e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Επίσκεψη με ιστορικό χαρακτήρα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στην «πόλη του χρυσού», Ballarat

Την πόλη Ballarat, στη Βικτώρια, ένα ζωντανό «κύτταρο» του Ελληνισμού στην Αυστραλία το οποίο μετράει πάνω από ενάμιση αιώνα ζωής, επισκέφθηκε το Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Τα μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητος του Ballarat προϋπάντησαν τον Ποιμενάρχη τους έμπλεα συγκινήσεως και ευφρόσυνων συναισθημάτων. Και τούτο, διότι επρόκειτο για την πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθοδόξου εν Αυστραλία Εκκλησίας επισκέφθηκε τον τόπο που έγινε δεύτερη πατρίδα για τους προγόνους τους και για τους ίδιους.

Η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού, χοροστατούντος του ιδίου, με την παρουσία των Θεοφ. Επισκόπων Σωζοπόλεως κ. Κυριακού και Κερασούντος κ. Ευμενίου, και κληρικών από τις Αρχιεπισκοπικές Περιφέρειες Μελβούρνης και Northcote.

Στο τέλος της Ακολουθίας, τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε θερμά ο πρόεδρος της Κοινότητος κ. Ανδρέας Γρίνος, εκφράζοντας τον βαθύτατο σεβασμό και την αφοσίωση των ομογενών του Ballarat προς την τοπική Εκκλησία και τον Ποιμενάρχη τους, καθώς και τις ευχαριστίες τους για αυτή την ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην πόλη και στην εκκλησία τους. Μάλιστα, τα μέλη της Κοινότητος, για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους που για πρώτη φορά επισκέφθηκε την πόλη με τα πολλά ορυχεία χρυσού ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος, του προσέφεραν ένα κομμάτι χρυσού, όπως αυτό βγαίνει από τα σπλάχνα της γης.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την ευκαιρία που του δόθηκε να επισκεφθεί το Ballarat, να χοροστατήσει στον Εσπερινό στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και να βιώσει μοναδικές εμπειρίες κοντά στο ελληνορθόδοξο ποίμνιο της πόλεως. «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για εσάς, αλλά και για σύνολη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας», επισήμανε απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, προσθέτοντας ότι το όραμά του και αυτό της τοπικής Εκκλησίας είναι να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους πιστούς των μεγάλων αλλά και των πιο μικρών ενοριών. «Διότι στο τέλος της ημέρας», συνέχισε, «αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι να βλέπουμε όχι πόσοι πολλοί είμαστε, αλλά ποιοι είμαστε. Και εσείς είστε άνθρωποι που έχετε κρατήσει την ελληνική γλώσσα, την ορθόδοξη πίστη και το ελληνορθόδοξο ήθος και φρόνημα. Γι’ αυτό μπορώ να πω ότι είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα».

Η πατρική παράκληση του Σεβασμιωτάτου προς τους ομογενείς του Ballarat ήταν να παραμείνουν κοντά στην Εκκλησία και να διατηρήσουν τη γλώσσα, τις παραδόσεις και το ήθος των προγόνων τους. «Μην ξεχνάτε τις ρίζες σας και κυρίως μην ξεχνάτε την πίστη σας», τους παρότρυνε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντάς τους ταυτόχρονα πως ούτε ο ίδιος πρόκειται να ξεχάσει εκείνους και τις ανάγκες τους. «Μην θεωρήσετε ότι είστε απομονωμένοι. Είμαστε όλοι μαζί και θα προσπαθήσω να έρθω ξανά και ξανά και ξανά. Όσο το δυνατό περισσότερες φορές μπορέσω. Ώστε να προχωρούμε όλοι μαζί, ενωμένοι, για τη δόξα του Χριστού και τη δόξα της ελληνικής κληρονομιάς μας», υπογράμμισε κλείνοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: