e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Θυρανοίξια ανακαινισθέντος Ναού Αρχαγγέλων Μελβούρνης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Την Κυριακή Α´ του Λουκά, 25 Σεπτεμβρίου 2022, οι Ομογενείς της Ελληνορθόδοξης Ενορίας – Κοινότητας Mentone και Περιχώρων, στην ελληνοπρεπέστατη Μελβούρνη, υποδέχθηκαν με αισθήματα χαράς και βαθιάς συγκίνησης τον Ποιμενάρχη τους, Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, στον περικαλλή Ιερό Ναό τους, ο οποίος είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Επρόκειτο για μια ευλογημένη και ιστορική ημέρα για την Ενορία – Κοινότητα του Mentone, καθώς η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου συνδυάστηκε με την τέλεση των Θυρανοιξίων του προσφάτως ανακαινισθέντος Ιερού Ναού των Αρχαγγέλων. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι Θεοφ. Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, ενώ παρόντες, μεταξύ άλλων, στην τελετή ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Δήμαρχος του Kingston, κ. Στιβ Στάικος, ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, ο Πρόεδρος της Ενορίας – Κοινότητας Mentone, κ. Χρήστος Τούρλος, και ο κατά σάρκα αδελφός του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. Νικόλαος Αρχοντώνης.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας των Θυρανοιξίων, ο Αρχιεπίσκοπος χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον επί σειρά ετών Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Ιωάννη Κουγιουμτζή, ο οποίος εργάστηκε ακούραστα, μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, για την πνευματική και υλική πρόοδο της Ενορίας – Κοινότητας. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγους ευγνωμοσύνης προς τον π. Ιωάννη, τόσο για τη συμβολή του στο έργο της οικοδομήσεως του Ιερού Ναού, όσο και για τη γενικότερη συνεισφορά του στην πνευματική οικοδομή και σωτηρία των ψυχών των πιστών της Ενορίας. «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή σάς συγχαίρει και σας ευχαριστεί», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον τιμώμενο κληρικό, ενώ του ευχήθηκε ολόψυχα να έχει πολλά ακόμη χρόνια ζωής, ώστε να αξιώνεται να καμαρώνει τους καρπούς των κόπων του: «Να βλέπετε το δικό σας έργο να προχωρεί και να προοδεύει και να βλέπετε τα δικά σας πνευματικά παιδιά να έρχονται εδώ στην εκκλησία των Αρχαγγέλων, να κοινωνούν, να ευλογούνται, να αγιάζονται, να βαπτίζονται, να παντρεύονται, και να αισθάνεστε υπερήφανος γι’ αυτό το οποίο τόσα χρόνια προσφέρατε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και στην τοπική κοινωνία του Mentone».

Περαιτέρω, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ευχαρίστησε όλους όσοι διαχρονικά συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Ενορίας – Κοινότητας, ευχόμενος ο Θεός να τους ευλογεί και να τους το ανταποδώσει τόσο κατά την παρούσα, όσο και στην επόμενη ζωή. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στο πρόσωπο του νέου Ιερατικώς Προϊσταμένου, του π. Παναγιώτη Ζουμπούλη, κάνοντας λόγο για έναν άξιο κληρικό, ο οποίος διαθέτει πολλά χαρίσματα και προσόντα, εχέγγυα για μια ευλογημένη και καλλίκαρπη διακονία.

Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα για το γεγονός της Συνάξεως των Αρχαγγέλων και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Αφού περιέγραψε την πτώση του Εωσφόρου, ένεκα του εγωισμού του, ο οποίος τον εξώθησε να σκεφθεί πως θα μπορούσε να ξεπεράσει τον Θεό, υπενθύμισε τη φράση που αναφώνησε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ: «Στῶμεν καλῶς, στῶμεν μετά φόβου». Επαναλαμβάνοντας τη φράση αυτή, παρακάλεσε άπαντες να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως Έλληνες, τηρώντας τις παραδόσεις, τις αρχές και τις αξίες της Πίστεως και τους Γένους μας. «Να έχετε ελπίδα ότι ο Θεός είναι πάντοτε κοντά μας, ότι Αυτός θα ευλογεί και θα κατευθύνει τα βήματά μας και ότι Αυτός, με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και των Αγίων Αρχαγγέλων, θα μας βοηθά να ξεπερνούμε τις δυσκολίες της ζωής», προέτρεψε τους πιστούς, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Πρωτύτερα, εκ μέρους όλης της Ενορίας – Κοινότητας, ο π. Παναγιώτης Ζουμπούλης καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Αρχιεπίσκοπο και, ως ένδειξη υιικής αγάπης και ευγνωμοσύνης, του δώρισε ένα χειροποίητο επιγονάτιο, το οποίο εικονίζει τον Ιησού Χριστό και τους Αγίους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Κατά την προσφώνησή του, ο π. Παναγιώτης αναφέρθηκε στο ευλογημένο γεγονός της τέλεσης των Θυρανοιξίων, κάνοντας λόγο για το επιστέγασμα μιας προσπάθειας δεκαετιών. «Η χάρις του Θεού, της Παναγίας μας και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο οβολός του ευλογημένου λαού του Θεού και ο συλλογικός αγώνας για την υπέρβαση πολλών δυσκολιών», σημείωσε, «μάς οδήγησαν σήμερα στο σημείο να βρισκόμαστε όλοι εδώ και ευφραινόμαστε μέσα σε έναν ναό πραγματικό στολίδι». Απευθυνόμενος δε στον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο, μετέφερε τη χαρά και τη συγκίνηση όλων των ενοριτών και την αίσθηση πνευματικής πληρότητος που τους προκάλεσε η παρουσία του Πνευματικού τους Πατέρα στη χαρμόσυνη τελετή των Θυρανοιξίων του ανακαινισθέντος Ναού τους. «Ήρθατε να ευλογήσετε τον κόπο όλων, ώστε όλοι μαζί, ο ένας στηρίζοντας τον άλλο, να προσπαθήσουμε να ζήσουμε εν Χριστώ και εν τη αγάπη του Χριστού», σημείωσε χαρακτηριστικά, παρακαλώντας τον Αρχιεπίσκοπο να μνημονεύει στις προσευχές του τους πιστούς της Ενορίας – Κοινότητας του Mentone.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: