e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Κέντρο Λόγου "Αληθώς": Ο καλλιτέχνης Danylo Movchan μιλά για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία [video]


Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου «Αληθώς», στην Ενορία Βανάτου εν Ζακύνθω, συνεχίζοντας για τέταρτη χρονιά τις εικαστικές δράσεις του, παρουσίασε το δειλινό της Μεγάλης Τρίτης, 19ης Απριλίου 2022, μιαν αξιοπρόσεκτη, συγκινητική έως κατανυκτική, έκθεση με 38 ψηφιακές ακουαρέλες του ουκρανού ζωγράφου και αγιογράφου Danylo Movchan, υπό τον πολλά ομιλητικό τίτλο: «Εσταυρωμένη Ουκρανία | Crucified Ukraine»

Κατά την διάρκεια της έκθεσης, προβάλλεται βιντεοσκοπημένο μήνυμα του εξ Ουκρανίας Καλλιτέχνη προς τους εν Ζακύνθω θεατές των αντι-πολεμικών έργων του, ο οποίος, με λίγα πλην μεστά λόγια, αποτυπώνει το πώς και το γιατί της στρατιωτικής εισβολής των Ρώσων στην πατρίδα του, αφού νωρίτερα, κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα προηγήθηκε σταδιακή πολιτιστική εισβολή στη χώρα, η οποία κατέστρεψε την πνευματική δημιουργία των Ουκρανών. Αξίζει να επισημανθεί ότι θεωρεί συνυπεύθυνο τον σημερινό Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Δόξα στον Ιησού Χριστό. Είμαι ζωγράφος - αγιογράφος από την πόλη Λβιβ και λέγομαι Δανιήλ Μοβτσάν. Η πόλη μου βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία, η οποία και αυτή ήδη υπέστη βομβαρδισμούς είτε από την Μαύρη Θάλασσα είτε από τα πολεμικά αεροπλάνα που ήρθαν από την Λευκορωσία.

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου δεν μπορούσα να συνεχίσω την ιερή δημιουργία μου και την αγιογραφία, επειδή δεν έβρισκα την ειρήνη και ησυχία στην καρδιά μου. Με τον τρόπο μου ξεκίνησα να ψάχνω πώς να το εκφράσω στην τέχνη. Προσέγγισα την υδατογραφία και κάθε μέρα άρχισα να φτιάχνω ένα έργο που θα έδειχνε όλη την δραματική κατάσταση: τα πάθη, τους φόνους, τους βιασμούς, τα βασανιστήρια των Ουκρανών, των γυναικόπαιδων που υφίστανται από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Η Ρωσική Ομοσπονδία, με την πολιτιστική της επίθεση του 20ού αιώνα, εξαφάνιζε τους Ουκρανούς, τον ουκρανικό πολιτισμό. Μπορούμε να το δούμε στη λιμοκτονία του 1932-1933 και στην εξολόθρευση των Ουκρανών διανοουμένων στα τέλη της δεκαετίας του '30, όταν είχαν εκτελεστεί παρά πολλοί ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι.

Πρέπει να πούμε ότι ενεργό ρόλο στον πόλεμο αυτόν λαμβάνει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος ενεργά υποστηρίζει αυτή τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού, όταν καταστρέφονται τα πάντα: περιουσίες, εκκλησίες.

Ευχαριστώ πολύ τους ανθρώπους από την Ευρώπη και απ' όλο το κόσμο. Το νιώθουμε πολύ και αυτό πράγματι μας υποστηρίζει και μας βοηθά. Παρακαλώ. με οποιοδήποτε τρόπο να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, επειδή ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό, ο ένας λιγότερο ο άλλος περισσότερο, σύμφωνα με την κρίση του, να σταματήσουμε αυτές τις φρικιαστικές στιγμές ουκρανικής ιστορίας.
[Μετάφραση: Oleksandr Kornakov]

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΝΤΕΟ:



Δεν υπάρχουν σχόλια: