e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Η ευσέβεια της συγκύπτουσας γυναίκας ανταμείφτηκε πλουσιοπάροχα


ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ι΄ Λουκά, 4 Δεκεμβρίου 2022
(Λουκά ιγ΄ 10-17)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει την κυρτωμένη και καμπουριασμένη γυναίκα, αν δεν προσερχόταν το Σάββατο στην Συναγωγή των Ιουδαίων για να προσευχηθεί. Διότι, επί δεκαοκτώ έτη υπέφερε από σοβαρή ασθένεια της σπονδυλικής στήλης. Περπατούσε δύσκολα, μετά δυσκολίας στεκόταν όρθια και δεν μπορούσε ούτε σε κάθισμα να αναπαυθεί. Η ζωή της ήταν ένα μαρτύριο και οι πόνοι της ήταν φοβεροί, αλλά αυτή ουδέποτε βαρυγκωμούσε κατά του Θεού για την κατάντια της.
        Σε αντίθεση με εμάς, που  συχνά εφευρίσκουμε ένα σωρό προφάσεις για να μην πάμε την Κυριακή και τις άλλες μεγάλες γιορτές στην Εκκλησία, αυτή είχε μια πίστη ζώσα και ειλικρινή. Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιουδαϊκή Συναγωγή ήταν ένα κτίριο απλό, χωρίς λατρευτικά αντικείμενα και εικόνες και το μόνο που γινόταν εντός αυτού, ήταν ανάγνωση των περικοπών της Παλαιάς Διαθήκης, κήρυγμα και κάποιοι ψαλμοί. Δεν ετελείτο σε αυτήν το μέγιστο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και τα υπόλοιπα Μυστήρια της Σωτηρίας. Ούτε είχε την λαμπρότητα, τις ιερές εικόνες, τα υψηλά σύμβολα του χριστιανικού ναού και φυσικά στερείτο κατά πολύ της κατανυκτικής του ατμόσφαιρας.
        Όμως, παρά ταύτα, η δύστυχη αυτή γυναίκα δόξαζε τον Θεό με βαθιά πίστη και σεβασμό, τηρώντας με θέρμη όλα τα καθήκοντά της. Και γι’ αυτήν της την ευσέβεια τιμήθηκε υπέρμετρα και ανταμείφθηκε από την Χάρη του Θεού πλουσιοπάροχα. Ο Κύριος την θεράπευσε, αυτή μάλιστα, γενόμενη εντελώς καλά, δόξαζε τον Θεό.
        Όμως οι μοχθηροί και ασεβείς Φαρισαίοι και κάποιοι άνθρωποι της Συναγωγής, εχθρικοί προς τον Ιησού, θύμωσαν και οι καρδιές τους γέμισαν με το δηλητήριο του φθόνου. Αντί να χαρούν, που μια συνάνθρωπός τους έγινε καλά και σώθηκε από τα βάσανά της, αυτοί κατέκριναν τον Χριστό επειδή την θεράπευσε την ημέρα του Σαββάτου, που ήταν ημέρα αργίας για τον Μωσαϊκό Νόμο. Μια μέρα όμως που αυτοί, σύμφωνα με τα αποστομωτικά λόγια του Χριστού, δεν θα δίσταζαν να παραβιάσουν, εάν επρόκειτο να διασφαλίσουν τα ατομικά και οικογενειακά συμφέροντά τους. Επιπλέον, οι μοχθηροί αυτοί άνθρωποι έδειξαν την αδιαφορία και την απονιά τους στον πάσχοντα συνάνθρωπό τους και τον φόβο μήπως χάσουν την εξουσία και πρωτοκαθεδρία τους.
        Ας μην τους μιμηθούμε, λοιπόν, ακολουθώντας τους σ’ αυτό το ολισθηρό μονοπάτι, και ας μην βρίσκουμε προφάσεις για να απέχουμε από την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Τα πρότυπά μας ας είναι η ευσεβής αυτή γυναίκα καθώς και οι Άγιοι και Μάρτυρες της Εκκλησίας, όπως η Αγία Βαρβάρα, που σήμερα τιμάται εξαιρέτως για την πιστότητα στον Κύριο Ιησού μέχρις αίματος. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: