e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Εορτή Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Εσπερινός, επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αββά Μακαρίου του Αιγυπτίου, τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης, μυσταγωγίας και λιτότητας, παρουσία πιστών, στο «ΚΑΘΙΣΜΑ» του Αγίου, στο σπήλαιο βορείως της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Τον Μέγα Εσπερινό τέλεσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Μελχισεδέκ και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αγαθάγγελος, ενώ στο αναλόγιο έψαλε ο π. Διονύσιος, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Κολυμπαρίου.

Μετά το τέλος του Εσπερινού, ο π. Μελχισεδέκ αναφέρθηκε στον βίο του Αββά Μακαρίου, εστιάζοντας στον διάλογο του Αγίου με το κρανίο στην έρημο από τον οποίο προκύπτει ότι «η κόλαση είναι η απουσία του άλλου», κλείνοντας με την ευχή της «πρόσωπο προς πρόσωπο» επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Στη συνέχεια, ο Πρωτοσύγκελλος π. Αγαθάγγελος, αφού ευχαρίστησε τον π. Μελχισεδέκ για την παρουσία και τον κηρυγματικό του λόγο, παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να μιμηθούν τους Αγίους, οι οποίοι «αν και λένε τόσα λίγα, λένε πολλά με τη στάση τους».

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε θεατρικό αναλόγιο με την Αποκορωνιώτισσα συγγραφέα Μαρινέλλα Βλαχάκη, η οποία παρουσίασε θεατρικό μονόλογο από το βιβλίο της «Σταθούλα. Ράφτρα εκ Πόντου», με την ηρωίδα να μεταφέρει τα διλήμματα, τα αδιέξοδα, τον πόνο και την απελπισία του ξεριζωμού του ανθρώπου.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, προλόγισε το βιβλίο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Αββάς Μακάριος «μάς έμαθε τον τρόπο να βλέπουμε ορθά με την καθαρότητα της καρδιάς μας». Επίσης, αφού ευχαρίστησε την εκλεκτή προσκεκλημένη κ. Βλαχάκη, υπογράμμισε ότι «ο μονόλογος αυτός είναι μία αγωνία και μία προσπάθεια να μην πέσει ο άνθρωπος τελείως στη λήθη. Κανενός η καρδιά δεν αντέχει στο πικρό παιχνίδι της ολοκληρωτικής λήθης», αναφερόμενος στην τραγωδία που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, της Σμύρνης, αλλά και οι πληγέντες από τον πόλεμο στην Ουκρανία!

Tην επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου της ΟΑΚ από τον π. Διονύσιο και τον π. Άνθιμο, ιερομόναχο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς, παρουσία συνεργατών και φίλων του Ιδρύματος. Μετά το τέλος της Λειτουργίας ο κ. Ζορμπάς ανέλυσε το μήνυμα του αναγνώσματος από την «Προς Γαλάτας» Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, επισημαίνοντας πως οι Άγιοι μάς δίδαξαν πως έχουμε ιερό χρέος να βαστάζουμε τα βάρη αλλήλων, διότι ακόμη και η έλλειψη ενός απειλεί να κλονίσει την κοινωνική συνοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: