e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Πάτρα: Η 58η επέτειος της Επανακομιδής της τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου

Με τη μεγαλειώδη Λιτανεία της τιμίας Κάρας και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, περατώθηκαν οι λαμπροί εορτασμοί στην Πάτρα, για την 58η επέτειο της Επανακομιδής της τιμίας και χαριτοβρύτου Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου, από τη Ρώμη όπου ευρίσκετο, για πάνω από 500 χρόνια, στην πόλη του μαρτυρίου του, στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

Χιλιάδες ευσεβών χριστιανών, από την Πάτρα και αλλού, συνόδευσαν λιτανευτικά δια θαλάσσης και ξηράς, την πανσεβάσμια του Πρωτοκλήτου κεφαλή, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, και τους συλλιτανεύσαντες Αρχιερείς, Σεβασμ. Μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, Αξώμης κ. Δανιήλ και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο, και τον Θεοφ. Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο.

Στην Ιχθυόσκαλα Πατρών, όπου έφθασε η Ιερά Λιτανεία, τελέστηκε ο Αγιασμός για τη νέα αλιευτική περίοδο, υπό του Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου. Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβ. Πατρών, ευχήθηκε στους αλιείς, υγεία και επιτυχία στην εργασία τους.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος της Λιτανείας, δια θαλάσσης και μεταφέρθηκε η τιμία Κάρα στον μώλο  της οδού Αγίου Νικολάου και από εκεί στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στον τόπο όπου έγινε η συγκινητική υποδοχή της πριν 58 χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου 1964.

Μετά τη Δοξολογία, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος εκφώνησε λόγο πανηγυρικό επί τη ευσήμω και λαμπρά ημέρα, όπου τόνισε την σημασία της παρουσίας, της διδασκαλίας και της θυσίας του Πρωτοκλήτου στην Πάτρα και την Ελλάδα γενικότερα.

Εστίασε δε στο γεγονός ότι σε μια εποχή σκότους και ειδωλομανίας για τον τόπο, ανέτειλε ο Ήλιος και έλαμψε η Αλήθεια, δηλαδή ο Ιησούς Χριστός, τον οποίο κήρυξε ο Απόστολος Ανδρέας, σφραγίσας αυτό το κήρυγμα με το αίμα του και τη θυσία του επί του χιαστού Σταυρού.

«Τι και πώς θα ήταν άραγε η Πάτρα», είπε με έμφαση ο Μητροπολίτης, «αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα χωρίς την Ορθόδοξη και αμώμητη πίστη;».

«Η αποκεκαλυμμένη από τον Θεό, Αποστολική διδαχή, έσωσε την πόλη μας και την Πατρίδα μας, τον πολιτισμό και τα γράμματα και νοηματοδότησε την πορεία αυτού του τόπου και του Λαού μας, στο ιστορικό γίγνεσθαι», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε:

«Η Ορθόδοξη πίστη μάς ελευθέρωσε από ποικίλες σκλαβιές και μάς ανέστησε εκ του πτώματος. Μάς στερέωσε, μάς ενίσχυε και μάς ενισχύει στη σύγχρονη δύσκολη και απατηλή εποχή που ζούμε.

Χωρίς αυτή την πίστη την οποία μάς δίδαξε ο Απόστολος Ανδρέας, δε δυνάμεθα να προχωρήσωμε και είμεθα αυτοκαταδικασμένοι εις πνευματικόν όλεθρο.

…Αύτη την ώρα πρέπει να δώσουμε την υπόσχεση στον Άγιο Ανδρέα ότι όσα μάς παρέδωσε θα τα τηρήσουμε ως κόρην οφθαλμού  για τη δόξα του Θεού, για τη δική του (του Αποστόλου Ανδρέου) την τιμή και για την σωτηρία μας.

…Και καθώς θα τον λιτανεύσουμε στην πόλη μας τώρα, ας τον παρακαλέσουμε να μας κρατάει στα χέρια του, να φωτίζει τον δρόμο των παιδιών μας, να μη μας εγκαταλείπει δεόμενος του Κυρίου, παρά τα πολλά μας αμαρτήματα και να σώζει την πόλη του, την πόλη μας, εκ παντοίων κινδύνων, όπως έπραξε παλαιότερα με τους Αβάρους και κατά τον 20ον αιώνα με τους Γερμανούς.

Αλλά και για την Πατρίδα μας, την Ορθόδοξη Ελλάδα, να πρεσβεύει, ώστε να διατηρεί ακέραιη την διδασκαλία του Ιησού Χριστού και την Ορθόδοξη πίστη, έως της συντελείας του αιώνος…».

Η Ιερά Λιτανεία, δια της οδού Αγίου Ανδρέου, κατέληξε στον Ιερό Ναό του Πολιούχου, όπου ανεπέμφθη δέηση και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε από καρδίας τους Αγίους Αρχιερείς, τους άρχοντες, τους μαθητές των σχολείων και τα Σώματα που μετείχαν στον εορτασμό, τον Ιερό Κλήρο και σύμπαντα τον ευσεβή πατραϊκό λαό.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: