e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Εορτασμός 50 ετών της Μονής Προφήτου Ηλία Ολλανδίας. Χρυσούν Ιωβηλαίον 1972-2022

Το Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022, η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ολλανδίας (Nimrod 15, 5454 HG Saint Hubert) εόρτασε σεμνοπρεπώς την συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή της, ήτοι το Χρυσούν Ιωβηλαίον της (1972-2022). Της εορτίου Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη αρχιερατικώς ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, με συλλειτουργούς έξι ιερείς και έναν διάκονο. Παρόντες ήταν τέσσερις άλλοι ιερείς, η Ηγουμένη και η αδελφή της Μονής του Asten και πλήθος πιστών. Η Θεία Λειτουργία εψάλη από το εκκλησίασμα των παρόντων πιστών. 

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης μίλησε για τον βίο και τη σημασία του προφήτου Ηλιού στη ζωή των χριστιανών σήμερα: «Στις ημέρες μας, ο προφήτης Ηλίας συνεχίζει να κηρύττει στο λαό του Θεού, καλώντας όλους να μετανοήσουν και να εγκαταλείψουν τα είδωλα και τους ψεύτικους θεούς. Ακόμα και σήμερα, ο προφήτης Ηλίας μας κηρύσσει να επιστρέψουμε στον Κύριο με αγνότητα και αληθινή πίστη και να μην αφήσουμε ψευδείς διδασκαλίες να μολύνουν τις καρδιές μας (…) Σήμερα ο προφήτης μας προσκαλεί και λέει ότι Κύριος ο Θεός ζει και θα κρίνει τον λαό Του σύμφωνα με τα έργα του! Μετανοήστε και επιστρέψτε στον Κύριο της αγάπης και θα δείτε τα μεγαλεία Του! Ας μιμηθούμε τη φλογερή πίστη του Προφήτου Ηλιού. Ας τον έχουμε ως παράδειγμα. Στις καρδιές μας, σαν σε πύρινα άρματα, ας δεχτούμε τον Λυτρωτή μας Χριστό. (…) Ας εγκαταλείψουμε την αδύναμη φύση μας και πάνω απ’ όλα ας δοξάσουμε τον Χριστό και ας φωνάξουμε με αρετή: Πράγματι, Κύριε, είσαι ο Θεός μας, ο μόνος αληθινός Θεός»

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης μίλησε για τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Παχώμιο, ο οποίος είχε το θάρρος να ιδρύσει ένα μικρό Μοναστήρι με την υποστήριξη των Αρχιεπισκόπων Συρακουσών Γεωργίου, Ευδοκιάδος Γεωργίου και Κομάνων Γαβριήλ, οι οποίοι ήταν αρχιερείς που μόχθησαν για την εδραίωση της Ορθοδοξίας στις περιοχές αυτές. Υπενθύμισε επίσης ότι η μακαριστή Γερόντισσα Μαρία έμεινε στην Μονή αυτή για τρία χρόνια μέχρι να ιδρύσει το δικό της μοναστήρι μερικές δεκάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, ενώ εξήγησε πως πλέον η Μονή ανήκει στην δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου. Τέλος δε, παρακάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν στον Θεό και την Παναγία ώστε να έλθουν πάλι νέοι μοναχοί. 

Στη συνέχεια, κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονής Προφήτου Ηλιού έλαβαν τον λόγο και εξέφρασαν την χαρά τους για τον εορτασμό του Χρυσού Ιωβηλαίου. Ο πατήρ Josef Sikhora έφερε μία εικόνα του Προφήτου Ηλιού, αγιογραφημένη από τις μοναχές της Μονής του Trazegnies (Βέλγιο), προσφορά των μοναζουσών στην Μονή του Προφήτου Ηλιού στο Saint Hubert Mill. 

Ακολούθησε «Αγάπη» στους κήπους της Μονής. Για πολλούς, ήταν ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, κάτι που το επιθυμεί κανείς σε αυτή την μετά τον κορωνοϊό περίοδο. Στο εξής, η Θεία Λειτουργία θα τελείται στην Σκήτη, κατ’ αρχάς, τη δεύτερη και την τέταρτη Κυριακή του μήνα, γεγονός για το οποίο οι πιστοί φίλοι της Μονής είναι ιδιαιτέρως χαρούμενοι.Δεν υπάρχουν σχόλια: