e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Αξός Μυλοποτάμου: Εορτή Αγ. Αθανασίου του Πατελάρου στη γενέτειρά του

Το πρωί της Δευτέρας, 21 Αυγούστου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Γ΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατελάρου, στην γενέτειρά του, Αξό Μυλοποτάμου, τελέστηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο βίο του εορταζομένου Αγίου και εν γένει στη ζωή των Χριστιανών μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε πέριξ του Ιερού Ναού λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και αποτμήματος Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου του Πατελάρου και τελέστηκε η Αρτοκλασία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς προσελθόντα προς συνεορτασμό, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, στον πολυπληθή όμιλο κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, της Εκκλησίας της Κύπρου και άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών και προς το πλήθος των πιστών, που προσήλθαν από ολόκληρη τη Μεγαλόνησο Κρήτη, για να συνεορτάσουν τον Άγιο Αθανάσιο τον Πατελάρο.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος ευχήθηκε προς όλους ο μέγας τούτος Ιεράρχης, Προκαθήμενος της Μητρός Εκκλησίας, να εμπνέει τα διαβήματα, τις επιλογές και τις αποφάσεις όλων και να διακρατεί τον τόπο του και τη γενέτειρά του, και όχι μόνο, ως τόπο αγιότητος και εν Χριστώ μαρτυρίας και προσφοράς.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκε σε όλους τους προσκυνητές πλούσια παραδοσιακή κρητική τράπεζα.

Τους ύμνους της εορτής απέδωσε, φιλοξενούμενος κατ’ αυτές τις ημέρες στην Ιερά Μητρόπολή μας, ο καταγόμενος από το Ρέθυμνο κ. Σωτήριος Δογάνης, Καθηγητής Μουσικής και Πρωτοψάλτης.

Περισσότερες φωτογραφίες:


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: