e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας σε συναυλία χριστουγεννιάτικης παραδοσιακής μουσικής

Ομιλία Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα
στη συναυλία Χριστουγεννιάτικης παραδοσιακής μουσικής,
του μουσικού τμήματος νεότητος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου

Στοκχόλμη, 11 Δεκεμβρίου 2022
Πανοσιολογιώτατε,
Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί,
    Το σημερινό απόσπασμα από τον Ευαγγελιστή Λουκά μάς περιγράφει έναν άνθρωπο, ο οποίος ετοίμασε ένα μεγάλο δείπνο και κάλεσε πολύ κόσμο, για να παραστεί και να συμμετάσχει. Δυστυχώς όμως, οι καλεσμένοι αρνήθηκαν, αφού ο καθένας τους πρόβαλε και μια δικαιολογία. Τότε, ο οικοδεσπότης έδωσε εντολή, να προσκληθούν όλοι, χωρίς καμία διάκριση, “πτωχοί, ἀνάπηροι καί τυφλοί”, ώστε να γεμίσει το σπίτι.
    Αν και η διήγηση είναι παραβολική, όταν την μελετήσουμε προσεκτικά, θα διαπιστώσουμε ότι μάς αποκαλύπτει ένα συγκεκριμένο γεγονός και μάλιστα θεμελιακό για την ζωή μας ως πιστών, αλλά κυρίως για την ύπαρξη και την φανέρωση της Εκκλησίας. Την στιγμή που καθαγιάζεται ο άρτος και ο οίνος και μεταβάλλεται σε Σώμα και Αίμα Χριστού, γινόμαστε σύσσωμοι και σύναιμοι και σύμψυχοι με τον Δημιουργό μας!
    Σε αυτό το συμπόσιο της πίστεως, σε αυτή την λογική και αναίμακτη θυσία, είμαστε προσκεκλημένοι όλοι μας. Βεβαίως, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το μήνυμα που προέρχεται από την συμμετοχή των νέων σε κάθε Θεία Λειτουργία, όπως επίσης και τόσων νέων ζευγαριών.
    Καθώς, λοιπόν, βαδίζουμε προς τις ημέρες των Χριστουγέννων, το μουσικό τμήμα νεότητος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στο οποίο συμμετέχουν ταλαντούχοι νέοι, έλαβαν την πρωτοβουλία, να παρουσιάσουν σήμερα, ενώπιον σας μια σύντομη συναυλία Χριστουγεννιάτικης παραδοσιακής μουσικής. Επαινούμε και συγχαίρουμε την πρωτοβουλία αυτή.
    Στον ομιλούντα ξυπνούν ευλογημένες θύμισες του παρελθόντος, από παρόμοιες πρωτοβουλίες των νέων της ενορίας των νεανικών μου χρόνων, της Αγίας Παρασκευής Νέας Σμύρνης Αττικής, και των χρόνων της ιερατικής μου διακονίας στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βοστώνης.
    Ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν σημειώνει: “Η ζωή της λειτουργίας μιλάει μετρικά και μελωδικά, … είναι στην ανώτατη σημασία της η ζωή ενός παιδιού, στην οποία όλα είναι ζωγραφιά, μελωδία και τραγούδι.”
    Ευχαριστώντας, αρχής γενομένης, από τον παλαιότερο των ημερών, τον κ. Νικόλαο Κίτσιο, ο οποίος παρά τις επαγγελματικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις, εξακολουθεί να συνδράμει την τοπική μας Εκκλησία και να καλύπτει, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, ζωντανές αναμεταδόσεις των Θείων Λειτουργιών, τις ραδιοφωνικές μας παραγωγές και κάθε πρωτοβουλία που σχετίζεται με τη νεότητα.
    Συνεχίζω τις θερμές μου ευχαριστίες με τους νέους μας, που κοπίασαν και προετοίμασαν την συναυλία που θα απολαύσουμε εντός ολίγου, και συγκεκριμένα την μαέστρο Δδα Νίκη Θρουμπάρη, στο αρμόνιο την Δδα Ιωάννα Δημοσθένους, στο βιολί τον κ. Ισαάκ Isaksson, στην κιθάρα τον κ. Χρήστο Πέτρου, στο τύμπανο την Δδα Ηλιάνα Αντωνίου, καθώς και τα μέλη της χορωδίας: την Δδα Χαρίκλεια Παντελή, την Δδα Ελπίδα Ρέρρα, τον κ. Γεώργιο Ντούγκα και τον κ. Κωνσταντίνο Παντεκίδη. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους σας!
    Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας με το μουσικό τμήμα της νεολαίας μας την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου 2023, όπου θα τους απολαύσουμε στην Πασχαλινή συναυλία τους, ανήμερα της εορτής του πολιούχου και προστάτου του Καθεδρικού μας Ναού.
    Ο Θεός να μάς ευλογεί και να αξιωθούμε να φθάσουμε να προσκυνήσουμε τον εν σπηλαίω τεχθέντα Κύριο και Λυτρωτή μας! Καλά Χριστούγεννα, Αδελφοί μου!



Δεν υπάρχουν σχόλια: