e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Η Ιερά Μητρόπολις Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας για την κοίμηση του Μητροπολίτου Νιγηρίας Αλεξάνδρου

Βαριά ήχησε η καμπάνα για την εκδημία του ήδη εν αγκάλαις του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού ευρισκομένου,  μακαριστού Μητροπολίτου Νιγηρίας, κυρού Αλεξάνδρου, στην εσχατιά της Αφρικανικής Ηπείρου.

Ο Μητροπολίτης και ο ιερός κλήρος της ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Νοτίου Αφρικής εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιερέως Αλεξάνδρου.

Αμέσως,  μετά την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του και μέχρι την εκλογή του ως Μητροπολίτου στην νεοσύστατη Μητρόπολη Νιγηρίας, ο π. Αλέξανδρος τοποθετήθηκε ως εφημέριος στον ι. Ναό Αγίων Αναργύρων στο Γιοχάννεσμπουργκ, όπου με  υπομονή και επιμονή στήριξε τον τότε Μητροπολίτη μακαριστό Παύλο για την ολοκλήρωση του ναού και των βοηθητικών χώρων, κατοικία του εφημέριου κλπ. Υπηρέτησε με υποδειγματική συνέπεια τα ποιμαντικά του καθήκοντα και στάθηκε με συγκινητική αυταπάρνηση δίπλα στο ποίμνιο του, κερδίζοντας την αγάπη και τον σεβασμό όλης  της παροικίας. Η ευθύτητα των λόγων του, η αρχοντιά και ο αυθορμητισμός του χαρακτήρα του, η γενναιόδωρη αγάπη του προς τον άλλο, η προσήλωση και ο σεβασμός του προς τον  λατρευτικό χαρακτήρα της Εκκλησίας μας έφερε πολλούς,  όχι μόνο στην Κυριακή Θεία Λειτουργία αλλά και στην καθημερινή ζωή της Εκκλησίας.

Η προσφορά του απλωνόταν παντού, πλούσια, πολύπλευρη και τόσο πολύτιμη. Λευίτης! Με αφοπλιστική καλωσύνη αντιμετώπιζε, εν ησυχία πάντοτε,  τις όποιες δυσκολίες συναντούσε στην καθημερινότητα του, προσπερνώντας τα απόνερά τους αμνησίκακα.

Ο Άγιος Θεός, όμως,  τον προόριζε για κάτι άλλο. Τον ήθελε σε κάποιο άλλο μετερίζι του αμπελώνα Του. Τον θέλησε Επίσκοπο και Ιεραπόστολο στα δύσκολα μετερίζια του της Δυτικής Αφρικής. Είπε με γενναιότητα το «γενηθήτω το θέλημά Του», και  ρίχτηκε στο μεγάλο τόλμημα  για την οικοδόμηση της εκκλησίας Του. Τα κατάφερε! Μα, τώρα, ο Πανάγαθος, ο Κύριος της ζωής και του θανάτου τον κάλεσε κοντά Του, αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Απέναντι σε αυτήν την μεγάλη απώλεια, ο Μητροπολίτης  και οι ιερείς της Μητροπόλεώς μας  εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη για την εκδημία του. Η αγάπη μας, ο σεβασμός μας και η προσευχή μας θα τον συνοδεύουν πάντοτε.

Χριστός Ανέστη, Σεβασμιότατε Δέσποτα!

Υ/γ. Με πολύ σεβασμό και αγάπη εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του μακαριστού Αρχιερέως Αλεξάνδρου στην αδελφή του κ. Σοφία και στα ανίψια του και σε όλους όσοι τον γνώρισαν και πενθούν.

 Εκ του Γραφείου της Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: