e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Μια απρόσμενη και σωτήρια συνάντηση

ΟΜΙΛΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ, 14 Μαΐου 2023

(Ιω. δ΄ 5-42)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Η Σαμαρείτιδα γυναίκα κατέφτασε το μεσημέρι να αντλήσει νερό από το πηγάδι, για να αποφύγει τους γέλωτες και τις ύβρεις των άλλων γυναικών, τα υπονοούμενα και τα πικρόχολα λόγια τους. Και όλα αυτά επειδή η ζωή της, για τα μέτρα και τις αντιλήψεις της εποχής εκείνης, κάθε άλλο παρά άμεμπτη ήταν.

Όμως εκεί, στο πηγάδι του Ιακώβ, είχε μια απρόσμενη και σωτήρια συνάντηση. Γνώρισε, χωρίς να το ξέρει από την αρχή, τον Θεάνθρωπο Ιησού. Αυτόν που σε αντίθεση με τον ανδρικό πληθυσμό της εποχής του ουδέποτε θα περιφρονούσε ούτε θα λοιδορούσε αυτό που ήταν η γυναίκα. Αρχικά της ζήτησε νερό, όχι επειδή το είχε ο Ίδιος ανάγκη, αλλά για να της δώσει τιμή και αξία. Αυτή απόρησε, επειδή μεταξύ της φυλής της και των Ιουδαίων υπήρχε άσβεστο και μακροχρόνιο μίσος.

Τότε ο Κύριος άρχισε να της μιλάει για το νερό της ζωής, που όποιος το πιει δεν θα ξαναδιψάσει. Για το νερό που ξεπλένει τους ρύπους της αμαρτίας και γλυτώνει από τις τύψεις, την στεναχώρια, την οδύνη, όλες συνέπειες πτωτικές του ανθρώπου.

Η έκπληξη της γυναίκας διαρκώς μεγάλωνε και Τον ρώτησε σε τι τόπο πρέπει να λατρεύεται ο Θεός; Στον τόπο των Ιουδαίων ή των Σαμαρειτών; Τότε έλαβε την απρόσμενη απάντηση: Ότι ο Θεός είναι πνεύμα και πανταχού παρών. Και από παντού δέχεται την λατρεία, αρκεί να γίνεται με πίστη, καθαρή καρδία, γνήσια και ανυπόκριτα αισθήματα.

Η Σαμαρείτιδα, απλοϊκή γυναίκα της εποχής της, μεγαλωμένη με τα ισχύοντα στερεότυπα, αδυνατούσε να καταλάβει τα υψηλά νοήματα των λόγων του Κυρίου. Τότε η χάρις του Αγίου Πνεύματος φώτισε το νου και την καρδιά της και κατάλαβε τα πάντα. Ήπιε κι αυτή από το ύδωρ της ζωής, το πνευματικό νερό της σωτηρίας. Και λευκάνθηκε και εξαγνίστηκε από την προηγούμενη αμαρτωλή ζωή της, από τον πόνο και τις ενοχές της.

Έπαψε να είναι μια καταπιεσμένη κοινή γυναίκα της εποχής της και έγινε κήρυκας του Ευαγγελίου και μάρτυρας της πίστης του Χριστού, με το όνομα Φωτεινή. Έλαβε μέρος στον θερισμό των πνευματικών στάχυων που δίνει την ουράνια τροφή, τον άρτο της αθανασίας και της ζωής. Ο καλός Σπορέας όμως, ώστε να γίνει αυτός ο θερισμός, είναι ο ευεργέτης των ανθρώπων και Σωτήρας Χριστός. 

Ας φροντίσουμε κι εμείς να μιμηθούμε την Σαμαρείτιδα και όλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας, ώστε να βαδίσουμε τον δρόμο που οδηγεί στην θέωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: