e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Κιέβου Επιφάνιος στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος

Κατά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, μετά από πρόσκληση του Γέροντος Μητροπολίτου Χαλκηδόνας Εμμανουήλ, επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Χαλκηδόνος. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολίτης Μπίλα Τσέρβα κ. Ευστράτιος και ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ υποδέχθηκε θερμά τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο ιστορικό κτήριο της αρχαίας Μητρόπολης Χαλκηδόνας - της παλαιότερης έδρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που βρίσκεται στο ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή Kadıköy. Παραδοσιακά, οι ιεράρχες αυτής της μητρόπολης, στην οποία έγινε η Δ' Οικουμενική Σύνοδος το 451, κατατάσσονται πρώτοι μεταξύ των ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου αμέσως μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Είναι μεγάλη μας τιμή να καλωσορίσουμε τον Μακαριώτατο στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος. Με δεχτήκατε πρόσφατα φιλόξενα στο Κίεβο και χαίρομαι που εδώ, σε έναν ιερό τόπο στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της Ορθοδοξίας, μπορούμε να συνεχίσουμε την επικοινωνία μας», είπε ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ.

Ο Μακ. Κιέβου κ. Επιφάνιος ευχαρίστησε τον Γέροντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος για τη φιλοξενία και την εποικοδομητική συνεργασία του. «Γνωρίζετε καλά το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας. Με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ηγηθήκατε άμεσα της διαδικασίας προετοιμασίας του Ενωτικής Συνόδου και της διεξαγωγής της, και στη συνέχεια επισκεφθήκατε την Ουκρανία περισσότερες από μία φορές. Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας στο Κίεβο, η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyi, η συζήτηση για περαιτέρω βήματα σχετικά με την εφαρμογή των ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών πτυχών της ουκρανικής φόρμουλας ειρήνης, η οποία συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του επικεφαλής του ουκρανικού κράτους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο φέτος τον Ιούλιο - όλα αυτά θα αποδώσουν καλούς καρπούς», σημείωσε ο Μακαριώτατος Κιέβου.

Σε μια φιλική εποικοδομητική συνομιλία, οι ιεράρχες συζήτησαν αυτά και άλλα θέματα σχετικά με την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, την αλληλεπίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας σε διμερή μορφή και στο πλαίσιο της διαχριστιανικής και διεθνούς συνεργασίας.

Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)


Δεν υπάρχουν σχόλια: