e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Ταμασού Ησαΐας: Στηρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τις αποφάσεις του

Τη στήριξή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, όπως ο ίδιος ανέφερε έπειτα από τη συνάντηση που είχε μαζί του σήμερα στο Φανάρι και τη συμμετοχή του στο συλλείτουργο.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού ανέφερε ότι «με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τα θεολογικά δεδομένα, δεν μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη». Όπως είπε, το σημερινό συλλείτουργο ήταν η επισφράγιση αυτής της εξέλιξης.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Μητροπολίτης Ταμασού, είπε ότι επισκέπτεται το Φανάρι μετά την ευγενική πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη για να συμμετάσχει στο συλλείτουργο για τη Θρονική Εορτή του Αποστόλου Ανδρέα και ταυτόχρονα για να χειροτονήσει τον Μοναχό Βαρθολομαίο στον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης, σε αυτόν του Διακόνου.

«Ήταν μια πάρα πολύ συγκινητική υποδοχή από μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος μας δέχτηκε και σε ειδική ακρόαση και μας μετέφερε τις ευχές και τους ευλογίες του. Ταυτόχρονα κι εμείς τον διαβεβαιώσαμε για την αγάπη και τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόσο από την Μητρόπολη Ταμασού όσο και από ολόκληρη την Κύπρο και ακολούθως συμμετείχαμε στο Ιερό Συλλείτουργό και στη χειροτονία του νέου Διακόνου Βαρθολομαίου», δήλωσε.

«Αναχωρούμε παίρνοντας τις ευχές του Παναγιωτάτου, ο οποίος στέλνει σε όλη την Ιερά Σύνοδο και στον τοποτηρητή τις ευχές του και την αγάπη του για τον κόσμο της Κύπρου και προσεύχεται για μας. Ήταν μια συγκινητική πραγματικά επίσκεψη η οποία θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά μας εις αιώνας αιώνων», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασού.

Σε ερώτηση εάν η συμμετοχή του στο συλλείτουργο όπου συμμετείχε και εκπρόσωπος της ουκρανικής εκκλησίας, σημαίνει στήριξη στην ουκρανική εκκλησία, ο Μητροπολίτης Ταμασσού είπε ότι «είναι η συνέχιση της στήριξής μας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Όπως σημείωσε, «με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τα θεολογικά δεδομένα, δεν μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου». Και σήμερα, πρόσθεσε, «με το Ιερό τούτον συλλείτουργο ήταν και η επισφράγιση αυτής της εξέλιξης, η οποία βεβαίως στήριξη και αγάπη πηγαίνει πίσω από τη δεκαετία του 1990 που είχαμε ξεκινήσει τις επισκέψεις μας εδώ στο Φανάρι και τη στήριξή μας προς τον Παναγιώτατο».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Ησαΐας είπε ότι «σήμερα όμως είναι μια ιδιαίτερη και συμβολική μέρα όπου επισφραγίζονται και ανανεώνονται και αναγεννούνται και οι προσωπικές και εκκλησιαστικές μας σχέσεις και αυξάνεται η στήριξή μας στον Οικουμενικό Θρόνο και τα δίκαια αυτά προνόμια».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: