e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Εσπερινός Αγίου Ιερωνύμου στον Ναό Αγίων Αθανασίου και Πορφυρίου - Ονομαστήρια Αρχιεπισκόπου

14.6.2022. Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου - Oσίου Πορφυρίου στο Κέντρο Γεροντολογίας "Άγιος Πορφύριος" στο Δήλεσι Αττικής τέλεσε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στη συνέχεια χοροστάτησε στον Μεγάλο Εσπερινό με αφορμή την 15η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου και ο Μακαριώτατος άγει τα ονομαστήριά του.

Κλήρος και Λαός στη Μονή Αγάθωνος για την αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος [photos]

Σε κλίμα ιεράς κατανύξεως, πολλής συγκίνησης, ανεκλαλήτου  χαράς και περισσής ευλογίας τελέσθηκε σήμερα το  μεσημέρι Πανηγυρική Δοξολογία επί τω αγγέλματι της αναγραφής εις το Αγιολόγιον της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας του ονόματος του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του Ελεήμονος και Πνευματικού, του Θαυματουργού.

Χαράς ευαγγέλια σε Σπάρτη και Δημητσάνα η αγιοκατάταξη Ανανία Λαμπάρδη. Ευχαριστίες Ευσταθίου στον Βαρθολομαίο

Μία ιδιαίτερα σημαντική όσο και χαρμόσυνη ημέρα ήταν η Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, τόσο για την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, όσο και για την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, αφού η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε στην Αγιοκατάταξη του –καταγόμενου από την Δημητσάνα Αρκαδίας- εθνομάρτυρος Ανανία Λαμπάρδη Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας.

Αγιοκατάταξη του εκ Δημητσάνης Αρχιεπισκόπου Λακεδαιμονίας Ανανία Λαμπάρδη

Σήμερα, 14 Ιουνίου 2022, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνεδριάζουσα στο Φανάρι, προέβη στην αγιοκατάταξη του Ιερομάρτυρος Ανανίου, Αρχιεπισκόπου Λακεδαιμονίας. Ακολούθως επιχειρείται μια γνωριμία με τον νεοδιακηρυχθέντα Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας:

Ανακοινωθέν Οικουμενικού Πατριαρχείου για νέες Αγιοκατατάξεις και νέο Επίσκοπο

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

            Συνῆλθε σήμερον, 14ην τ.μ. Ἰουνίου 2022, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, καθ᾿ ἥν:

Η Μητρόπολη Μεσσηνίας για την αγιοκατάταξη Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του εκ Πεταλιδίου

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και θρησκευτικής συγκίνησης πληροφορηθήκαμε την αγιοκατάταξη και την εγγραφή στις Δέλτους της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του “εν αγίοις πατρός ημών” Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτου, ο οποίος, κατάγεται από την κωμόπολη του Πεταλιδίου Μεσσηνίας. 

Πεντηκοστής και Αγίου Πνεύματος 2022 στο Έρντινγκτον Ανατολικού Μπέρμιγχαμ

Πανηγυρικά εορτάστηκε η Κυριακή της Πεντηκοστής και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Λουκά και Αγίας Τριάδος Έρντινγκτον, στο Ανατολικό Μπέρμιγχαμ.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, ενώ την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος χοροστάτησε, συλλειτουργούντων των Πρωτοπρεσβυτέρων Χρήστου Στεφάνου, Θεοδώρου Πολυβίου, John Nankivell και του Οικονόμου Νικολάου - Λουκά Καραφυλλίδη.

Φανάρι σήμερα: Αγιοκατάταξη Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου

Κατεπείγον Μήνυμα Μητροπολίτου Φθιώτιδος Συμεών προς το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας

Σεβαστοί μου πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί,

Έχοντας μόλις επιστρέψει από την ακριτική Λήμνο και ευρισκόμενος στην Αθήνα για τα ονομαστήρια του Σεπτού Προκαθημένου μας, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, δέχτηκα μόλις προ ολίγου, τηλεφωνικά, το από όλους μας ποθούμενο άγγελμα της χαράς και ευαγγελισμού!!

Ο Μέγας Αρχιδιάκονος Παΐσιος εξελέγη Επίσκοπος Ξανθουπόλεως

Συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, στο Φανάρι, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και, τη προτάσει του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, εξέλεξε βοηθό επίσκοπο της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ξανθουπόλεως, τον Πανοσιολ. Μέγα Αρχιδιάκονο κ. Παϊσιο.

Αυστραλίας Μακάριος: «Ευρισκόμενοι στην καρδιά του θορύβου του κόσμου, να ακούσουμε την παρουσία του άλλου»

«Η πνευματική ζωή στις διάφορες εποχές παρουσιάζει μια εναλλαγή και μια ευελιξία, ανάλογα με τις σωτηριολογικές ανάγκες των ανθρώπων και τα συναφειακά χρονικά δεδομένα. Παλαιότερα ήταν πολύ φυσιολογική και διαδεδομένη η ακραία καταπόνηση του σώματος […] Σήμερα, όμως, ο κόσμος έχει ανάγκη από μια άλλη μορφή νεκρώσεως. Χρειαζόμαστε την απελευθέρωση από τα σύγχρονα διεγερτικά, που είναι η ταχύτητα της ενημερώσεως, ο εκμηδενισμός των αποστάσεων, ο θορυβώδης τρόπος ζωής και το άγχος για την απόκτηση των υλικών αγαθών. Άσκηση, επομένως, θα ήταν σήμερα η επιβαλλόμενη ανάπαυση και η πειθαρχία της ηρεμίας και της σιωπής. Για να μπορέσουμε έτσι, ευρισκόμενοι στην καρδιά του θορύβου του κόσμου τούτου, να ακούσουμε την παρουσία του άλλου».