e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας στην Κυριακή των Αγίων Πάντων. Αναφορά στα Ονομαστήρια Βαρθολομαίου

Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης
11 Ιουνίου 2023
Πανοσιολογιώτατε,
Μουσικολογιώτατοι,
Αγαπητοί μου Αδελφοί,
Η σημερινή Κυριακή, η πρώτη μετά την Πεντηκοστή, ονομάζεται πρώτη Κυριακή του Ευαγγελιστή Ματθαίου, διότι αρχίζει η ανάγνωση των περικοπών από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου και ταυτόχρονα να επιτελείται η μνήμα πάντων των αγίων. Η σημερινή ευαγγελική περικοπή έχει άμεση σχέση με τη μνήμη των Αγίων Πάντων, διότι όλοι τους, κληρικοί και λαϊκοί, έδωσαν την καλή μαρτυρία «ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων».
        Δεν πρέπει να μάς διαφεύγει το γεγονός ότι ο Χριστός είναι ο τύπος αυτής της ομολογίας: «εἰς τοῦτο ἐλήλυθα εἰς τόν κόσμον, ἵνα μαρτυρήσω τῇ ἀληθείᾳ» (Ἰωάν. 18,37). Την κατάθεση της ομολογίας της αληθείας ήλθε και έκανε με το λόγο και τη ζωή Του ο Κύριος. Ίσως γιατί εκείνο που λείπει από τον κόσμο είναι ακριβώς αυτό, η αλήθεια και ακόμη περισσότερο η ομολογία της. Ο Κύριος έκανε αυτή την ομολογία υπομένοντας και τις συνέπειες! Η αλήθεια δεν ακούγεται ευχάριστα, διότι ο λόγος του Κυρίου είναι «τομώτερος ὑπέρ πᾶσαν μαχαίραν δίστομον … καί κριτικός ἐνθυμήσεων καί ἐννοιῶν καρδίας» (Ἑβρ. 4,12), δεν γίνεται ευχάριστα δεκτός.
        Τούτο, είναι αναγκαία ομολογία, που ακολουθείται όμως και από τις συνέπειες της αντιδράσεως «…τοῦ ἄρχοντος τοῦ κόσμου τούτου». Τότε το κήρυγμα της αληθείας μετατρέπεται σε πράξη ζωής. Γίνεται ιστορία που αφήνει αναπολόγητους τους αντικειμένους. Κι έχει τόση δύναμη αυτή η ομολογία, ώστε να πραγματοποιούνται από τους Αγίους τα θαυμαστά που εξιστορεί το αποστολικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής: «ανέτρεψαν (οι άγιοι) βασίλεια, έφραξαν στόματα λεόντων, έσβησαν τη δύναμη της φωτιάς, λιθοβολήθηκαν, πριονίσθηκαν, υπέφεραν πολλές δοκιμασίες, θανατώθηκαν με μαχαίρι, περιπλανήθηκαν φορώντας δέρματα προβάτων και κατσικιών, στερήθηκαν, υπέμειναν θλίψεις και δοκιμασίες, πλανήθηκαν σε ερήμους και σε βουνά, σε σπήλαια και σε τρύπες της γης» (Ἑβρ. 11, 33-38).
        Με την ομολογία αυτή έζησε η πίστη και έφτασε ζωντανή μέχρι τις μέρες μας. Το παράδειγμα όλων αυτών των γενεών που πέρασαν, άνοιξε δρόμο, που ιδιαίτερα στις μέρες μας, ζητά μιμητές να περπατήσουν στα ίχνη τους.
        Σήμερα, με τους Αγίους Πάντες, τιμούμε τους Αποστόλους Βαρθολομαίο και Βαρνάβα και στρέφουμε τη σκέψη και την προσευχή μας στον Πρώτο της υπ’ ουρανόν Ορθοδοξίας, τον Πνευματικό Πατέρα των ανά τον κόσμο εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος σήμερα άγει τα σεπτά ονομαστήριά του. Με αισθήματα σεβασμού, υιϊκής αφοσιώσεως, ευγνωμοσύνης και αγάπης, παρακαλούμε τον Αρχιποίμενα Χριστό, να τον διατηρή σώον, έντιμον, υγιά και μακροημερεύοντα, για να συνεχίσει την ποδηγεσία και υψηλή προσφορά επ’ αγαθώ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
        Τις εγκάρδιες πατρικές ευχές μου, επίσης, στον εορτάζοντα αδελφό και συλλειτουργό, τον αφοσιωμένο Εφημέριο του Καθεδρικού μας Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη.
        Στη σημερινή μας, όμως, σύναξη, θα ήθελα να καλωσορίσω τον Δρ. Κωνσταντίνο Παζαρλή, χειρουργό. Εκφράζουμε και δημοσίως τα συγχαρητήριά μας, διότι στις 24 Μαΐου, στη Βιέννη, στα πλαίσια του μεγαλύτερου στον κόσμο συνεδρίου Ορθοπεδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (EFORT), βραβεύτηκε και έλαβε τον τίτλο του EFORT Gold Award, αφού η εργασία του διακρίθηκε ως η καλύτερη, ανάμεσα σε χιλιάδες ανά την υφήλιο. Τον συγχαίρουμε, τον καμαρώνουμε, τον ευλογούμε και του ευχόμαστε να συνεχίσει να μας κάνει πάντοτε υπερήφανους με τις διακρίσεις του, διατηρώντας πάντοτε τον ταπεινό και προσηνή χαρακτήρα του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: