e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Μαδαγασκάρη: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εγκαινίασε σχολεία, επισκέφτηκε φυλακές, συναντήθηκε με ΠτΔ

Τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την τέταρτη ημέρα της ιεραποστολικής επισκέψεώς του στη Μαδαγασκάρη, ο Μακ. Πάπα και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο, επισκέφθηκε το 7ο και 8ο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ιεράς Επισκοπής και τέλεσε τα εγκαίνια για τις δυο νέες αυτές σχολικές μονάδες.

Παραμένει η Παναγία "Βαρθαλαμιώτισσα" στον Ναό μας για προσκύνημα έως 18.9.2022


Ενημερώνουμε όσους σέβονται και τιμούν την Θεομήτορα, Παναγία και Μητέρα του Φωτός, ότι, κατόπιν συνεννοήσεως με την Οικογένεια, η οποία κατέχει -ως πατροπαράδοτο θησαύρισμα- την Εικόνα της "Βαρθαλαμιώτισσας", θα παραμείνει το ιερό Εικόνισμα στην Ενορία και μάλιστα στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου για επιπλέον πέντε (5) ημέρες, δηλαδή από αύριο, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, έως και την Κυριακή, 18η Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους. 

Ως εκ τούτου, όσοι δεν πρόφθασαν ή αμέλησαν να έρθουν για προσκύνημα, τώρα μπορούν να προσέλθουν και να τιμήσουν -κατά την βούληση των καρδιών τους- την σπιτικιά αυτή Παναγία. 

Ευχαριστούμε θερμά την Οικογένεια, η οποία δέχθηκε αυτή τη ρύθμιση για την ωφέλεια των πιστών!

Ευωδίες βασιλικών περιβάλλουν τον Σταυρό για την αυριανή Ύψωσή Του στο Βανάτο Ζακύνθου

Πανέτοιμος κι ευωδιαστός είναι ο δίσκος (το πατροπαράδοτο "βατσέλι" του ναού), με το πανίερο Ξύλο του Σταυρού, περιτριγυρισμένο από βασιλικούς, για την αυριανή ανάμνηση της Υψώσεως του Σταυρού του Χριστού. 

Αυτή η ημέρα -κατά την εκκλησιαστική παράδοση- φέρει τα ίσα της Μεγάλης Παρασκευής, γι'  αυτό και τιμάται με αυστηρή νηστεία, οι δε ζακυνθινοί ιερείς ενδύονται -απαράβατα- πένθιμα (μοβ) άμφια.

Η σημασία του Τιμίου Σταυρού στη ζωή των πιστών

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού                  

Η μεγάλη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι ένας ακόμα σημαντικός εορτολογικός σταθμός της Εκκλησίας μας. Οι πιστοί την ημέρα αυτή καλούνται να τιμήσουν και να προσκυνήσουν  τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου ώστε να αντλήσουν δύναμη και χάρη από αυτόν. Η μεγάλη αυτή δεσποτική εορτή δίνει επίσης την ευκαιρία σε όλους μας να σκεφτούμε ορισμένες βασικές αρχές και αλήθειες της πίστης μας, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τη θεολογία του Σταυρού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης, 13 Σεπτεμβρίου 2022, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Χοροστασία Οικουμενικού Πατριάρχου στον Εσπερινό της Υψώσεως του Σταυρού 2022 [photos-video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Τόπκαπου, της Περιφέρειας Υψωμαθείων, κατά τον Μ. Εσπερινό της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα, όπου τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων, και αντιφώνησε καταλλήλως ο Πατριάρχης.

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan 

Όσιος Ιερόθεος ο Ιβηρίτης: Μια ολόφωτη πνευματική μορφή, που πέρασε και από τη Ζάκυνθο


Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η αληθινή σοφία, η οποία έχει κύρος και δεν καταπίπτει, είναι η κατά Θεόν σοφία. Αυτή είναι καρπός και δωρεά του Αγίου Πνεύματος σε ανθρώπους πιστούς και ταπεινούς στην καρδιά, δηλαδή τους αγίους. Οι άγιοι της Εκκλησίας μας υπερέβησαν την κοσμική σοφία και έφτασαν στο θείο φωτισμό, λάμποντας οι ίδιοι και φωτίζοντας τους άλλους. Μια τέτοια φωτεινή προσωπικότητα, σε μαύρους χρόνους, υπήρξε ο άγιος Ιερόθεος ο Ιβηρίτης, ο οποίος σημάδεψε με την προσωπικότητά του την πνευματική πορεία πολλών ανθρώπων. Υπήρξε ένας φωτισμένος νους, μια ολοκληρωμένη πνευματική προσωπικότητα. Ένας φωτεινός φάρος στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας.