e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Μέσω Κω θα μεταβεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Κύπρο

Του Θεοδώρου Καλμούκου | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβεί στην Κύπρο μέσω Κω. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει το Σάββατο το πρωί 12 Νοεμβρίου από την Κωνσταντινούπολη με ιδιωτικό αεροσκάφος και θα μεταβεί στην Κω όπου θα διαμείνει στο αεροδρόμιο επί μία ώρα διότι οι Τούρκοι δεν επιτρέπουν τις απευθείας πτήσεις από την Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα φανεί ότι ο Πατριάρχης προέρχεται από μέρος της Ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα το νησί της Κω. Το ίδιο θα ισχύσει και κατά την επιστροφή του. Θα παραμείνει στην Κύπρο λίγες ώρες όσο θα διαρκέσει η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και θα αναχωρήσει αμέσως.

Θα τον συνοδεύει ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, Αρχιμανδρίτης Αέτιος. Εκ Φαναρίου δεν θα τον συνοδεύσει κανένας ιεράρχης, ενώ θα ενταχθούν στη συνοδεία του στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας και ο Μητροπολίτης Βρυούλων Παντελεήμων. Υπογραμμίζεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο πρώτος Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος θα πατήσει το χώμα της Κύπρου, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες της κηδείας του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου έπειτα από 587 χρόνια, σχεδόν έξι αιώνες. Ο τελευταίος Οικουμενικός Πατριάρχης που είχε πάει στην Κύπρο ήταν ο Ιερεμίας ο Γ’ το 1635.

Η εξέλιξη αυτή της μετάβασης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κύπρο συνιστά ουσιαστικά ανατροπή έξι σχεδόν αιώνων στα μέχρι τώρα ισχύοντα. Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυκας» οι Τούρκοι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν διατυπώσει κάποια αντίδραση.

Ως γνωστόν ο Πατριάρχης έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη για τον μακαριστό Χρυσόστομο καθότι υπήρξε από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη προσωπικά σε μείζονος σημασίας εκκλησιαστικά θέματα, όπως στη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου και της χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: