας δίνει δύναμη με το φως της ελπίδας, της αγάπης, των καλών πράξεων - να διώξουμε το σκοτάδι που φέρνουν σε αυτόν τον κόσμο ο διάβολος και οι υπηρέτες του, οι αόρατοι και ορατοί υπηρέτες.

Ο Ευαγγελισμός είναι μόνο η αρχή της σωτηρίας. Και η απελευθέρωση των περιοχών του Κιέβου, του Τσερνιχίφ και του Σούμι είναι μόνο η αρχή της νίκης της Ουκρανίας.

Ο Υιός του Θεού, που σαρκώθηκε από το Άγιο Πνεύμα και την Παναγία, πέρασε το δρόμο της θυσίας - και ο λαός μας έχει ακόμη δρόμο αγώνα και δοκιμασίες μπροστά του. Γι' αυτό τώρα προσευχόμαστε με ιδιαίτερη συμπόνια για τους τόπους όπου διεξάγεται αυτός ο αγώνας και για όσους πολεμούν το κακό.

Προσευχόμαστε για τη Μαριούπολη - την πόλη της Παναγίας, για τους κατοίκους της, ζωντανούς και νεκρούς, για τους θαρραλέους υπερασπιστές της και ευχόμαστε σε όλους έλεος από τον Θεό και ό,τι χρειάζεται ο καθένας τους. Ζητάμε από τον Κύριο να προστατεύσει και να ευλογήσει τη νίκη των υπερασπιστών μας, των θαρραλέων Ουκρανών στρατιωτών, ώστε να μπορέσουν να φέρουν ειρήνη στις περιοχές Ντονμπάς, Χάρκοβο και Χερσώνα και σε όλες τις γωνιές της Πατρίδας μας το συντομότερο δυνατό. Και εμείς, έχοντας εμπιστοσύνη στον Θεό, πιστεύουμε ότι όπως ο Σωτήρας βάδισε το μονοπάτι του πόνου αλλά νίκησε, έτσι και εμείς, ο ουκρανικός λαός, θα νικήσουμε. Γιατί ο αγώνας μας είναι για την αλήθεια, την ελευθερία, για το καλό, ενάντια στην τυραννία, ενάντια στην αυταπάτη και το κακό. Και όπου υπάρχει αλήθεια, υπάρχει Θεός και νίκη.

Και είθε η συνειδητοποίηση αυτών των αληθειών να μας εμπνεύσει σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς να ξεπεράσουμε τον πόνο, τον φόβο, την απόγνωση και να νικήσουμε τον διάβολο και όλες τις πονηριές του."

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας, αναπέμφθηκαν προσευχές για τους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία, για τους άρχοντες και τον λαό και για την ειρήνη των ψυχών όλων των πεσόντων υπερασπιστών της Πατρίδας και των πολιτών. Επιπλέον, ο Μακαριώτατος  προσευχήθηκε  για την απελευθέρωση της Ουκρανίας από την εισβολή των ξένων.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:





























Δεν υπάρχουν σχόλια: