e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Τιμήθηκε στη Μητρόπολη Ζάμπιας η 103η επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, στην Λουσάκα της Ζάμπιας, το Μνημείο των Πεσόντων φωτίστηκε με τις φλόγες των αναστάσιμων καντηλιών για τα 103 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στη Λουσάκα τέλεσε τρισάγιο προς τιμήν των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου, μετά τη Θεία Λειτουργία, στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας παρουσία του Έλληνα Προξένου κ. Μιχαήλ Κρούπνικ, του Γενικού Προξένου της Κύπρου, κ. Χρήστου Σπάϊρον και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας της Λουσάκας, κ. Γεωργίου Λιακόπουλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας.

Ας σημειωθεί δε ότι ύστερα από εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας, αναγνωρίστηκε επίσημα από το Δευτερόθρονο Πρεσβυγενές Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με την ομόφωνη Συνοδική Απόφαση προβλέπεται να τελείται κάθε τρίτη Κυριακή του μηνός Μαΐου επιμνημόσυνη δέηση στις Ελληνορθόδοξες Κοινότητες της Αφρικανικής Ηπείρου.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας, που έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο της Τραπεζούντας, ορίστηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού ως «Διευθυντής της Γραμματείας του παραρτήματος του ΠΑ.Σ.Π.Ε. της Αφρικής, για την προσπάθεια Διεθνοποίησης του θέματος της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου». Την εν λόγω απόφαση υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.Ε. κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης και ο Γενικός Γραμματέας Στέφανος Κωνσταντινίδης.

Φέτος με τις ευχές και ευλογίες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄ η Μητρόπολη Ζάμπιας προετοιμάζει πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων με θέμα ακριβώς τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, μιας από τις μεγαλύτερες συμφορές που, διαχρονικά, υπέστη ο ελληνισμός. Σημειωτέον ότι η αείμνηστη μητέρα του Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β,’ Κλεοπάτρα, η ευλαβέστατη Μικρασιάτισσα, γεννήθηκε στη κοσμοπολίτικη Σμύρνη και του εμφύσησε τις αξίες της Ιωνικής γης.






Τιμώντας την θλιβερή επέτειο, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα: «103 χρόνια μετά τη γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η μνήμη των θυμάτων παραμένει ζωντανή και ζητά δικαίωση. Η προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του εγκλήματος αυτού είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας».Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφία με Πόντιους που έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: