e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Εορτή Αγίων Πάντων στον φερώνυμο Ναό της πόλεως Κερκύρας

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Πάντων παλαιάς πόλεως Κερκύρας τέλεσε την θεία λειτουργία το πρωί της Κυριακής 11 Ιουνίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. 

         Ο κ. Νεκτάριος, στο κήρυγμά του προς τους πιστούς που συνέρρευσαν στον ναό, τόνισε ότι η εορτή των αγίων Πάντων δεν είναι μόνο η γιορτή των επωνύμων αγίων, αλλά επεκτείνεται και στην μνήμη και των  ανωνύμων αγίων, των σεσωσμένων, και μας καλεί να δοξολογήσουμε τον Θεό για τα θαυμαστά τα οποία εποίησε και ποιεί στα πρόσωπα των Αγίων Του, εκείνων που ευηρέστησαν και ευαρεστούν τον Θεό τηρώντας τας εντολάς Του. 

           Στην συνέχεια, ο κ. Νεκτάριος έκανε μία αναφορά σε έναν λόγο του Αγίου Ιωάννου τον Θεολόγο στο βιβλίο της Αποκαλύψεως. Ο άγιος βλέπει ένα όραμα αναρίθμητου πλήθους που προχωρούσε προς τον θρόνο του Θεού και προς το εσφαγμένο Αρνίο, τον Ιησού Χριστό, ντυμένοι όλοι με λευκές στολές και κρατώντας φοίνικες, κλαδιά των βαΐων δηλαδή, και όλοι έρχονταν από τον κόσμο της θλίψεως πορευόμενοι προς τον κόσμο του Χριστού. Η θλίψη είναι ο διωγμός που οι πιστοί υφίστανται στον κόσμο αυτό. Ο Χριστός δέχεται τους ανθρώπους που έρχονται από την θλίψη την μεγάλη, την εποχή του Αντιχρίστου. Στην εποχή του Αντιχρίστου ζούνε οι πιστοί που υπομένουν, τους διωγμούς, τις ειρωνείες, το κακό, τον πειρασμό, τον διάβολο. Ο διάβολος μεταχειρίζεται τους ανθρώπους της εξουσίας, αλλά και όσους με ποικίλες θεωρίες θέλουν να απορρίψουν τον ίδιο τον Χριστό. Αυτή η θλίψη είναι συνεχής ανά τους αιώνες. Η θλίψη όμως γεννά  νέφος μαρτύρων. Αυτό το νέφος των μαρτύρων προ-βάλλει στην εορτή των Αγίων Πάντων η Εκκλησία μας. 

            Οι Άγιοι δέονται ενώπιον του θρόνου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Για να φτάσει κάποιος σ'  αυτή την κατάσταση, να αντέξει την θλίψη του διωγμού της κάθε εποχής, χρειάζεται να έχει την δύναμη της πίστεως και της αγάπης, είναι εκζητητής της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Γι'  αυτό και βλέπει όλα τα παρόντα ως αναψυχή, για να εισέλθει στην χάρη του Θεού και να ζήσει την πληρότητα της βασιλείας του Θεού. 

         Οι Άγιοι δέονται για μας να αγωνιστούμε εναντίον του κακού, της αμαρτίας, του κακού εαυτού μας, ώστε να νικήσουμε και να ερχόμαστε όσο πιο κοντά στον Θεό μπορούμε. " Σας εύχομαι να έχετε αντοχές, ώστε η χάρις του Θεού να δίνει όσα ο κόσμος μας αφαιρεί. Η άνεση δεν έρχεται στην αμαρτία, αλλά μέσα στον κόπο της παρουσίας του Θεού στις καρδιές μας", είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Κερκύρας, ευχαριστώντας τους πιστούς που με αγάπη ζούνε την συναίσθηση της πίστεως και την αφοσίωση στην Εκκλησία και σ’ αυτήν την ενορία της Μητροπόλεως.   

         Στην θεία λειτουργία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής κ. Δημήτρης Μπιάγκης,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτριος Μεταλληνός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας κ. Γιάννης Κοντός.
Δεν υπάρχουν σχόλια: