e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Ένας ταπεινός γιος ξυλουργού να τους κάνει τον δάσκαλο;

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή μετά τα Φώτα, 8 Ιανουαρίου 2023

(Ματθ. δ΄ 12-27 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Δεν είναι άνευ σημασίας η σύντομη φράση του ιερού Ευαγγελιστή ότι ο Ιησούς «καταλιπών την Ναζαρέτ κατώκησεν εις Καπερναούμ». Όμως, ο ιερός συγγραφέας δεν αποσκοπεί εδώ να μας πληροφορήσει απλώς για την πορεία και τις μετακινήσεις του Ιησού. Μιλάει για την οριστική και άνευ επιστροφής αναχώρηση του τριαντάχρονου θεανθρώπου, από τον τόπο καταγωγής και ανατροφής Του. Τον τόπο, που Του έδωσε το όνομά Του, αφού ήταν γνωστός ως ο «Ιησούς ο Ναζωραίος». Ήταν όμως ο τόπος αυτός άξιος μιας τέτοιας μεγάλης τιμής; Εκτίμησαν οι άνθρωποι εκείνου του τόπου, όσο θα έπρεπε, τα άγια λόγια Του και το φως που εξέπεμπε; Δυστυχώς όχι!

Την αρχική αποδοχή διαδέχθηκε γρήγορα η σκληρότητα, ο φθόνος, το μίσος, ο εγωισμός και η αντιπάθεια. Η περιφρόνηση για το θείο πρόσωπό Του ξεχείλιζε μέσα από τις άνομες καρδιές πολλών συμπολιτών του: Πώς τολμούσε, αλήθεια, ένας κατώτερός τους, ένας ταπεινός γιος ξυλουργού να τους κάνει τον δάσκαλο; Πώς είχε το θράσος να τους λέει τι θα κάνουν, τι θα σκέφτονται, πως θα φέρονται, ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος;

Η μανία τους, όμως, έφτασε στο κατακόρυφο και ξεπέρασε κάθε όριο, όταν τον άκουσαν να λέει ότι είναι χειρότεροι, κατώτεροι και ασεβέστεροι ακόμη και από τους ειδωλολάτρες. Τότε, κυριευμένοι από φονική μανία επιχείρησαν από θεομάχοι να καταστούν θεοκτόνοι. Άσκησαν βία κατά του Ιησού, τον άρπαξαν και επιχείρησαν να τον ρίξουν στον γκρεμό. Η κακία τους έγινε πλέον τερατώδης και αθεράπευτη.

Ο Ιησούς, ξέροντας ότι είναι πλέον ανεπίδεκτοι σωτηρίας, τους εγκατέλειψε και απευθύνθηκε σε ειδωλολατρικούς λαούς. Η Γαλιλαία των Εθνών, παρά το γεγονός ότι οι Ιουδαίοι την περιφρονούσαν, εντούτοις έγινε ο τόπος της σωτηρίας και της καρποφόρας βλάστησης του θείου λόγου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κόλαφο, κυρίως για τους σημερινούς κατ’ όνομα Χριστιανούς. Αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους τέλειους και εξ ορισμού σωσμένους, λόγω παράδοσης, φυλής και καταγωγής. Αυτούς που δεν διστάζουν να κρίνουν και να επικρίνουν, ρίχνοντας μομφές επί δικαίων και αδίκων, μην βλέποντας το δικό τους αδιόρθωτο χάλι. Αυτούς που με καρδιά σκληρότερη από αυτή των Ναζαρηνών, προπηλακίζουν και υβρίζουν ανελέητα κάθε έναν που προσπαθεί να τους διδάξει το σωστό, μισώντας ιδιαίτερα τους συμπατριώτες τους δίκαιους, είτε κληρικούς είτε λαϊκούς. Ας μην τους μιμηθούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: