e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Μαδαγασκάρη: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εγκαινίασε σχολεία, επισκέφτηκε φυλακές, συναντήθηκε με ΠτΔ

Τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την τέταρτη ημέρα της ιεραποστολικής επισκέψεώς του στη Μαδαγασκάρη, ο Μακ. Πάπα και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο, επισκέφθηκε το 7ο και 8ο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ιεράς Επισκοπής και τέλεσε τα εγκαίνια για τις δυο νέες αυτές σχολικές μονάδες.

Ο Μακαριώτατος έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων.

Ο Πατριάρχης μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης στη ζωή των ανθρώπων, καθώς τα νέα αυτά παιδιά αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα του τόπου. Στη συνέχεια, μοίρασε γραφική ύλη, τετράδια και μολύβια.

Το μεσημέρι πραγματοποίησε επίσκεψη στο κεντρικό σωφρονιστικό κατάστημα της Τολιάρας, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από το διοικητικό προσωπικό, τους εργαζομένους και τους τροφίμους.

Ο Μακαριώτατος μίλησε με λόγια ελπίδας στους κρατούμενους και τους ανέπτυξε το νόημα που έχει η συγχώρεση και η μετάνοια στη ζωή του ανθρώπου.

Τους διαβεβαίωσε δε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία και η τοπική Επισκοπή θα είναι στο πλευρό τους και συνεχάρη τον επιχώριο επίσκοπο κ. Πρόδρομο για την πρωτοβουλία να διανέμει φαγητό στις φυλακές τρεις φορές την εβδομάδα. Οι κρατούμενοι αριθμούν συνολικά 800 άτομα.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας μέσα σε εγκάρδιο κλίμα δέχθηκε μέλη της Μουσουλμανικής Κοινότητας Τολιάρας.

Ο Μακαριώτατος μίλησε για την πορεία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, την αδελφική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στο διάβα των αιώνων και ευχαρίστησε τα μέλη της κοινότητας για την έμπρακτη βοήθεια τους στο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Επισκοπής.

Την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου, ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του αναχώρησε αεροπορικώς για το Ανταναναρίβο όπου συνέχισε την ιεραποστολική του περιοδεία στην Ιερά Μητρόπολη Ανταναναρίβο και Βορείου Μαδαγασκάρης.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης

Την επόμενη ημέρα, ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης, κ. Andry Nirina Rajoelina.

Στο Προεδρικό Μέγαρο συνόδευσαν τον Μακαριώτατο ο οικείος Μητροπολίτης Ανταναναρίβο κ. Ιγνάτιος, ο Επίσκοπος Τολιάρας κ. Πρόδρομος, ο Πρέσβης της Αιγύπτου στη Μαδαγασκάρη, κ. Usama Khalil, και ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στη Μαδαγασκάρη, κ. Παναγιώτης Ταλούμης.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα, ο Μακαριώτατος ανέφερε στον Πρόεδρο της χώρας την δισχιλιετή ιστορία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Αφρικανική Ήπειρο και το ποιμαντικό, Ιεραποστολικό, μορφωτικό και φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου, με σκοπό την ανέγερση σχολείων, νοσοκομείων, εκκλησιών και άλλων ιδρυμάτων και, όπως τόνισε ιδιαίτερα, όλα γίνονται για το καλό και την πρόοδο του λαού της ευλογημένης Μαδαγασκάρης.

Ακόμη αναφέρθηκε στην πρόοδο που παρουσιάζει το κράτος κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του για τις άριστες σχέσεις με τις δύο Επισκοπές του Πατριαρχείου στην χώρα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Μαδαγασκάρης ευχαρίστησε για την τιμητική επίσκεψη και την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην χώρα.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: