e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Κόρινθος: Πανηγυρικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο Απόστολο Παύλο [photos]

 
Με την Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν με λαμπρότητα οι Εορταστικές Εκδηλώσεις των «ΙΖ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2023».

Από νωρίς το πρωί, σήμερα 29 Ιουνίου 2023, ανήμερα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος και ακολούθως στην Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, Ηλείας κ. Αθανασίου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, Θήρας, Αμοργούκαι Νήσων κ. Αμφιλοχίου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Λευκουπόλεως (Μπελογκραντσίκ) κ. Πολυκάρπου, εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, Κεγχρεών κ. Αγαπίου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που κυριολεκτικά κατέκλυσε τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου και τον περιβάλλοντα χώρο, απηύθηνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, ο οποίος ομίλησε για το μεγαλείο του Παύλου, για τον Απόστολο των Κορινθίων και της Οικουμένης όλης, για τον Ουρανοβάμονα Παύλο, για τον Παύλο, ως την πιο τρανή απόδειξη της Αναστάσεως του Χριστού. Ακολούθως, επεσήμανε την ιδιαιτερότητα των Κορινθίων στην διδασκαλία του Παύλου αλλά και την ιδιαίτερη, μέσω του Αγίου Πνεύματος, σχέση του με τον Χριστό παρότι δεν ήταν από τους πρώτους μαθητές Του και προέτρεψε τους συμπατριώτες του Κορινθίους, ότι πρέπει να αισθάνονται πολύ υπερήφανοι γιατί αυτό το τόσο σημαντικό για την παγκόσμια Ιστορία και τον Χριστιανισμό άτομο πάτησε επί 18 μήνες τα ίδια χώματα με αυτούς.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος εμφανώς συγκινημένος δήλωσε βαθύτατα υποχρεωμένος και ευγνώμων προς τους 12 συμβολικά παρισταμένους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους αλλά και όλους τους συντελεστές των «ΙΖ΄ Κορίνθου Παυλείων», τους οποίους και ανέφερε αναλυτικά. Επιπρόσθετα ευχαρίστησε θερμά τον προεξάρξαντα και Κορίνθιο στην καταγωγή Σεβ. Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριο για την ευλογία, που παρείχε στο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας με την τέλεση της Θ. Λειτουργίας και την κήρυξη του Θείου λόγου.

Εν συνεχεία, αφού επεξήγησε ότι αποτελεί διδασκαλία του Αποστόλου μας και διαχρονική παράδοση της Εκκλησίας μας να τιμώνται όσοι ανιδιοτελώς προσφέρουν σε Αυτήν, απένειμε το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ι. Μητροπόλεως μας, στην κ. Άννα Κοντονή, χήρα Νικολάου Κοντονή, την από Νομαρχιακών Συμβούλων και Πρόεδρο της «ΦΥΡΚΟ Α.Β.Ε.Ε.», στον κ. Πέτρο Θωμαΐδη, Δικηγόρο, Νομικό Σύμβουλο της Ι. Μητροπόλεως μας και Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, στην κ. Κωνσταντίνα Σαρελάκου, Διευθύντρια Δ.Ο.Υ. Κορίνθου και Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, στον κ. Αναστάσιο Γκιούλη, Πρωτοψάλτη, ως και στον κ. Ιωάννη Λιούντρη, Λαμπαδάριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου αναγνωρίζοντας σε όλα τα τιμώμενα πρόσωπα την βοήθεια και την αγάπη με την οποία περιέβαλαν και συνεχίζουν να περιβάλλουν την Ι. Μητρόπολη Κορίνθου και το Κορινθιακό Ποίμνιο προάγοντας τον εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και κοινωνικό βίο της Τοπικής μας Εκκλησίας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ  

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Pauleia2023-3210113.jpg

Pauleia2023-3210114.jpg

Pauleia2023-3210115.jpg

Pauleia2023-3210118.jpg

Pauleia2023-3210120.jpg


Δεν υπάρχουν σχόλια: