e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου στην κωμόπολη Mildura, βορειοδυτικά της Μελβούρνης

Την κωμόπολη Mildura, περί τα 385 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μελβούρνης, όπου υπάρχει ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός, αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, επισκέφθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote, και προεξήρχε των εκδηλώσεων για τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου, εκπροσωπώντας τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο.

Ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού μετράει 65 χρόνια ζωής, καθώς ανεγέρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες που κατοίκησαν την περιοχή και ασχολούνταν με αγροτικές εργασίες.

Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Ευμένιος χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό και την Ακολουθία της Δ’ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Ανήμερα της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ενώ στο τέλος αυτής, προέστη της Δοξολογίας επί τη Εθνική Επετείω.

Κατά το κήρυγμά του, ο Επίσκοπος Κερασούντος αναφέρθηκε στις αρετές της Παναγίας, ιδιαίτερα δε στην ταπείνωσή της και την υπακοή της στο θέλημα του Θεού. «Δε χρειάζεται να αναλύσουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα για ολόκληρη την ανθρωπότητα, που είχε αυτό το ‘ναι’ της Θεοτόκου. Σε αυτό το ‘ναι’, που είπε η Παναγία μας, ως εκπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους, οφείλεται η σωτηρία μας. Γι’ αυτό Της εκφράζουμε ολόψυχα την ευγνωμοσύνη μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως, επισήμανε ότι «αυτή η υπακοή στο θέλημα του Θεού, που έδειξε η απλή εκείνη κόρη της Ναζαρέτ, έγινε το άρμα που την ανύψωσε μέχρι τον ουρανό. Την κατέστησε το πιο σπουδαίο πρόσωπο όλων των γενεών των ανθρώπων. Η εκκλησιαστική ιστορία την χαρακτηρίζει ως την πρώτη μετά τον Ένα, τον Χριστό».

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε ακόμη ότι ο Θεός όχι μόνο στη Θεοτόκο, μα και σε κάθε πιστό που υπακούει στο θέλημά Του, χαρίζει δόξα και μεγαλεία. «Το είπε ο Ίδιος ο Ιησούς: οι πιστοί που υπακούουν στον Θεό ‘θα λάμψουν σαν τόν ήλιο στη Βασιλεία του Ουράνιου Πατέρα τους’ (Ματθ. 13,43)». Η Εύα δεν υπάκουσε στην εντολή του Θεού και έχασε τη χαρά του Παραδείσου, και επί πλέον προξένησε τόσα δεινά στην ανθρωπότητα. Η Παρθένος Μαρία υπάκουσε στον Θεό και έγινε το όργανο της σωτηρίας μας. Κι εμείς, λοιπόν, το έργο της σωτηρίας μας που άρχισε με την υπακοή της Παρθένου Μαρίας, ας το ολοκληρώσουμε, ο καθένας προσωπικά, με τη δική μας υπακοή στα λόγια του Χριστού», τόνισε καταληκτικά.

Τέλος, ο Θεοφ. κ. Ευμένιος μετέφερε σε όλους τις ευχές και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου και τους ευχήθηκε καλό αγώνα στο υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: