e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Επίσκοπος Κνωσού εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Μεθόδιος Βερνιδάκης

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης εξέλεξε σήμερον δια παμψηφίας Βοηθό Επίσκοπο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Ευγενίου με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού τον πανοσ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Μεθόδιο Βερνιδάκη.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Θεοφιλ. Εψηφισμένος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος (κατά κόσμον Εμμανουήλ Βερνιδάκης) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 27η Ιουνίου 1969. Είναι τέκνο του Παναγιώτου και της Αλεξάνδρας, το γένος Θέμελη, καταγομένων και των δύο από την πόλη Ηρακλείου.

Μεγάλωσε στο Ηράκλειο, στην ενορία Αγίας Τριάδας, κυριολεκτικά μέσα στην Εκκλησία, παρά τους πόδας του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Μεθοδίου Γερογιαννάκη, προϊσταμένου της ενορίας και προηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγκαράθου.

Μαθήτευσε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Μποδοσάκειο), στο 6° Γυμνάσιο (Εμπορική) και στο 5ο Λύκειο Ηρακλείου (Καπενάκειο). Στη συνέχεια φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Οκτώβριο του έτους 1990, κατόπιν φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Ιούλιο του έτους 1994. 

Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου Αγγλικής γλώσσας. 

Κατά το διάστημα των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη διακόνησε, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου, στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κοντά στον αοίδιμο Μητροπολίτη κυρό Προκόπιο.

Την 16η Φεβρουαρίου 1991 εκάρη μοναχός στη Μονή Αγκαράθου.

Την 9η Μαρτίου 1991 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ναό Αγίας Τριάδος Ηρακλείου και την 10η Απριλίου 1994 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στο Καθολικό της Μονής Αγκαράθου. Και τις δύο χειροτονίες έλαβε από τα χέρια του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμοθέου.

Την 16η Αυγούστου 1995 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου και την 16η Απριλίου 1996 το αξίωμα της Πνευματικής Πατρότητος.

Διακόνησε ως εφημέριος στις ενορίες Γάλυπε και Σγουροκεφαλίου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Από τον Δεκέμβριο του έτους 1999 και για μία διετία διετέλεσε Σύμβουλος της Μονής Αγκαράθου, καθώς επίσης και εντεταλμένος - υπεύθυνος του τμήματος Επιμορφώσεως Στελεχών Εκκλησίας, του Επικοινωνιακού καί Μορφωτικού Ιδρύματος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Τον Οκτώβριο 2001 διορίσθηκε Ηγούμενος της Μονής Αγκαράθου, με απόφαση του Κρήτης Τιμοθέου, κατόπιν παμψηφεί εκλογής του από την Αδελφότητα της Μονής.

Την 21 Απριλίου 2004 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Την 15 Ιουλίου 2016 έλαβε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο «κατ’ ιδίαν Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν» το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου. 

Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της υπό αναστήλωση Μονής Αγίου Παντελεήμονος Φόδελε, τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Αποφυλακιζομένων Ηρακλείου, Πρόεδρος της πενταμελούς Επιτροπής της καλούμενης «Κοσμητεία» του Ναού Αναστάσεως του Κυρίου στο νέο Κοιμητήριο του Δήμου Ηρακλείου.

Επίσης διετέλεσε εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στα Διοικητικά Συμβούλια του Εργαζακείου Ιδρύματος, του Καπετανακείου Ιδρύματος Φοιτητικών υποτροφιών, του Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας «ο Άγιος Μηνάς» και της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επικοινωνιακού καί Μορφωτικού Ιδρύματος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου αυτής.

Ως εκ της θέσεώς του και βάσει του Κατασταστικού Χάρτου της Εκκλησίας Κρήτης, είναι Γραμματέας του Δευτεροβαθμίου Επισκοπικού Δικαστηρίου της Εκκλησίας Κρήτης. 

Διοργάνωσε από πλευράς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Η Μονή Αγκαράθου την Εποχή της Ενετοκρατίας», που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την 12/10/2019, με συμμετοχή σπουδαίων ακαδημαϊκών διδασκάλων.

Επί σειρά ετών πραγματοποιεί, με επιτυχία και μεγάλη ακροαματικότητα, Ραδιοφωνικές Εκπομπές στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Αρχιεπισκοπής Κρήτης «ΤΟ ΦΩΣ» καθώς και συνάξεις μελέτης και ερμηνείας Αγίας Γραφής. Επιμελείται κατ᾿ έτος την έκδοση του εγκολπίου Ημερολογίου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπως επίσης επιμελήθηκε και την επετειακή έκδοση της Αρχιεπισκοπής Κρήτης «Η συμμετοχή και η συμβολή της Εκκλησίας της Κρήτης στην έναρξη της Μεγάλης Επαναστάσεως του 1821». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: