e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Κήποι Ζακύνθου: Αρχιερατικός Εσπερινός για την Αγία Βαρβάρα


Εσπέρας Σαββάτου, 3ης Δεκεμβρίου 2022, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Γερασίμου Κήπων Ζακύνθου, εψάλη Αρχιερατικός Αναστάσιμος Εσπερινός, χοροστατούντος και ομιλήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, τιμώντας την Αθληφόρο Μεγαλομάρτυρα. Μαζί με την περίπυστη Εικόνα Της εκτέθηκε και απότμημα Λειψάνου της Αγίας. Ο νέος Εφημέριος, π. Ιωάννης Κλάδης, είχε μεριμνήσει δεόντως για την ευπρέπεια του Ναού.

Δράκα Ζακύνθου: Εόρτιος Εσπερινός για την Αγία Βαρβάρα στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο


Βράδυ Σαββάτου, 3ης Δεκεμβρίου 2022, στο πανηγυρίζον την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας φερώνυμο παρεκκλήσιο της μικρής Ενορίας Δράκα Ζακύνθου, εψάλη ο Αναστάσιμος Εσπερινός. Ευάριθμοι πιστοί εκκλησιάστηκαν. Είχε φροντίσει τα πάντα ο καλός Εφημέριος, Μ. Οικονόμος Ιωάννης Ρένεσης.

Επιστολή του πρ. Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Boyko Borisov προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Ακολουθεί μετάφραση στην ελληνική γλώσσα της επιστολής του Εξοχ. κ. Boyko Borisov, πρώην Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, προς την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο,  η οποία απεστάλη στις 15 Νοεμβρίου 2022:

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναμιγνύεται στις αρχιεπισκοπικές εκλογές της Κύπρου

Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου δηλώνεται προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δεν αναμιγνύονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις επικείμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου. Οποιεσδήποτε άλλες εκτιμήσεις, διαφόρων “εκκλησιαστικών κύκλων”, που είδαν το φως της δημοσιότητος, είναι ανυπόστατες.

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας

Του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Τσερνίχιβ και Νίζνας κ. Ευστρατίου, 

Εκπροσώπου της Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

1. Συστημική δέσμευση στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και σε ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει.

Τώρα οι απολογητές της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας προσπαθούν να πείσουν ότι είναι Ουκρανική Εκκλησία και ότι μόνο «μεμονωμένα άτομα» στους κόλπους τους έχουν την τάση να υποστηρίζουν τη Μοσχοβία.

Λαμπρά Εγκαίνια του Ναού Αγίου Νικολάου Μελβούρνης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκαν το πρωί του Σαββάτου, 3 Δεκεμβρίου, υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο προάστιο Yarraville της Μελβούρνης.

Εργασίες συντήρησης στο καμπαναρίο Φανερωμένης Βανάτου


Από νωρίς το πρωί σήμερα, 3.12.2022, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης του καμπαναρίου της Φανερωμένης Βανάτου. Σήμερα επιχειρείται, με ειδικό μηχάνημα ανύψωσης, η συντήρηση και συμπλήρωση του φωτισμού, με υλικά νέας τεχνολογίας, ευκαιρίας δε δοθείσης το βάψιμο της δυσπρόσιτης σκεπής, που είναι πολύ δύσκολο να κατορθωθεί δίχως το ανάλογο μηχάνημα. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κήρυξε την έναρξη Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κήρυξε με εκτενή ομιλία του την  Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022, την έναρξη των εργασιών του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου μέ θέμα «Πιστεύομεν. The Status Quaestionis and the Neglected Topics of Nicaea and its Creed». Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε ενόψει της συμπληρώσεως 1700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, το έτος 2025, τέθηκε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ιταλικό Ίδρυμα “Fondazione per le Scienze Religiose”. Στις εργασίες του συμμετείχαν και ομίλησαν Ιεράρχες και διακεκριμένοι ερευνητές από διάφορες Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, σημείωσε μεταξύ άλλων:

"ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ο ΑΚΟΙΜΗΤΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ". Συμβολή του Μορφωτικού Κέντρου "Αληθώς" στην 400ετηρίδα Αγίου Διονυσίου

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", μετά από την δίχρονη παύση των εκ του πλησίον συνάξεών του εξαιτίας της Πανδημίας, επανακάμπτει με την παρουσία κοινού και με μια εκδήλωση - αφιέρωμα στον Άγιο Διονύσιο, Προστάτη και Πολιούχο Ζακύνθου, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος τετρακοσίων (400) χρόνων από την οσιακή κοίμησή Του (+17.12.1622).

Η ευσέβεια της συγκύπτουσας γυναίκας ανταμείφτηκε πλουσιοπάροχα


ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ι΄ Λουκά, 4 Δεκεμβρίου 2022
(Λουκά ιγ΄ 10-17)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει την κυρτωμένη και καμπουριασμένη γυναίκα, αν δεν προσερχόταν το Σάββατο στην Συναγωγή των Ιουδαίων για να προσευχηθεί. Διότι, επί δεκαοκτώ έτη υπέφερε από σοβαρή ασθένεια της σπονδυλικής στήλης. Περπατούσε δύσκολα, μετά δυσκολίας στεκόταν όρθια και δεν μπορούσε ούτε σε κάθισμα να αναπαυθεί. Η ζωή της ήταν ένα μαρτύριο και οι πόνοι της ήταν φοβεροί, αλλά αυτή ουδέποτε βαρυγκωμούσε κατά του Θεού για την κατάντια της.

Το βόδι και ο άνθρωπος

π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Ο Χριστός θεραπεύει μία γυναίκα που ήταν «συγκύπτουσα», διπλωμένη στα δυο επί δέκα οκτώ χρόνια. Δεν μπορούσε να ισιώσει το κορμί της, να σηκώσει όρθιο το κεφάλι της. Ο Χριστός ακούμπησε πάνω της τα χέρια του και η γυναίκα ανορθώθηκε αμέσως δοξάζοντας τον Θεό. Ο αρχισυνάγωγος όμως αγανάκτησε, επειδή το θαύμα έγινε μέρα Σάββατο, πράγμα κατ’ αυτόν ανεπίτρεπτο. Δεν τόλμησε όμως να τα βάλει στα ίσα με τον Χριστό. Βρήκε εύκολο στόχο τη φτωχή γυναικούλα. Έξι μέρες να εργάζεσθε, είπε. Σ’ αυτές να έρχεστε για θεραπεία, όχι την ημέρα του Σαββάτου. Αλλά ο Χριστός τον ονόμασε αμέσως υποκριτή (Κυριακή Ι΄ Λουκά).