e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Πέρθη Αυστραλίας: Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Μέσα σε κλίμα αναστάσιμης χαρά και με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, εορτάστηκε με μεγάλη λαμπρότητα η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των Ισαποστόλων στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο Northbridge της Πέρθης.

Το εορταστικό διήμερο ξεκίνησε με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Μαΐου, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου. Στην ομιλία του προς τους πιστούς, ο Θεοφιλέστατος μίλησε για την Αγία Ελένη και τον λόγο για τον οποίο τιμάται από την Εκκλησία ως «ισάξια των Αποστόλων», σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η αυτοκράτειρα Ελένη, στο ιερό της προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους, έγινε η πρώτη αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον Τιμίο και Ζωοδόχο Σταυρό. Αυτό οδήγησε στην οικοδόμηση πολλών εκκλησιών πάνω από τους ιερούς χώρους, ιδιαίτερα τον υπέροχο ναό της Ανάστασης που βρίσκεται στη θέση του Γολγοθά και τον τάφο του Κυρίου».

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος κ. Ελπίδιος καλωσόρισε επίσημα τον π. Νικόλαο Μποζίκη, Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, και την Πρεσβυτέρα Χρυσή, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Πέρθη από το Σύδνεϋ για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Στο τέλος του Εσπερινού, παρατέθηκε δωρεάν δείπνο στην αίθουσα της εκκλησίας για όλους τους παρισταμένους. Μια ξεχωριστή εορταστική τούρτα που ετοίμασε η Ενορία, έκοψαν ο π. Νικόλαος και η Πρεσβυτέρα Χρυσή, για το καλωσόρισμά τους και ως ευχαριστία για τα 52 έτη προσφοράς τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Η 52η επέτειος της διακονοίας του π. Νικολάου συμπληρώθηκε στις 18 Μαΐου.

Την Κυριακή το πρωί, 21 ​​Μαΐου, Κυριακή του Τυφλού, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κυανέων κ. Ελπίδιο. Παρόντες ήταν πολλοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι από διάφορους οργανισμούς, όπως μεταξύ άλλων: ο κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου, Αντιπρόξενος Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Ελλάδος στην Πέρθη, ο κ. Παύλος Άφκος, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δυτικής Αυστραλίας, ο κ. Μανώλης Γερογιαννάκης, Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Δυτικής Αυστραλίας, και ο κ. Τζιμ Μανίφης, Πρόεδρος της Καστελλοριζιακής Αδελφότητας Δυτικής Αυστραλίας. Παρέστη επίσης ο Διευθυντής του Ημερησίου Σχολείου του Αγίου Ανδρέα, κ. Craig Monaghan, μαζί με την οικογένειά του και με πολλούς δασκάλους και μαθητές του σχολείου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εντός του Ιερού Ναού και ακολούθησε η ευλόγηση στον ναό με την εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ακολούθησε Αρτοκλασία.

Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων, παρατέθηκε επίσημο γεύμα από την Ελληνική Κοινότητα Δυτικής Αυστραλίας στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» στο προάστιο Dianella, με τη συμμετοχή άνω των 300 ατόμων. Ο Θεοφιλέστατος κ. Ελπίδιος κατά την προσφώνησή του επαίνεσε τους εθελοντές του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και της Ελληνικής Κοινότητας για τη διοργάνωση των λαμπρών εορτασμών, ενώ διαβίβασε τα συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου για την επέτειο των 100 χρόνων της Ελληνικής Κοινότητας Δυτικής Αυστραλίας, που εορτάζεται με ποικίλες εκδηλώσεις καθ’ όλο το έτος 2023. Κατά την ολοκλήρωση του γεύματος εψάλη η φήμη του Αρχιεπισκόπου.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: