e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Εκοιμήθη ο Γέρων Δοσίθεος Κανέλλος, ο πολύς Ηγούμενος Τατάρνης


Εκοιμήθη εν Κυρίω, σε ηλικία 86 ετών, ο Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Κανέλλος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας. Μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία στην Ευρυτανία, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.

Ο κατ' εξοχήν Γέρων Δοσίθεος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους γέροντες του τρέχοντος 21ου αιωνα με τεράστια σοφία, πείρα, μόρφωση και σπουδαίο πνευματικό έργο. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά τις θεολογικές σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφιερώθηκε δια βίου αρχικά ως Ιεροκήρυκας και Πνευματικός στην Ευρυτανία.

Κατεστάθη Ηγούμενος και Νέος Κτήτορας της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνης. Ίδρυσε το Γυναικείο Ησυχαστήριο Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας και το γνωστό Ιερό Μετόχιο Αγίου Νεκταρίου Καρπενησίου.

Τα βιβλία του περί την καλογερική μαγειρική. Άλλων τίτλων πνευματικού αγιολογικού ιστορικού και υμνολογικού περιεχομένου, καθώς και διαλέξεις και ομιλίες του τον έκαναν γνωστό και αγαπητό πανελληνίως. Η αγάπη σεβασμός ηθική στήριξη του προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπήρξε παροιμιώδης. Μετά την Ευρυτανία γεώργησε με πάθος και σπάνιο ενδιαφέρον. Την Ιστορία τα Ιερά και Όσια της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Ενώ προσέφερε ανιδιοτελώς τις γνώσεις και τάλαντα του στην υπηρεσία του Οικουμενικών Πατριαρχών Δημητρίου και Βαρθολομαίου. Στην συνείδηση των πιστών στην Ευρυτανία πέρασε στην ιστορία ως ο ποιμήν μετά τον ποιμένα. Ο επίσκοπος μετά τον επίσκοπο της τοπικής εκκλησίας της ιεράς μητροπόλεως Καρπενησίου.

Η Εξόδιος Ακολουθία του θα τελεστεί 5 Ιανουαρίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Τατάρνης. Ώρα 14:30.
Εκ της Αδελφότητος Θεοφιλαίων







Δεν υπάρχουν σχόλια: