e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Η "Νέα Τάξη Πραγμάτων" για ανόητους


Το παραμύθι της "νέας τάξης πραγμάτων" είναι ένα από τα εμπόδια για την λύση της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου.

Οι ΓΟΧ καταληψίες πετάνε μια κουβέντα "εμείς είμαστε εναντίον της Νέας Τάξης" και πως η αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου είναι "λαμόγια της Νέας Τάξης" και σε αυτό το σημείο τελειώνει η συζήτηση. 

Η χειριστικότητα

Ίδιον του ανθρώπου η ικανοποίηση κάθε επιθυμίας. Στους καιρούς μας, μάλιστα, οι επιθυμίες συνήθως θεωρούνται ως δικαιώματα και η άρνηση από την πλευρά των άλλων, ιδίως των οικείων, για εκπλήρωσή τους αντιμετωπίζεται ως σημείο έλλειψης ικανής αγάπης. «Θέλω να μου αποδείξεις ότι μ’  αγαπάς». Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με άλλον τρόπο, παρά με την υιοθέτηση του ότι «η επιθυμία μου εντολή και νόμος».

Μητροπολίτης Ζάμπιας: "Όπου υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή"

"Με τη βοήθεια του Θεού τελικά βρήκαμε νερό καταφέραμε να ανοίξουμε ένα πηγάδι στο Machembere του Chirundu,οπου και θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το ιεραποστολικό χωριό περιοχή όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Βλαχάκηδες", δηλώνει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, διότι "όπου υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή".

Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Επίτιμος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ. Ομιλία σταθμός στην Ορθόδοξη Θεολογία

Αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας - Η αναφορά του στο μέτρο του χριστιανικού διαλόγου υπήρξε η κορυφαία στιγμή της ομιλίας του

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας αναγορεύθηκε ο πρώτος τη τάξει Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, χθες Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022 στις 7.00 μ.μ. στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συμμετάσχει στη Α΄ Συνάντηση Διαλόγου του Μπαχρέιν

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε σήμερα, Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022, νωρίς το απόγευμα, αεροπορικώς, για την πρωτεύουσα του Βασιλείου του Μπαχρέιν, όπου θα συμμετάσχει και θα ομιλήσει στη Διαθρησκειακή Συνάντηση “Bahrain Dialogue Forum”, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως Hamad bin Isa Al Khalifa.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης επισκέφτηκε τον ασθενούντα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος ταξίδεψε χθες, 1η Νοεμβρίου 2022, αυθημερόν στην Κύπρο, για να συναντήσει τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄, ο οποίος οδυνάται αυτό τον καιρό, εξαιτίας της προχωρημένης ασθενείας του, δε κατάστασή του είναι κρίσιμη, καθώς ανακοινώνουν και οι γιατροί.

Οι δύο αρχαίοι φίλοι και συμμαθητές συναντήθηκαν για πολύ λίγο στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου νυχθημερόν παρακολουθείται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο δε Δωδώνης, εκτός από τις δικές του ευχές - προσευχές, διεβίβασε στον ασθενούντα και τα δέοντα εκ μέρους του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄.

Εορτή Υγειονομικών Συλλόγων Ηλείας στον Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου

Τους λαοφιλείς Ιατρούς και Μάρτυρες της Ορθοδοξίας, Κοσμά και Δαμιανό εκ της Ασίας, εόρτασαν με Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τις δέουσες τιμές που αρμόζουν για την ενάρετη ζωή τους, καθώς επίσης και την ανιδιοτελή προσφορά τους, προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, οι Υγειονομικοί Σύλλογοι του Πύργου και της Ηλείας, κατά το διήμερο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2022. Επίκεντρο του διήμερου της λατρείας του Θεού και τιμής προς το σεπτό ζεύγος των αυταδέλφων Αγίων Αναργύρωνήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, ένθα ευρίσκεται τεθησαυρισμένη η Ιερή Εικόνα, έργο του μεγάλου αγιογράφου Θεόκλητου Τσαλπατούρου, που αγιογραφήθηκε το έτος 1876.  

Ροβιές Ευβοίας: Λαμπρός εορτασμός του Οσίου Δαυίδ Γέροντος στο Μοναστήρι του

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, την μνήμη του κτήτορος, προστάτου και εφόρου της Οσίου Δαυΐδ.

Ακινδύνου, Πηγασίου, Αφθονίου, Ελπιδοφόρου, Ανεμποδίστου κι ένα ποίημα του Ελύτη

Κείμενο παρουσίασης: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το 1991 κυκλοφόρησε το ποιητικό βιβλίο του Οδυσσέα Ελύτη "Τα ελεγεία της Οξώπετρας", από τις εκδόσεις Ίκαρος, με προμετωπίδα του Κώστα Πανιάρα (βλ. διπλανή φωτό). Είχα τότε την ύψιστη τιμή να μού το αποστείλει με ιδιόχειρη αφιέρωση!
Το πρώτο ποίημα του έργου αυτού τιτλοφορείται "Ακινδύνου, Ελπιδοφόρου, Ανεμποδίστου". Τι παράδοξος τίτλος! Κι όμως, δεν είναι δύσκολο ν' αντιληφθούμε ότι παραπέμπει ευθέως στην ημερομηνία 2 Νοεμβρίου, κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη Ακινδύνου, Πηγασίου, Αφθονίου, Ελπιδοφόρου και Ανεμποδίστου των Μαρτύρων

Γιατί όμως τους μνημονεύει ο Ελύτης εδώ;

Αν ανατρέξουμε στα στοιχεία της βιογραφίας του, θα διαπιστώσουμε, ότι γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1911. Υπό αυτό το δεδομένο, εύκολα κατανοεί ο καθείς, τι υπονοεί. Το ποίημα είναι κατεξοχήν αυτοβιογραφικό (και ποιο ποίημά του δεν είναι;), μέσα μάλιστα από αυτό αποτιμά ο ίδιος τον έσω βίο, την πολιτεία του, την διαρκή Λάμψη εκείνου που αγνοεί και την αγαπητική των πραγμάτων και των ειδών Ομορφιά!

Σήμερα, λοιπόν, επέτειο των γενεθλίων του, τον ξαναθυμόμαστε, αναγιγνώσκοντας το σχετικό ποίημα. Τον ξαναθυμόμαστε! Αν κι ένας τέτοιος ποιητικός γαλαξίας ουδέποτε ξεχνιέται!... Πάντοτε είναι και προδρομικός και προφητικός! Γι' αυτό, άξιος εστί!!!

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας βράβευσε τους «Καλούς Σαμαρείτες» του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας

Την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου2022, σε μια σεμνή αλλά συγκινητική εκδήλωση η οποία φιλοξενήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου στο Σύδνεϋ, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος βράβευσε τους «Καλούς Σαμαρείτες» του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας, ήτοι τους εθελοντές του Οργανισμού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός τιτάνιου αγώνα για την υποστήριξη των αδύναμων και εμπερίστατων συνανθρώπων μας.