e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Η ταινία «Η Ζωή μετά τη Ζωή: Οι Ρωμιοί της Πόλης» [video]

Η «Ζωή μετά τη Ζωή» είναι η ιστορία του ιστορικού πληθυσμού των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις των μελών της ελληνικής κοινότητας. Η λανθάνουσα δύναμη των κρατικών διώξεων μέσα στην ιστορία – επαχθείς φόροι και καταναγκαστική εργασία στις θρησκευτικές μειονότητες, το Πογκρόμ του 1955 και οι απελάσεις Ελλήνων του 1964 – διαμορφώνουν τις σκληρές μνήμες των μελών της κοινότητας. Η ταινία αναφέρεται στο τι σημαίνει να ζεις με το παρελθόν στο παρόν και πώς οι άνθρωποι κάνουν την ειρήνη, την νέα ελπίδα τους.

Σκηνοθεσία: Gönül Bozoğlu & Cem Hakverdi

Κάμερα: Cem Hakverdi

Επεξεργασία: Cem Hakverdi & Gönül Bozoğlu

Μουσική: Christopher Whitehead, Café Aman İstanbul

Executive Producer: Ian McDonald

Παραγωγή: Gönül Bozoğlu

Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό ίδρυμα υποτροφιών Leverhulme Trust (Early Career Research Fellowship) που απονεμήθηκε στη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Gonul Bozoglu στο Πανεπιστήμιο του Newcastle (Newcastle University, 2018-2021) στην κουλτούρα μνήμης των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Η έρευνα διακρίθηκε με ένα πανεπιστημιακό βραβείο καινοτομίας από το Newcastle University Institute for Creative Arts Practice, που συνέβαλε στην οικονομική ενίσχυση της ταινίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: