e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Κυριακή, 14.8.2022, στο Μπανάτο Ζακύνθου, με ανάμνηση της φονικής Σεισμοπυρκαγιάς του 1953

Πρωί Κυριακής Θ΄ Ματθαίου, 14ης Αυγούστου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, προεόρτια ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Κατ' αυτή την ημέρα, εξάλλου, αναθυμούμαστε οι Ζακυνθινοί την 12η Αυγούστου 1953, οπότε το νησί μας κατακρημνίστηκε και κατακάηκε υπό την σφοδρότατη οργή του Εγκέλαδου. 

Σήμερα, λοιπόν, 69η επέτειο από την αποφράδα εκείνη ημέρα, κατά την διάρκεια της Ευχαριστιακής Συνάξεώς μας, μνημονεύσαμε τους αδικοσκοτωμένους της Σεισμοπυρκαγιάς του 1953, προσευχόμενοι συνάμα υπέρ μακρύνσεως του φόβου και της κάθε απειλής Σεισμού. Ειδική Ακολουθία έχει ποιηθεί από ετών υπό π. Παναγιώτου Καποδίστρια, εγκριθείσα από τον Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αναπέμπεται στους Ναούς του νησιού κατ' έτος, την β΄ Κυριακή του Αυγούστου. 

Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη πλαισίωσε ιεροψαλτικώς καλλίφωνος Χορός Ιεροψαλτών: οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας (ο οποίος μάλιστα κήρυξε απ' άμβωνος τον θείο λόγο), Ιωάννης Καραβάνης, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης.



















































Δεν υπάρχουν σχόλια: