e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Συνομιλία περί Ιεραποστολής με τον Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο [audio]

Εκπομπή στο ραδιόφωνο της Μητρόπολης Βεροίας 28.11.2022. Ο Παύλος Κυριακίδης φιλοξενεί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριο. 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:


…Όταν ευρίσκεσαι ως Ιεραπόστολος σε κάποιο έθνος έχεις ιερά υποχρέωση να ψάξεις, να ρωτήσεις, να ακούσεις, να αφουγκρασθείς, τις υπάρξεις που ακούν τον λόγο σου περί του Λόγου τοῦ Θεοῦ, που προσεύχονται και δοξολογούν μαζί σου τον Θεό…, να ακολουθήσεις το πώς στοχάζονται τα όσα ακούν διότι από αυτόν τον στοχασμό θα ξεκινήσει η βαθυτέρα Λειτουργία του Λόγου η οποία σκοπό έχει να φέρει πιο κοντά τον Κηρυττόμενον Χριστό στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας…
    Βέβαια όταν πορεύεσαι στην Αφρική είναι αδύνατον να μην παρατηρήσεις τούς χιλιάδες εγκαταλελειμμένους, πληγωμένους, ασθενείς, πεινασμένους και διψασμένους που θα συναντήσεις στον δρόμο… για όλους αυτούς πρέπει να γίνεις …ο Χριστός… να ενσαρκώσεις το Ευαγγέλιο που κηρύττεις… αλλιώς όλα θα είναι άσκοπα και έωλα…”
    Απόσταγμα ψυχής το παραπάνω κείμενο, του μητροπολίτη Καμερούν κ.κ. Γρηγόριου. Νομίζουμε δε, ότι αποδίδει και αποκαλύπτει κυριολεκτικά την ουσία και τον πυρήνα της ιεραποστολής. Όσοι δεν ζήσαμε έστω και για λίγο στον ιεραποστολικό αγρό του Καμερούν. Όσοι δεν διψάσαμε από τον καύσωνα και την ταλαιπωρία της οδοιπορίας στα λασπώδη υποτυπώδη δρομάκια της αχανούς αυτής ηπείρου, όσοι δεν ξυπνήσαμε παρά την απελπιστική κόπωση της ημέρας για να ρίξουμε λίγο νερό στο κεφάλι μας, προκειμένου να συνέλθουμε από την θερμοπληξία, όσοι δεν είχαμε την εμπειρία να γλυτώσουμε από τα ερπετά και την άγρια πανίδα της Αφρικής, ή να αρρωστήσουμε από μαλάρια και να την έχουμε να μας συνοδεύει σε όλη μας την ζωή, δεν ξέρουμε τι θα πει Αφρική. Κάθε άλλη προσέγγιση είναι μόνο συναισθηματική.
    Όμως το κομμάτι αυτό των δυσκολιών είναι το σχετικά εύκολο και αγγίζει περισσότερο το σώμα. Στην Αφρική όμως, το ιεραποστολικό έργο έχει σημαντικές και κυρίως απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα που άπτονται της ποιμαντικής των αδελφών μας Αφρικανών. Είναι δυσκολίες και προβλήματα που αγγίζουν ιδιαίτερα την ψυχή του ιεραποστόλου. Και εδώ θα ήθελα να μείνουμε σε αυτήν την εκπομπή. Σε αυτές τις δυσκολίες που πονάνε στις δυσκολίες που μόνον ο Θεός μπορεί και δίνει λύσεις και απαντήσεις. Και ίσως αυτή η εκπομπή να σταθεί αφορμή ένα μέρος της καθημερινής μας προσευχής να έχει μέσα της την ιεραποστολή.
    Μαζί μας έχουμε την χαρά και την ιδιαίτερη τιμή να είναι κοντά μας ο Σεβ. μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος. Έχει ιδιαίτερη αξία όμως σήμερα ύστερα από 18 χρόνια διακονίας στο Καμερούν και ιδιαίτερα στις υποσαχάριες περιοχές του Βόρειου Καμερούν να μας μεταφέρει την εμπειρία του, για να γίνουμε και εμείς κοινωνοί των κόπων του αλλά και του θαύματος που επιτελεί σήμερα ο Θεός στα πέρατα της γης.
    Η εκπομπή πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια: