e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Αντιπροσωπεία Υπουργείου Τουρισμού Ιορδανίας στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Ελλαδικής Εκκλησίας

Την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας ο Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς, και Μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας υποδεχθήκαν στο Συνοδικό Μέγαρο και επί δίωρο συνεργάστηκαν με Μέλη Αντιπροσωπείας της Ιορδανικής Κυβερνήσεως, που επισκέφθηκε την Πατρίδα μας με σκοπό την  συνέχιση των κοινών εργασιών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυβερνήσεως της Ιορδανίας για την περαιτέρω προβολή και την ανάπτυξη των Πολιτιστικών Δρόμων διά του  Θρησκευτικού Τουρισμού των δύο Χωρών.

Η Αντιπροσωπεία της Ιορδανίας αποτελείτο από την Πρόξενο στην Θεσσαλονίκη κ. Δέσποινα Μαντά, τον  π. Ευάγγελο Εκπρόσωπο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Αμάν της  Ιορδανίας, και Εκπρόσωπο  της Α. Μακαριότητος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, του κ. RUSTOM MKHGIAN ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ του Βαπτιστηρίου του Ιορδάνου Ποταμού και Σύμβουλος του Βασιλέως της Ιορδανίας, τον κ. AMER TWAL Special advisor in faith Tourism of Jordan Tourism Board και τον  κ. Δημήτρης Λαζαρίδης εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού της Ιορδανίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο φιλοξενούμενοι υπό της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Ο σκοπός της ανωτέρω επισκέψεως είναι η έναρξη υλοποιήσεως των προβλεπομένων κοινών δράσεων και κοινών εργασιών  μετά το ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ που υπογράφηκε το προηγούμενο  έτος (2022) στην Ι. Μονή Τ. Προδρόμου -Ιορδάνου Ποταμού στην Ιορδανία.      

Κατά την κοινή συνεδρίαση ο Σεβ. Πρόεδρος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στις ιστορικά  πάντα άριστες  σχέσεις των δύο χωρών, υπογράμμισε ότι προσπαθούμε να συνεχίζουμε αυτές τις καλές διαθρησκειακές σχέσεις, και τόνισε την διαπιστούμενη αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ιορδανία Ευχαρίστησε και πάλι όλους τους Κρατικούς Ιορδανικούς Φορείς για την πρόσκληση, την θερμή υποδοχή και την αβραμιαία φιλοξενία την οποία έτυχε η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Μάιο του έτους 2022 κατά την υπογραφή του ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ στην Ιορδανία και επεσήμανε παντού σε όλους τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της Αντιπροσωπείας στο Σεπτό Πρόσωπο του Κυριάρχου Πνευματικά Επισκόπου της Ιορδανίας, Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, αλλά και στους εκλεκτούς και διακεκριμένους Ιεράρχες της Αγίας Εκκλησίας των Ιεροσολύμων Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτο και Κυριακουπόλεως κ. Χριστόφορο, του τελευταίου μάλιστα ως Εξάρχου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιορδανία, οι Οποίοι με κλιμάκιο κληρικών τους ήταν παρόντες καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιορδανία. Τόνισε επανειλημμένα την πλήρη στήριξη και προστασία των Παναγίων Προσκυνημάτων στην Αγία Γη από την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και από τον Βασιλέα και την Κυβέρνηση  της Ιορδανίας.  Τέλος, εξέφρασε εκ μέρους όλων την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση μίας σειράς προεργασιών, ώστε να φθάσουμε στο σημερινό επιθυμητό αποτέλεσμα της αρχικά υπογραφής του ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και της υλοποιήσεως αυτού διά των συναντήσεων συνεργασίας ως καρπών αυτής της πολυετούς προσπάθειας και επιθυμίας για περαιτέρω γόνιμη συνεργασία τόσο από τους κρατικούς Φορείς Τουρισμού της Ιορδανίας, όσο και από τα Μέλη και τον Γραμματέα της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.  

Αντηλλάγησαν συμβολικά δώρα και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση επισκέψεως γνωριμίας με τα Προσκυνήματα και τα Πολιτιστικά Μνημεία στην Ελλάδα περί τα μέσα Νοεμβρίου 2023, 15μελούς Ομάδας Ιορδανών συνεργατών,  η οποία θα αποτελείται από Εκπροσώπους  των Επισήμων Φορέων  του Τουρισμού. των  Πανεπιστημίων, των Χριστιανικών Εκκλησιών, των Τουριστικών Πρακτόρων και μέσων Μαζικής Ενημερώσεως της Ιορδανίας. Τέλος, προσφέρθηκε λιτό εορταστικό γεύμα φιλοξενίας και η Ιορδανική Αντιπροσωπεία αναχώρησε για να επισκεφθεί Ι. Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος.   Δεν υπάρχουν σχόλια: