e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Ρέθυμνο: Πανήγυρις της Πολιούχου Αγίας Βαρβάρας (3-4.12.2022)

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε, το διήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022, η Πανήγυρις της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, Πολιούχου της πόλεως Ρεθύμνης.

Το εσπέρας του Σαββάτου, 3ης Δεκεμβρίου 2022, κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό της Πανηγύρεως χοροστάτησε, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Προδρόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο και τον προσφώνησε με λόγους θερμούς, μνημονεύοντας την επί δεκαετία συνοδοιπορία τους στα συνοδικά σέκρετα του Ιερού Βουλευτηρίου της Εκκλησίας Κρήτης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την ευγενική πρόσκληση να συμμετάσχει στην Πανήγυρι και αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι γνωστή η φράση του ιερού Χρυσοστόμου «τιμή μάρτυρος, μίμησις μάρτυρος». Κι εμείς που συναθροισθήκαμε απόψε στον ιστορικό αυτό ναό, που οι ευλαβείς προπάτορές μας Ρεθεμνιώτες ανοικοδόμησαν για να δοξολογείται το υπερύμνητο όνομα του Κυρίου μας αλλά και για να τιμάται η προστάτις της πόλεως παρθενομάρτυς του Χριστού Βαρβάρα, ας εμπνευσθούμε από το ιερό πρόσωπο της Αγίας και ας προσπαθήσουμε να μιμηθούμε ο καθένας το κατά δύναμη τις ένθεες αρετές της: την αγνότητα, τη σεμνότητα, τη σωφροσύνη, την πίστη, την ομολογία και την μέχρι θανάτου αγάπη της στον Σωτήρα Χριστό. Δεν ζούμε βέβαια στην περίοδο των διωγμών, που έζησε και μαρτύρησε η αγία Βαρβάρα υπομένοντας το «μαρτύριο του αίματος». Καλούμαστε όμως εμείς, ως βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος και ζωντανά μέλη του Σώματος του Χριστού, να αντιμετωπίζουμε στους δύσκολους καιρούς μας το επίσης επώδυνο «μαρτύριο της συνειδήσεως». Να δίνουμε τη μαρτυρία Χριστού με τον τρόπο ζωής μας, καθώς δεν είναι μόνο το μαρτύριο του αίματος που αγιάζει τον άνθρωπο, αλλά και το μαρτύριο της συνειδήσεως που υφίστανται όσοι αγωνίζονται για την εν Χριστώ τελείωσή τους».

Στον Εσπερινό έλαβαν μέρος πλήθος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών της Κρήτης, μεταξύ των οποίων ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Γεωργίου Αρσανίου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ευφραίμ Μανουσάκης, Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Παρθένιος Καλυβιανάκης, Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας Ρεθύμνης, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαδάκης, ο Ιεροεπιστάτης του Ιερού Μετοχίου Αγίου Παύλου Γάλλου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Μαντζουράνης και άλλοι.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Κυριακής 4ης Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο της Εορτής και στη συνέχεια τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, συλλειτουργούντων πολλών Κληρικών, μεταξύ των οποίων οι Πρωτοσύγκελλοι των Ιερών Μητροπόλεων Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Καραχάλιος, και Ιεραπύτνης και Σητείας, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σκαρβέλης, και με πάνδημη τη συμμετοχή του ευσεβούς λαού του Θεού.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος αναφέρθηκε στο μαρτύριο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας και στα μηνύματα της Εορτής της για όλους τους συγχρόνους Χριστιανούς.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η Δοξολογία για την Ένωση της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα και ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτανευτική Πομπή του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στους δρόμους της πόλεως Ρεθύμνης με μεγάλη συμμετοχή των πιστών και τη συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος του 547 Α/Τ Πεζικού, της μπάντας της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου, του Ερυθρού Σταυρού, των Προσκόπων, του Συλλόγου Παντοπωλών Ρεθύμνου και μελών του Λαογραφικού Ομίλου Τζανιδάκη με παραδοσιακές ενδυμασίες της Κρήτης.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νικόλαος Ανδρουλάκης, ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Διοικητής του 547 Α/Τ Πεζικού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνης, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Ρεθύμνης, ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γεώργιος Χαλκιαδάκης και άλλοι Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων του τόπου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος ευχαρίστησε εγκάρδια τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τους προκρίτους του λαού και όλο τον ευσεβή λαό του Θεού για τη συμμετοχή τους στην Ιερά Πανήγυρι και την έκφραση των αισθημάτων της αγάπης τους προς την πολιούχο της πόλεώς μας. Επίσης, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό στα γραφεία του Συλλόγου Παντοπωλών Ρεθύμνης «Η Αγία Βαρβάρα», που έχει ως προστάτιδά του την Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα, και συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: