e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Ο τέλειος Θεός έγινε υπηρέτης ο ίδιος των δούλων του και των εχθρών του

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

 της E΄ Κυριακής των Νηστειών

2 Απριλίου 2023

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης 

Φιλοδοξίες και επιδιώξεις αμαρτωλές ταλάνιζαν και ταλανίζουν διαχρονικά τους ανθρώπους. Προκαταλήψεις και κρυφές αμαρτωλές επιθυμίες έχουν εγκατασταθεί στις ψυχές όλων και οδηγούν την ανθρωπότητα σε έκνομες πράξεις και τραγικά συμβάντα. Ο άνθρωπος ζητάει από τον Θεό μόνο υλικά αγαθά, μεγαλεία και αξιώματα. Γίνεται «χοϊκός» και «βοσκηματώδης», σύμφωνα με την έκφραση του Μεγάλου Βασιλείου. Ζητάει πολυτελείς κατοικίες, ακριβά ενδύματα, άνετη ζωή, επιτυχία, καταξίωση και πλούτη.

Θέλει όλοι να τον προσκυνούν, να τον θαυμάζουν και να τον δείχνουν με το δάκτυλο! Σπανίως ή καθόλου, σκέφτεται το πρόσκαιρο και απρόβλεπτο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ξεχνά καθημερινά την φράση του Κυρίου που μας λέει να ζητάμε πρώτα την βασιλεία του Θεού και μετά όλα τα άλλα θα μας έλθουν και θα προστεθούν μόνα τους στην ζωή μας. Γι’ αυτό επιπλήττει δικαίως τους μαθητές αυτούς που ζητούν από Αυτόν θρόνους και πρωτοκαθεδρίες.

Κάτι που περίτρανα αποδεικνύει ότι ούτε καν αυτοί που περιστοιχίζουν τον Κύριο και υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες των θαυμασίων που έπραττε και έλεγε, δεν ήταν απαλλαγμένοι από την ανθρώπινη μωρία και απληστία. Από τις ψυχοφθόρες αυτές ιδιότητες που συνήθως χαρακτηρίζουν τους ισχυρούς αυτού εδώ του κόσμου, οι οποίοι, για να επιτύχουν το σκοπό τους, καταδυναστεύουν τα έθνη και διαπράττουν εγκλήματα τρομερά.

Ένας πραγματικός και γνήσιος χριστιανός και άνθρωπος του Θεού δεν μπορεί να είναι έτσι. Χρειάζεται να είναι πάντοτε ταπεινός και πρόθυμος να διακονήσει τους άλλους. Να έχει πάντοτε ανοιχτά τα μάτια της ψυχής του και να δίνει προτεραιότητα στην ευεργεσία των άλλων. Και όχι του εαυτού του, χωρίς να περιμένει ανταμοιβή ή έπαινο γι' αυτό.

Ο ίδιος ο Υιός του Θεού ήλθε να υπηρετήσει και όχι να υπηρετηθεί. Ο τέλειος Θεός έγινε υπηρέτης ο ίδιος των δούλων του και των εχθρών του, δίνοντας το τίμιο και πολύτιμο αίμα του.

Ας μιμηθούμε όλοι τον Κύριο, λοιπόν, και όχι τους αλαζόνες ηγεμόνες του κόσμου τούτου, τους «δοκούντας άρχειν», αυτούς δηλαδή που νομίζουν ότι κυβερνούν, αλλά στην ουσία οδεύουν χωρίς να το ξέρουν στην απώλειά τους. Το φωτεινό παράδειγμα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, που άφησε τον αμαρτωλό πολυτελή βίο, ώστε να αφοσιωθεί στον Θεό, ας μας φωτίσει !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: