e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Στήριξη Μητροπολίτου Ζάμπιας στη Σοφία Ζαχαράκη, πρώτη Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας


29 Ιουνίου 2023, Σιθωνία

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, σήμερα Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 βρίσκεται στην Σιθωνία, για να συμμετάσχει με την ιδιότητά του ως Σύνδεσμος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο (ΠΑΠ), στην εναρξη της ειδικής 30ης επετειακής Γενικής Συνέλευσης για να μεταφέρει το μήνυμά του Αλεξανδρινού Προκαθημένου.

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο βήμα ο Ζάμπιας, μετά την ανάγνωση του χαιρετισμού του Μακαριωτάτου, κατέθεσε στον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας κ. Μαξιμο Χαρακόπουλο, δήλωση υποστήριξης για την αήθη επίθεση που δέχτηκε η πρώτη Υπουργός του νέου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, την οποία επέδωσε στον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αθανάσιο Μπούρα.

Ακολουθεί η δήλωση του Μητροπολίτου Ζάμπιας:

Δυστυχώς η Ελληνική κοινωνία, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζει έντονα και ανησυχητικά σημεία στροφής στον ακραίο συντηρητισμό, στην βία κατά των γυναικών και όχι μόνο, στις διακρίσεις, στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και σε όλα εκείνα τα συμπτώματα που γεννά, σε παγκόσμια κλίμακα, η οικονομική δυσπραγία, η ανέχεια, η έλλειψη παιδείας, στοιχεία σταθερής και συνεχούς απομάκρυνσης από το ζητούμενο υγιών και σταθερών κοινωνικών δομών και σχέσεων. Και, ασφαλώς, πάντα θα υπάρχουν οι «θεωρητικοί» αυτής της αρρωστημένης νοοτροπίας, οι οποίοι θα υποκινούν τους πολλούς και θα υποθάλπουν το «αυγό του φιδιού».

Θύμα αυτής της φασίζουσας άποψης υπήρξε η αγαπητή φίλη κα Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία δέχτηκε μια άκρως ανήθικη επίθεση, κατηγορούμενη για την προσωπική της ζωή και τις προσωπικές της επιλογές, οι οποίες αφορούν μόνον εκείνη και κανέναν άλλον. Τα δημόσια πρόσωπα κρίνονται για το ήθος τους και την προσφορά τους -και όχι για το «πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης»- και η κα Σοφία Ζαχαράκη έχει αποδείξει ότι και στα δυο «προάγεται» με βαθμό άριστα.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες∙ αν στην περίπτωση της κας Ζαχαράκη βρίσκονταν ένας άντρας χωρίς οικογένεια και παιδιά, κανείς δεν θα είχε ασχοληθεί με το θέμα. Η κα Ζαχαράκη υφίσταται αυτήν την αήθη επίθεση επειδή είναι μια γυναίκα σε θέση ευθύνης και έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στο χώρο που υπηρετεί. Ασφαλώς, όλα αυτά αποτελούν «κόκκινο πανί» για τα πρωτόγονα και απάνθρωπα ένστικτα της πατριαρχικής αντίληψης για την κοινωνία που τρέφουν κάποιοι, επιτείνουν τον κομπλεξισμό της προσωπικής τους αποτυχίας και μεγεθύνουν τη μειονεξία της κοινωνικής απόρριψης που εισπράττουν, καθώς ακόμα, ευτυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας διαθέτει υγιή αντανακλαστικά απέναντι στην μισανθρωπία.

Η επίθεση στο πρόσωπο της αγαπητής φίλης κας Σοφίας Ζαχαράκη είναι επίθεση απέναντι σε κάθε εργαζόμενη γυναίκα, που αγωνίζεται με ήθος, τιμιότητα, αξιοπρέπεια, σεμνότητα και φιλότιμο για να προσφέρει και να σταθεί όρθια μέσα σε συνθήκες δύσκολες και αντίξοες. Έχουμε χρέος όλοι μας να αντιταχθούμε σε αυτές τις φωνές του μίσους και του παραλογισμού, τονίζοντας ότι ο σεβασμός και η ισότητα για όλους τους ανθρώπους είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες και δεν εξαρτώνται από το χρώμα, τη φυλή, τη γλώσσα, το θρήσκευμα και, προφανώς, το φύλο… Ας μην λησμονούμε άλλωστε πως το διαχρονικό πίστευμα του Ευαγγελίου είναι ότι «οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ», (Γαλ. 3, 28).

Δεν υπάρχουν σχόλια: