e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Έτοιμη η Έκθεση «Εσταυρωμένη Ουκρανία | Crucified Ukraine» του Danylo Movchan στο «Αληθώς» (19-29.4.2022)

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου «Αληθώς», συνεχίζοντας για τέταρτη χρονιά τις εικαστικές δράσεις του, οργανώνει έκθεση με 38 ψηφιακές ακουαρέλες του ουκρανού ζωγράφου και αγιογράφου Danylo Movchan, που τιτλοφορείται «Εσταυρωμένη Ουκρανία | Crucified Ukraine»

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας, πρόκειται για έργα που παρουσιάζουν την φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, και πώς η δημιουργικότητα μπορεί να επιβραδυνθεί από τα γεγονότα και να μεταμορφωθεί σε ανάγκη επιβίωσης της ίδιας της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Κατά την έκθεση των έργων αυτών, ο επισκέπτης θα κληθεί να πάρει την θέση που θέλει να κρατήσει απέναντι στα «πάθη τα σεπτά» των Ουκρανών: απλός παρατηρητής, εξανιστάμενος ή συμπροσευχόμενος;

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, στο προλογικό μήνυμά του, σημειώνει: «Δεν υπάρχουν χρώματα στη γη για να μεταφέρουν αυτή την τραγωδία. Η ζωή σε κατάσταση πολέμου έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο μου. Εικόνες πολέμου άρχισαν να δημιουργούν στη φαντασία μου αυτές τις συνθέσεις. Αναβάλλω τη σχεδίαση αγιογραφιών… Δεν υπάρχει γαλήνη στην ψυχή για να συνεχίσει αυτή την ιερή δημιουργία».

Η έκθεση φιλοξενείται στην Βιβλιοθήκη - Αίθουσα Τέχνης «Αληθώς», πλησίον του Ιερού Ναού της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, κατόπιν συνεννόησης, τις ημέρες Μεγαλοβδόμαδου και του Πάσχα, έως 29/4/2022 (τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947963626).


τους Porfyris Kapodistrias
Επιμελητής έκθεσης: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας Τεχνική υποστήριξη: Σπύρος Ροδίτης Εκτυπώσεις: Ματίνα Γιατρά-Ρίτσου Mεταφράσεις: Oleksandr Kornakov Υποστήριξη: Κατερίνα Κυπραίου, Απόστολος Βαϊνόπουλος, Ιουλία Λαμπροπούλου, Ρωμανός Αναστασιάδης, Παναγιώτης Καποδίστριας Διοργάνωση: Μορφωτικό Κέντρο "Αληθώς"


Opening TODAY at 19:00 • Danylo Movchan
Έκθεση Danylo Movchan • Εσταυρωμένη Ουκρανία / Crucified Ukraine 19-29/4/2022
Curated by Porfyris Kapodistrias
Τechnical assistance: Spiros Roditis
Prints: Ματίνα Γιατρά-Ρίτσου
Translation: Oleksandr Kornakov
Supported by Katerina Kypraiou, Apostolos Vainas
Powered by Ioulia Lampropoulou, Romanos Anastasiadis, Panagiotis Kapodistrias
Cultural Center "Alithos", Library of Vanato, Zakynthos




Δεν υπάρχουν σχόλια: