e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Χάλκη: Διεθνές Διορθόδοξο Συνέδριο περί Χαλκιτών Καθηγητών και Αποφοίτων [photos]

Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023, οι εργασίες του Διεθνούς Διορθοδόξου Επιστημονικού Συνεδρίου υπό τον τίτλο «Ἡ συμβολὴ τῶν Χαλκιτῶν Καθηγητῶν καὶ ἀποφοίτων εἰς τὰς διορθόδοξους σχέσεις: Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Χάλκης· ἐπιτελικὸν διεργαστήριον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου», το οποίο διοργανώνεται επ’ αφορμή της συμπληρώσεως εκατονταετίας από της συγκλήσεως του εν Κωνσταντινουπόλει Πανορθοδόξου Συνεδρίου του 1923.

Τις εργασίες του παρόντος Συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος απηύθυνε εναρκτήριο χαιρετισμό.

Κατόπιν, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Εφορείας της Σχολής, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο Καθηγούμενος, Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, ο Πρόεδρος της Εστίας Θεολογων Χάλκης, Καθηγητής κ. Νικόλαος Ξεξάκης, καθώς και εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των εκλεκτών συνέδρων, καθώς και συζητήσεις, ενώ την κατακλείδα και τις επιλογικές παρατηρήσεις εκφώνησε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Πρόεδρος της επί των Διορθοδόξων Ζητημάτων Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρέστησαν εκπρόσωποι των Εκκλησιών Αλεξανδρείας, Σερβίας, Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας και Ουκρανίας, εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, η εκεί Ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Άρχοντες Οφικκιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, ο Πρόξενος της Ελλάδος εν τη Πόλει, απόφοιτοι της Σχολής, Καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδος και της Ευρώπης, εκπρόσωποι φορέων και Θεολογικών Ακαδημιών.

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο Παναγιώτατος επέδωσε τιμητικές πλακέτες στην Πρόεδρο, Ναταλία Πούλου, και την Διευθύντρια, Φλώρα Καραγιάννη, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, καθώς και στην κ. Ειρήνη Βανταράκη, για την όλη τους προσφορά και συνδρομή στο έργο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: