e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε, σήμερα, Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022, τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Muhterem İnce, μαζί με τον Εντιμ. κ. Kürşat Kırbıyık και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και τον Εντιμ. κ. Rıfat Türker, Υποδιευθυντή της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ρωμαίηκη Κοινότητα, κυρίως εκείνο της διενέργειας εκλογών στα μειονοτικά Βακούφια, για την ανανέωση των Εφοροεπιτροπών τους, με έμφαση στον υπό μελέτη εκλογικό κανονισμό.

Μεγάλη Παρασκευή των ΡΚαθολικών 2022 στο Κολοσσαίο | Colosseum. The Way of the Cross [live]

Pope Francis - The Way of the Cross 2022-04-15

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

51η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

15 Απριλίου 2022, δηλαδή 51η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύτατο τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Συνοπτικός βίος του νέου Αγίου Ευμενίου του Σαριδάκη [video κηδείας του]

Την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την τακτική συνεδρία της, προχώρησε στην αγιοκατάταξη του Γέροντα Ευμενίου Σαριδάκη. Είχε προηγηθεί, σχεδόν ένα χρόνο πριν, σχετική εισήγηση και αίτημα του Μητροπολίτη Γορτύνης κ. Μακαρίου, το οποίο και υπέβαλε στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης και, αυτή με τη σειρά της, το προώθησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την περαιτέρω διαδικασία.

Ομιλεί ο νεοδιακηρυχθείς Άγιος Ευμένιος ο Σαριδάκης [audio αρχείου]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο υπό το φως του πολέμου [video]

Διαδικτυακή εκδήλωση σχετικά με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο από τον Κύκλο Ιδεών, σε συνεργασία με το CEMES

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει στις αρχές του 2019 το καθεστώς της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία με την έκδοση του σχετικού Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδωσε στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας που έπαυσε να μνημονεύει του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη, το οποίο και αφαίρεσε από τα δίπτυχα.

Στυγερώτατε, ο Χριστός μάς αφοπλίζει


Μακαριώτατον Πατριάρχην Μόσχας 

κ. Κύριλλον 
Στυγερώτατε, 
Δυστυχώς, τυφλωμένος από την πουτινική ιδέα του επεκτατισμού και της επιβολής, δεν μπορείτε να αντιληφθείτε ότι εμείς στο έργο του τσιγγάνου Helios Gomez βλέπουμε τον Χριστό να παίρνει τα όπλα από τα χέρια μας, μας αφοπλίζει για να επικρατήσει η αγάπη Του και η ειρήνη Του. Ελπίζω να μην κατανοείτε τον πίνακα διαφορετικά...
Δεν ξέρω αν έχετε επίγνωση της θέσεως σας, αλλά δεν μπορείτε να ψελλίσετε ούτε το του Ιούδα: «Ήμαρτον παραδούς αίμα αθώον». 
Με αποτροπιασμό 
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

 

Η Εκκλησία της Κρήτης για την διακήρυξη της αγιότητος του Γέροντος Ευμενίου (Σαριδάκη)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, μετά τήν ἀναγραφή στό Ἁγιολόγιο τῆς κατά Ἀνατολάς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, τοῦ Ὁσίου καί Θεοφόρου Πατρός ἡμῶν Εὐμενίου τοῦ Νέου (Σαριδάκη), ἀπό τήν κώμη τῆς Ἐθιᾶς Μονοφατσίου, τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γορτύνης καί Ἀρκαδίας, ὑποβάλλει πρός τήν Α. Θ. Π. τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαῖο καί πρός τήν Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, εὐλαβεῖς καί θερμές εὐχαριστίες γιά τήν εὐμενῆ ἀποδοχή τοῦ αἰτήματος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, γιά τή συμπερίληψη τοῦ Πανοσ. Ἀρχιμ. Εὐμενίου Σαριδάκη, στίς δέλτους τῶν Ἁγίων τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.

Προηγιασμένη Λειτουργία στην Παναγούλα Βανάτου για τους μαθητές του Γυμνασίου


Πρωί Παρασκευής προ των Βαΐων, 15 Απριλίου 2022, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου τελέσθηκε θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, συλλειτουργούντων των ιερέων Παναγιώτη Καποδίστρια και Ιωάννη Ρένεση, ψαλλόντων δε των κ.κ. Σταματίου Ζούλα και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. Την ομιλία της ημέρας έκανε ο κ. Ζούλας. Εκκλησιάσθηκαν ομοθυμαδόν όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου Βανάτου, πολλοί από τους οποίους κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων. Τους συνόδευαν ο Διευθυντής κ. Παναγιώτης Γ. Δρογγίτης και άλλοι εκπαιδευτικοί του Σχολείου. 

Τελετές Μ. Εβδομάδας και Πάσχα 2022 στη Ζάκυνθο. Επίσημο Πρόγραμμα Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ι Ε Ρ Α    Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Σ    Ζ Α Κ Υ Ν Θ Ο Υ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Εξόχως ενδιαφέρουσα η διάλεξη του π. Ιωαννικίου Ζαμπέλη περί "Ιονίου Εκκλησίας" (1817-1866) στο "Lectures Αληθώς" [video]

Για δεύτερη συνεχή ακαδημαϊκή χρονιά (2021-22), οι συντελεστές του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", εξαιτίας των περιορισμών εκ της Πανδημίας, συνεχίζουν να προσφέρουν στους θιασώτες των δράσεών τους διαδικτυακές διαλέξεις, μες από τις παρουσιάσεις του β΄ κύκλου του προγράμματος, υπό τον γενικό τίτλο "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ".

Η προγραμματισθείσα νεότερη τηλε-διάλεξη, 8η εφετινή, φιλοξένησε, το βράδυ της 14ης Απριλίου 2022, τον Αρχιμανδρίτη ΙΩΑΝΝΙΚΙΟ ΖΑΜΠΕΛΗ, Διδάκτορα Νομικής και Θεολόγο, Ιεροκήρυκα Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, ο οποίος, με άρτια επιστημονική αρματωσιά κι ευφράδεια λόγου, παρουσίασε το εξόχως ενδιαφέρον νομικο-ιστορικό θέμα: «Θεσμοί και Οργάνωση της “Ιονίου Εκκλησίας” (1817-1866)».

Οι ενδιαφερόμενοι φιλίστορες και φιλεπτανήσιοι έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την διάλεξη Ζαμπέλη μες από το κανάλι τού "Αληθώς" στο YouTube, στον ακόλουθο σύνδεσμο: