e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Τσερκάσι Ουκρανίας: Ο Κιέβου Επιφάνιος σε Συνέδριο για τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό [photos]

Σήμερα, 29 Μαΐου 2023, Ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, ο Μητροπολίτης Cherkasy και Chigyryna Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Πολτάβα και Kremenchuk Φιοντόρ, ο Επίσκοπος Chernihiv και Nizhyn Αντώνιος επισκέφθηκαν το Εθνικό Πανεπιστήμιο Cherkasy που φέρει το όνομα του Bohdan Khmelnytsky.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος συμμετείχε στις εργασίες της στρογγυλής τραπέζης «Άγιος Λουκάς (Βοινό-Γιασενέτσκ): ο συνδυασμός επιστήμης και θρησκείας (για την 100ή επέτειο της επισκοπικής χειροτονίας)».

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην επιστημονική εκδήλωση, ο Προκαθήμενος τόνισε τη σημασία παραδειγμάτων εκ του αδάμαστου ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένης της μορφής του Αγίου Λουκά:

«Παρά τη σοβαρή δίωξη από τις σοβιετικές αρχές, ο Άγιος Λουκάς δεν έκρυψε ποτέ την πίστη του στον Κύριο: έδωσε διαλέξεις και χειρουργούσε, ευλογούσε τους άρρωστους και προσευχόταν πριν από τις εγχειρήσεις. Παρά τις πολυάριθμες ανακρίσεις και τα βασανιστήρια δεν αρνήθηκε τον Χριστό και ακόμη και σε πολλά χρόνια εξορίας στη Σιβηρία έσωσε ανθρώπινες ψυχές και σώματα ως ιερωμένος και γιατρός.

Όμως ο άγιος έσωσε ακόμη περισσότερες ψυχές με τον ειλικρινή λόγο του Θεού, τα κηρύγματα και τις προσευχές του. Χρόνια αργότερα, μας φτάνει η οδηγία του: "Το κύριο πράγμα στη ζωή είναι να κάνεις καλό. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε μεγάλο καλό στους ανθρώπους, προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον ένα μικρό"», είπε συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Επιφάνιος

Η διοίκηση του πανεπιστημίου πραγματοποίησε μια ξενάγηση των επισκεπτών και τους εξοικείωσε με την ιστορία της δημιουργίας του πανεπιστημίου και τις τρέχουσες δραστηριότητες. Ο εκλεκτός καλεσμένος ξεναγήθηκε και στο μουσείο κεντητών πετσετών.

Στο τέλος της επίσκεψης στο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Προκαθήμενος επισκέφθηκε τους μαθητευόμενους που ετοιμάζονται να υπερασπιστούν την Πατρίδα και προσευχήθηκε για τον ουκρανικό λαό στην εκκλησία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που βρίσκεται στην επικράτεια του Εθνικού Πανεπιστημίου του Τσερκάσι.

Υπηρεσία Τύπου Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)


















Δεν υπάρχουν σχόλια: