e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Νέο βιβλίο του π. Γερασίμου Φραγκουλάκη: "... για την Μεγάλη Εκκλησία"

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Αυτές τις ημέρες είχαμε την τιμή να λάβουμε από τον αγαπητό φίλο και συν-αδελφό, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ, από το Αννόβερο της Γερμανίας, το νέο βιβλίο του, με τίτλο "... για την Μεγάλη Εκκλησία" (Αννόβερο 2021, σελίδες 240), καλόχυμο καρπό της ολόθυμης αγάπης και του εκ βάθους σεβασμού του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ευκαιρίας δοθείσης από την συμπλήρωση τριών πλήρων δεκαετιών Πατριαρχίας του.

Στο βιβλίο δημοσιεύονται άρθρα του π. Γερασίμου της τελευταίας 10ετίας, τα οποία αφορούν τόσο στον Προεστώτα της καθόλου Ορθοδοξίας στη σχέση του με τον ορθόδοξο κόσμο, όσο και σε μεγάλα θέματα του σύγχρονου κόσμου, στα οποία εμπλέκεται -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- το ταπεινό, πλην αειλαμπές, Φανάριο. Τα επικαιρικά αυτά άρθρα, τα οποία πάντως διαθέτουν προοπτική διαχρονίας, έχουν πρωτοδημοσιευθεί εν πολλοίς στους έγκριτους ιστότοπους "Ιδιωτική Οδός" και "Φως Φαναρίου", τους οποίους διευθύνει ο αγαπητός και έμπειρος περί την εκκλησιαστική ιστορία, θεολόγος και μουσικός, Παναγιώτης Ανδριόπουλος.

Ο ίδιος ο π. Γεράσιμος, στον Πρόλογό του, εξηγεί εξομολογητικώς: "Με τα άρθρα μου αυτά δεν κάνω τίποτε περισσότερο, από το να προσπαθώ να υπεραμύνομαι με τις ισχνές μου δυνάμεις, των δικαίων της Μητέρας Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του Πάνσεπτου Οικουμενικού Θρόνου σε καιρούς που λυσσαλέα πολεμιέται από μισθωτούς και μη κονδυλοφόρους στον χώρο των ΜΜΕ. Μέσα στα άρθρα αυτά τα οποία γράφτηκα με αφορμή γεγονότα σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μεταξύ άλλων υπάρχουν και διάφορα ιστορικά στοιχεία. Τα κείμενα όλα είναι χωρισμένα κατ' έτος και κάθε ένα από αυτά έχει την ημερομηνία που πρωτοδημοσιεύτηκε."

Η δική μας εκτίμηση: Τα άρθρα του π. Γερασίμου αποτελούν όντως συμβολή στη σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία και διακρίνονται για την ευθυκρισία και την μαχητικότητά τους, που εκπορεύονται, όχι από διάθεση διδακτισμού ή ατελέσφορης αντιπαράθεσης με πρόσωπα και καταστάσεις (λ.χ. τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ περί το Ουκρανικό ή το Γραφείο Αιρέσεων Μητροπόλεως Πειραιώς), αλλά από την βαθεία γνώση της δεοντολογίας περί το Εκκλησιαστικό - Κανονικό Δίκαιο και την πεποίθηση τού συγγραφέα για την πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Θρόνου πάση τη κτίσει έναντι των πολλών και ποικίλων προσπαθειών υποβαθμίσέως του από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Συγχαίρουμε τον π. Γεράσιμο για τον δυναμισμό της γραφής του, ευχόμενοι όλα τα Αίσια στη ζωή και τα έργα του!

Βιογραφικό π. Γερασίμου Φραγκουλάκη

Ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμος Φραγκουλάκης γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Πραιτώρια, νότια του νομού Ηρακλείου της Κρήτης. Απόφοιτος της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής, σπούδασε Παιδαγωγικά και είναι κάτοχος Master στην Θεολογία. Αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη του νομού Ηρακλείου, διετέλεσε εφημέριος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας. Από το έτος 1990 διακονεί στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας την αρχή στην ενορία του Wetzlar στην περιοχή της Φραγκφούρτης και στη συνέχεια από το έτος 1997 μετατέθηκε στην ενορία Τριών Ιεραρχών Αννοβέρου. 

Παράλληλα υπηρέτησε και ως εκπαιδευτικός στον Πειραιά και με απόσπαση σε Ελληνικές Σχολικές Μονάδες της Ο.Δ.Γερμανίας. Πλην του ανωτέρω βιβλίου, είναι συγγραφέας και δύο άλλων πονημάτων: «Εμείς στη Γερμανία»-Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος Λαμπαρδάκης [ιστορικό-βιογραφικό] και Υμνολογώντας με το πινέλο (Ερμηνεία της Εικόνας της γεννήσεως του Χριστού) [θεολογικό-ερμηνευτικό]. Είναι επίσης συγγραφέας δεκάδων άρθρων σε περιοδικά και κυρίως στο διαδίκτυο με αναφορά κατά κύριο λόγο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: