e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Προσκλητήριο Κεκοιμημένων κατά το "Χρυσό Κόλλυβο" 2022 εν Βανάτω Ζακύνθου

Απόγευμα Ψυχοπαράσκευου Πεντηκοστής, 10ης Ιουνίου 2022, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, έγινε το λεγόμενο "χρυσό κόλλυβο", δηλαδή η λειτουργική μνημόνευση των Κοιμωμένων τον αιώνιο ύπνο Αγαπημένων μας. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης ομίλησε προς τους ευάριθμους εκκλησιαζόμενους για την αναγκαιότητα αντίστασης στη λησμονιά των φευγάτων συγγενών, γνωστών φίλων και (γιατί όχι;) εχθρών μας, οι οποίοι όλοι αυτοί βρίσκονται εγγύτερα στον Θρόνο της θείας Μεγαλοσύνης, λαμβάνουν πείρα δηλαδή καταστάσεων, τις οποίες εμείς δεν γνωρίζουμε ακόμη εκ του σύνεγγυς και μάλλον δεν δυνάμεθα καν να διανοηθούμε. 

107η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

11 Ιουνίου 2022, δηλαδή 107η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύτατο τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Βαρθολομαίος: "Όπου υπάρχει αγάπη, αδελφοσύνη και σεβασμός του ανθρωπίνου προσώπου εκεί είναι παρών ο Θεός"

Ο Παναγιώτατος, που εόρτασε τα ονομαστήριά Του, αναφέρθηκε στη διαχρονική διακονία και τις θυσίες της Μητρός Εκκλησίας για την ενότητα της Ορθοδοξίας

Επί τη μνήμη των Αγίων ενδόξων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ημέρα των σεπτών Πατριαρχικών Ονομαστηρίων, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε, την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022, κατά την θεία Λειτουργία, στον Π. Πατριαρχικό Ναό. 

Άτυπες συνομιλίες Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη

Οἱ ἄτυπες συνομιλίες μεταξὺ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καὶ Ἀγγλικανικῆς Κοινωνίας πραγματοποιήθηκαν στὴν Βασιλίδα τῶν Πόλεων, εἰς τὸ Φανάριον, ἀπὸ τῆς 8ης ἕως 10ης Ἰουνίου 2022.

Τὴν ἀντιπροσωπεία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἀπετέλεσαν ὁ Μητροπολίτης Βελγίου κ. Ἀθηναγόρας, ὁ καὶ συμπρόεδρος τῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ Ἐπισήμου τούτου Διαλόγου· ὁ Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος· ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Τελμησσοῦ κ. Ἰὼβ καὶ ὁ Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χρῆστος Χρηστάκης, ὀρθόδοξος γραμματεὺς τῆς Ἐπιτροπῆς ταύτης.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στη Λευκωσία για τη Θρονική Εορτή 2022 της Εκκλησίας Κύπρου

 

Την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022, επ ‘ ευκαιρία της εκ μεταθέσεως εορτής του αγίου ενδόξου γενναιομάρτυρος και πανευφήμου Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Με ευγνωμοσύνη, σεβασμό και αγάπη στη γιορτή του Πατριάρχη μας

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ

Μας δίδεται και πάλι η ευκαιρία νοερώς να παραστούμε εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας, στο Αείφωτο Μαρτυρικό Φανάρι, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας, στην Καθέδρα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, στην πόλη των πόλεων την Κωνσταντινούπολη και να συνεορτάσουμε μετ᾽αυτού τα ονομαστήριά του.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καθαίρεσε Ιερομόναχο εκ Ρωσίας για εισπήδηση στο Καμερούν και δυο ιθαγενείς Κληρικούς

Στην καθαίρεση του εκ Ρωσίας Ιερομονάχου Διονυσίου Γκρισκόβ προέβη, την 1η Ιουνίου 2022, το Συνοδικό Πρωτοδικείο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, εξαιτίας της παράνομης και αντικανονικής δράσης του εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Καμερούν, δίχως την άδεια και ευλογία του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου. 

Πατριαρχική Χοροστασία στη Θ. Λειτουργία για τα Ονομαστήρια Βαρθολομαίου [video]


Σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατεί κατά την Θεία Λειτουργία της ονομαστικής εορτής του, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, εν συγχοροστασία μετά των Αρχιερέων της Πόλης και όσων προσέλθουν από το εξωτερικό. Εν πρώτοις του αποκατασταθέντος στην κανονικότητα Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Στεφάνου μετά της Συνοδείας αυτού. 

Μετά την Απόλυση, τον εορτάζοντα Προκαθήμενο προσφωνεί ο πρώτος της τάξει Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και θα αντιφωνήσει ο Πατριάρχης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Πισιδίας Σωτήριος, διατελέσας πρώτος Μητροπολίτης Κορέας


Εξεδήμησε προς Κύριον ο Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος, διατελέσας πρώτος Μητροπολίτης Κορέας, στα βαθιά γεράματα των 93 ετών. Υπήρξε διά βίου αφοσιωμένος στα δίκαια και τα κελεύσματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εργασθείς "πολυμερώς και πολυτρόπως" στον ιεραποστολικό αγρό.

Ο Κιέβου Επιφάνιος συναντήθηκε με τον Επιτετραμμένο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κίεβο

Με τον γενναίο Έλληνα διπλωμάτη, Μανώλη Ανδρουλάκη, για τον οποίο μιλά με συγκίνηση η παγκόσμια κοινότητα, αφού ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος που απομακρύνθηκε από την πολιορκημένη Μαριούπολη, και ο οποίος επάξια τοποθετήθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ως Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κίεβο, συναντήθηκε στις 7 Ιουνίου 2022 ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.

Ο Κιέβου Επιφάνιος ανέλαβε υπό τη δικαιοδοσία του 11 ακόμη ενορίες στην Περιφέρεια του Κιέβου

Το απροσδιόριστο και ασαφές πλέον εκκλησιαστικό στάτους της υπό τον εν Κιέβω Μητροπολίτη Ονούφριο εκκλησιαστικής δομής -η οποία, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις για "ανεξαρτητοποίηση" από τη Μόσχα, δεν έχει ακόμη προβεί στα αναγκαία βήματα κανονικής εφαρμογής αυτών των αποφάσεων, δηλαδή την προσχώρηση στη μόνη κανονικώς Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ουκρανίας- οδηγεί ολοένα και περισσότερες ενορίες στη στοργική και πατρική αγκαλιά του Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου και, επομένως, στην αδιαμφισβήτητη κανονικότητα και κοινωνία με την καθόλου Ορθοδοξία, όπως ορίζει ο Τόμος Αυτοκεφαλίας που εξέδωσε το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Ιανουάριο του 2019.