e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

«Ἆρα Χριστὸς ἁμαρτίας διάκονος; Mὴ γένοιτο!» (Γαλάτες 2:17)


Του Αρχιμανδρίτου Ευσέβιου Νακόπουλου,

Εφημερίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης

Είναι γνωστό, πώς ιδρύθηκε από τον απόστολο Παύλο η εκκλησία της Γαλατίας, ποια προβλήματα δημιουργήθηκαν και πώς ο Παύλος τα αντιμετωπίζει στην προς Γαλάτες επιστολή του. Σε ένα σημείο, προκειμένου να εξηγήσει στους Γαλάτες την πλάνη των αιρετικών ταραξιών, που είχαν παρεισφρήσει εκεί, θέτει ένα ρητορικό ερώτημα, που είναι στην επικεφαλίδα της παρούσης γραφής:

Γίνεται ο Χριστός να οδηγεί στην αμαρτία; Ποτέ κάτι τέτοιο! Ποιος θα τολμούσε καν να σκεφτεί, ότι ο σωτήρας του κόσμου ρίχνει τον κόσμο στην αμαρτία; Εντελώς άτοπο και τερατωδώς βλάσφημο! Και όμως, βλέπουμε στις μέρες μας ολόκληρες εκκλησίες, που καυχώνται για την ορθοδοξία τους, αυτό να θέλουν να κάνουν, να χρησιμοποιούν τον Χριστό σαν κάλυμμα-κίνητρο για τις τερατώδεις αμαρτίες, που ευλογούν.

Φανατικοί από κάθε πλευρά του χριστιανικού κόσμου θέλουν να επιβάλλουν ένα παράξενο χριστιανισμό, που δεν έχει καμία σχέση με τη βασιλεία του Θεού αλλά είναι ένα εγκόσμιο ολοκληρωτικό καθεστώς – ακριβώς ό,τι απέρριψε μετά βδελυγμίας ο Κύριος μας! (Ιωάννη 6:15. 18:36) Είναι τραγικά εντυπωσιακό, ότι ακραίοι αριστεροί και ακραίοι δεξιοί και αιρετικοί (ναι, αιρετικοί!) κατ’ όνομα ορθόδοξοι χριστιανοί συντάσσονται υπό τη δικτατορία του «ρωSSικού κόσμου» και το φρανκενστάινειο τέρας, που προκύπτει, βρίσκει παντού σατανικούς εχθρούς – ενώ τον σατανά τον έχει ήδη μέσα του! Η «εκκλησία» του κρεμλινου καλεί τους ρώSSους να πολεμήσουν εναντίον της ανήθικης και σατανικής Δύσης, ενώ ταυτόχρονα οι ρώSSοι κλαίγονται, αν τους επιβληθούν κυρώσεις και πρέπει να εγκαταλείψουν τη Δύση.

Ας κάνουμε τη σύγκριση με το παράδειγμα του Κυρίου μας: «Ενώ πλησίαζαν να συμπληρωθούν οι μέρες, που ο Ιησούς θα άφηνε αυτόν τον κόσμο, πήρε την απόφαση να πάει στην Ιερουσαλήμ. Πριν πάει, έστειλε αγγελιαφόρους, οι οποίοι μπήκαν σε ένα χωριό των Σαμαρειτών, για να προετοιμάσουν τον ερχομό του. Οι Σαμαρείτες, όμως, δεν τον δέχτηκαν, διότι κατευθυνόταν προς την Ιερουσαλήμ. Όταν το είδαν αυτό οι μαθητές του Ιάκωβος και Ιωάννης, του είπαν “Κύριε, θέλεις να ζητήσουμε να κατεβεί φωτιά από τον ουρανό και να τους καταστρέψει, όπως έκανε και ο Ηλίας;”. Εκείνος στράφηκε προς αυτούς και τους επέπληξε λέγοντας “Ξεχάσατε, ποιο πνεύμα κατευθύνει τη ζωή σας! O υιός του ανθρώπου δεν ήρθε για να καταστρέψει ανθρώπους αλλά για να τους σώσει.”. Ύστερα από αυτό έφυγαν για άλλο χωριό.» (Λουκά 9:51-56) Ο Χριστός φέρνει την αλήθεια και τη σωτηρία ως σπλαχνική δωρεά προς τους ανθρώπους (και μάλιστα προς τους Σαμαρείτες, με τους οποίους οι Ιουδαίοι δεν είχαν καθόλου καλή σχέση), οι άνθρωποι απορρίπτουν την προσφορά του, οι μαθητές αναλαμβάνουν «να καθαρίσουν» ζητώντας θεϊκή τιμωρία αλλά ο Χριστός τους μαλώνει θυμίζοντας τους, ποιός είναι αυτός και ποιο το έργο του: Ο σωτήρας και η σωτηρία. Ακόμα ένα παράδειγμα, όταν από την επίκληση της θείας τιμωρίας κατεβαίνει ο Πέτρος να πάρει το δίκαιο «στα χέρια του»: Ενώ οι Ιουδαίοι φύλακες του Ναού και οι Ρωμαίοι στρατιώτες (θρησκευτική και πολιτική ηγεσία!) συλλαμβάνουν άδικα και παράνομα τον Κύριο μας στη Γεθσημανή «ο Σίμων Πέτρος είχε ένα μαχαίρι, το τραβάει, χτυπάει τον δούλο του αρχιερέα και του κόβει το δεξί αυτί. Το όνομα του δούλου ήταν Μάλχος. Τότε ο Ιησούς είπε στον Πέτρο “Βάλε το μαχαίρι στη θήκη.”. (Ιωάννη 18:10-11) Άγγιξε ύστερα το αυτί του δούλου και τον γιάτρεψε.». (Λουκά 22:51) Ο Χριστός ξέρει πολύ καλά και το διδάσκει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο σε όλους, ότι η βασιλεία του Θεού κυριαρχεί μόνο με τον λόγο του Θεού και με τα σημεία του Θεού (Μάρκου 16:15.17 / 1 Θεσσαλονικείς 2:13), ΠΟΤΕ με τη βία! Ο Χριστός ξανακολλάει το αυτί στον Μάλχο, διότι, για να σωθεί ο άνθρωπος, πρέπει να έχει αυτιά, για να ακούσει τον λόγο του Θεού (Ρωμαίους 10:17).

Διαμετρικά αντίθετα βλέπουμε τους φανατικούς «ορθοδόξους» στη ρωSSία να σηκώνουν και πάλι το αντίχριστο κομμουνιστικό σφυροδρέπανο (!) και τα διάφορα καταστροφικά όπλα, με τα οποία κομματιάζουν τους Ουκρανούς, ακόμα και τα αγέννητα έμβρυα, επειδή, όπως τους λέει ο «πατριάρχης» τους κύριλλος, πολεμούν τάχα τη σατανική Δύση! Αυτά διάβασαν στα πιο πάνω εδάφια, για το πως ο Κύριος «αφαίρεσε τη δύναμη, που είχαν οι δαιμονικές αρχές και εξουσίες, και τις διαπόμπεψε σέρνοντας τις νικημένες στον θρίαμβο του σταυρού του»;;; (Κολοσσαείς 2:15) Ο αληθινός χριστιανός πιστεύει και ομολογεί με τον απόστολο Παύλο (από τον οποίο ορθοδοξότερος ΔΕΝ είναι ο κύριλλος!): «Ζούμε μέσα στον κόσμο, δεν πολεμάμε, όμως, με όπλα κοσμικά. Τα όπλα, με τα οποία πολεμάμε εμείς, δεν είναι κοσμικά αλλά έχουν τη δύναμη από τον Θεό να γκρεμίζουν οχυρά. Με αυτά ανατρέπουμε ψεύτικους ισχυρισμούς και καθετί, που ορθώνεται με αλαζονεία εναντίον της γνώσης του Θεού. Με αυτά αιχμαλωτίζουμε κάθε σκέψη και την κάνουμε να υπακούει στον Χριστό.». (2 Κορινθίους 10:3-5) Οι άγιοι απόστολοι είχαν να αντιμετωπίσουν ένα ολόκληρο κόσμο πλάνης: Τους Ιουδαίους, από τη μια πλευρά, που αρνήθηκαν τον Μεσσία, και τους εθνικούς, από την άλλη πλευρά, που ζούσαν σε οργιαστική ειδωλολατρία, είχαν αγώνα σώμα με σώμα με τον ίδιο τον σατανά αλλά ΔΕΝ σήκωσαν όπλα, όπως έκαναν αργότερα ο Μωάμεθ και οι οπαδοί του. Με τον παντοδύναμο λόγο του Θεού ελευθέρωσαν τον κόσμο από την πλάνη.

Πώς τολμάει τώρα η ρωSSική «εκκλησία» να ευλογεί ένοπλο και γενοκτονικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και εναντίον του δυτικού κόσμου, τάχα για χάρη της αλήθειας και του ήθους του Χριστού; Που είδαν τον Χριστό να διδάσκει και να πράττει έτσι;;; Το ακριβώς αντίθετο έπραξε και δίδαξε ο σωτήρας μας Ιησούς! Παρουσιάζοντας ένα Χριστό πολέμαρχο τον καθιστούν διάκονο της αμαρτίας και διαπράττουν εναντίον του τερατώδη βλασφημία, που τους στερεί κάθε δικαίωμα να λέγονται χριστιανοί και μάλιστα ορθόδοξοι! Προς το παρόν, τους απευθύνουμε τον ακόλουθο λόγο του αποστόλου Παύλου:

«Συνέλθετε, ξαναγυρίστε στο σωστό και πάψτε να αμαρτάνετε. Θα σας πω κάτι, για να σας κάνω να ντραπείτε: Μερικοί από σας δεν γνωρίζουν τον Θεό!». (1 Κορινθίους 15:34).

© Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: