e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Ανάσταση 2023 στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote Βικτώριας Αυστραλίας

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε η «εορτή των εορτών και πανήγυρις των πανηγύρεων» στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Βικτώριας. Χιλιάδες ομογενείς στο κέντρο και τα προάστια της Μελβούρνης, δίχως να πτοούνται από τη διαρκή και ισχυρή βροχόπτωση, συνέρρευσαν με ευλάβεια στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για το «Δεύτε λάβετε φως» και το χαρμόσυνο μήνυμα του «Χριστός Ανέστη».

Στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote, επίκεντρο των αναστάσιμων Ι. Ακολουθιών αποτέλεσε ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο προάστιο Thomastown, όπου της τελετής της Αναστάσεως προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote. Καθότι πρόκειται για την πολυπληθέστερη ελληνορθόδοξη Ενορία της βορειοδυτικής Μελβούρνης, χιλιάδες πιστοί προσήλθαν στον Ναό, για να λάβουν το ανέσπερο φως.

Τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου, παρά τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση, ο Θεοφιλέστατος κ. Ευμένιος, πλαισιωμένος από τον Ιερό Κλήρο, εξήλθε στον περίβολο της εκκλησίας, από όπου ανήγγειλε το «Χριστός Ανέστη». Απευθυνόμενος στους πιστούς, με εμφανή τη συγκίνησή του, τόνισε: «Όλοι εσείς δε φοβηθήκατε τη βροχή ήλθατε χωρίς ενδοιασμούς για να εορτάσετε τη λαμπροφόρο Ανάσταση. Με έχετε συγκινήσει και μου θυμίσατε τις Μυροφόρες γυναίκες οι οποίες λίαν πρωί, μες στο σκοτάδι, πήγαν στον τάφο του Χριστού για να αλείψουν το σώμα Του με μύρα».

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Κερασούντος διαβίβασε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και, αντί κηρύγματος, ανέγνωσε το Πασχαλινό Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

Μετά την τελετή της Αναστάσεως, τελέστηκε η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, παρουσία επίσης πολυπληθούς εκκλησιάσματος, ενώ στο τέλος αυτής ο Θεοφιλέστατος κ. Ευμένιος ευλόγησε τα κόκκινα αυγά και τα διένειμε στους πιστούς.

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, ο Επίσκοπος Κερασούντος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αγάπης που τελέστηκε στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Παναγίας Άξιον Εστί, στο Northcote. Στην Ακολουθία συμμετείχαν όλοι οι κληρικοί της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Northcote, ενώ ανεγνώσθη σε οκτώ γλώσσες η περικοπή του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, όπου περιγράφεται η εμφάνιση του Χριστού μετά την Ανάστασή του στους μαθητές του.

Στο σύντομο κήρυγμά του, ο Θεοφιλέστατος κ. Ευμένιος, αφού μετέφερε στους πιστούς την αγάπη και τις ευχές του Ποιμενάρχου τους, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, τόνισε το μήνυμα της ελπίδας που φέρνει η Ανάσταση του Κυρίου, επισημαίνοντας ότι «ο Χριστός είναι ο νικητής και Εκείνος που έχει τον τελευταίο λόγο για τα πάντα, ακόμα και για πράγματα που δεν φανταζόμαστε καν».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: