e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Παράκληση στην Παναγούλα Βανάτου με Χαιρετισμούς του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης


Εσπέρας Κυριακής, 7ης Αυγούστου 2022, μετά από καταρρακτώδη θερινή νεροποντή, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου για τον Παρακλητικό Κανόνα προς την Θεομήτορα. Μετά το τέλος της Παρακλήσεως αναγνώσθηκαν οι 24 Χαιρετιστήριοι Οίκοι προς των εξαιρετικά τιμώμενο στην Ενορία Βανάτου νεοδιακηρυχθέντα Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, του οποίου Εικόνα και Λείψανο εκτέθηκαν για προσκύνημα,ενώ έψαλαν κατανυκτικά οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας και Ιωάννης Καραβάνης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ως πρωτοψάλτης απόψε στην Παράκληση προς την Παναγία [video-photos]

Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Κυριακής, 7 Αυγούστου 2022, συμπροσευχήθηκε στον Παρακλητικό Κανόνα, κατά τον οποίο έψαλε από τα Πατριαρχικά Αναλόγια.

Photo/video: Nikos Papachristou / Ecumenical Patriarchate

Κυριακή Η΄ Ματθαίου 2022, με χοροστασία του Μητροπολίτου Ιωαννίνων στο Φανάρι [video]

 Στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τελέστηκε σήμερα, Κυριακή Η΄ Ματθαίου, 7 Αυγούστου 2022, η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή, 7.8.2022, στην Παναγούλα Βανάτου, με εορτασμό Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης


Πρωί Κυριακής, 7ης Αυγούστου 2022, ισχυούσης της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, τελέστηκε Ιερατικό Συλλειτουργό υπό των Πρωτοπρεσβυτέρων του Οικουμενικού Θρόνου Νικολάου Μποζίκη - Ζακυνθίου εξ Αυστραλίας και Παναγιώτου Καποδίστρια.         
        Κατ' αυτήν την ημέρα προεορτάστηκε η μνήμη του νεοδιακηρυχθέντος Αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, με Αρτοκλασία. Στο κέντρο του Ναού δέσποζε Εικόνα και Λείψανο του τιμωμένου Αγίου.
        Το ψαλτήρι τίμησαν οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας, Ιωάννης Καραβάνης και Σπυρίδων Σαρατσένος, ενώ ομίλησε κατάλληλα ο κ. Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας. 
        Στο τέλος ο π. Παναγιώτης καλωσόρισε με θερμά λόγια τον πολυσέβαστο π. Νικόλαο Μποζίκη, επισημαίνοντάς του ότι μπορεί να θεωρεί την Ενορία Βανάτου όχι απλώς "σαν το σπίτι του", αλλά "σπίτι του". Του προσέφερε μάλιστα εικόνα και ευλογίες από την ανακομιδή του Αγίου Καλλινίκου. 
        Παρόμοια δωρήματα προσέφερε και στην παριστάμενη κ. Μαρία Δίου, η οποία, καταγόμενη από την Όρμα της Αριδαίας, είχε εκ του σύνεγγυς συναναστραφεί τον Άγιο Μητροπολίτη της περιοχής της, τώρα δε, διαμένοντας στη Ζάκυνθο με τον σύζυγό της κ. Ζούλα, προσέφεραν από κοινού στον Ναό μας -δεητικά- την Εικόνα του Αγίου και την Αρτοκλασία της σημερινής εορτής.

Περί φιλίας ο λόγος

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Η Ντίνα γνώρισε την Ερασμία όταν πήγε στο Γυμνάσιο. Ήταν δυο χρόνια μεγαλύτερη, αλλά ως συνήθως, ο μικρότερος στο Σχολείο, θυμάται το μεγαλύτερο.

Η Ερασμία ούτε που πρόσεξε την Ντίνα. Άλλωστε, φοίτησε μόνο δυο χρόνια στο Γυμνάσιο. Όταν έπεσε στο πηγάδι και πνίγηκε ο πατέρας της, η μάνα της αποφάσισε να την βγάλει από το Σχολείο, την χρειαζόταν να βοηθάει στις εξωδουλειές και να προσέχει τα δύο μικρότερα αδέλφια της. Έτσι, χάθηκαν τα ίχνη τους!

Μητροπολίτου Σουηδίας Κλεόπα: Στη μνήμη του Κοσμά

Πανοσιολογιώτατε,

Μουσικολογιώτατοι Ιεροψάλτες,

Αγαπητοί εν Χριστώ Μεταμορφωθέντι Αδελφοί,

Μία μόλις ημέρα μετά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο όρος Θαβώρ, ζούμε μέσα στην Εκκλησία την προσωπική μας μεταμόρφωση, καθώς είμαστε πλημμυρισμένοι από το ιλαρό και ανέσπερο φως της Θείας Μεταμορφώσεως.

«Οὐκ ἔχομεν ὧδε εἰ μὴ πέντε ἄρτους καὶ δύο ἰχθύας»

«Οὐκ ἔχομεν ὧδε εἰ μὴ πέντε ἄρτους καὶ δύο ἰχθύας» (Ματθ. 14, 17) 

“Εδώ δεν έχουμε παρά μόνο πέντε άρτους και δύο ψάρια” 

Τα πολύτιμα απομεινάρια

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Η κατακλείδα του γεγονότος του χορτασμού των πεντακισχιλίων με πέντε άρτους και δύο ψάρια (Κυριακή Η΄ Ματθαίου) ήταν το πλήθος των περισσευμάτων. «Ήραν το περισσεύον των κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις». Τί να θαυμάσει κανείς; Το παράδοξο της τόσης αφθονίας, ώστε τα περισσεύματα να είναι περισσότερα από τους πέντε αρχικούς άρτους; Ή την ιδιαίτερη φροντίδα του Χριστού να μην πεταχτεί τίποτε; Γιατί τόση έγνοια για τα απομεινάρια; Τί τα χρειαζόταν; Τον κατέλαβε μήπως κάποια ξαφνική «τσιγκουνιά»; Μα το δαχτυλάκι του να κουνήσει, «τα σύμπαντα πλησθήσονται χρηστότητος». Θα ξεχειλίσουν από αγαθά.