e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Ιωβηλαίο μισού αιώνα αρχιερωσύνης Οικουμενικού Πατριάρχου

ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΜΙΣΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

Επετειακός και επομένως εορταστικός είναι ο μήνας Δεκέμβριος για τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος συμπλήρωσε πενήντα χρόνια, μισό αιώνα από την εις Επίσκοπον εκλογή και χειροτονία του.

Ο μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος και η περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος την 18η Δεκεμβρίου 1973 επιτελούντες έργον «θείον και εραστόν και αποστολικόν» εξέλεξαν Μητροπολίτη Φιλαδελφείας τον 33χρονο τότε Ίμβριο Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αρχοντώνη. Η εις Επίσκοπον χειροτονία του τελέσθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων του ίδιου έτους.

Ο ήδη πνευματοφορούμενος πατήρ της Εκκλησίας το 1991 εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης και καταλαμβάνοντας το «δυσανάβατον ύψος της μεγίστης χάριτος του Πνεύματος» κλεΐζει τον πρώτο Θρόνο της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας.  

Αυτό το Ιωβηλαίο του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Πατριάρχη του Γένους αποτελεί αιτία χαράς για ολόκληρο το Γένος των Ορθοδόξων, είναι οικογενειακή υπόθεση όλης της Ορθοδοξίας και όχι μόνον, διότι οι αγώνες του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ανάδειξη της Ορθοδοξίας τον έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστό. Ο Όσιος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης είχε πει ότι, ο Θεός μας έδωσε τον καλύτερο Πατριάρχη, αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Δεν είναι όμως λίγες και οι διεθνώς εξέχουσες προσωπικότητες από όλους τους χώρους που εξαίρουν το έργο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου και την «ανθρωπιστικού χαρακτήρος ποιμαντική του σε όλο τον κόσμο», όπως έγραψε σε επιστολή του προς αυτόν, στις 26 Ιουλίου 2012, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάν. Παρά την ηλικία του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προς απογοήτευση κάποιων, είναι αεικίνητος, οξύνους και αποτελεσματικός. Μετά τον Χριστό αποτελεί το θεμέλιο της σωτηρίας και της πίστεώς μας. Ως Αρχιερέας μας εμπνέει, διότι όπως λέγει ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης: «πάσα τάξις, και παν μυστήριον, και πάσα τελετή δι’ αυτού…ως γαρ από πηγής φωτός, τα πάντα δι’ αυτού τα της Εκκλησίας τελείται». Ως πατέρας πνευματικός εκτρέφει και θάλπει, είναι πηγή κάθε αγαθού.

Αυτός είναι ο Πατριάρχης του Γένους μας, ο πρώτος της υπ’ ουρανών Ορθοδοξίας. Ο Στυλοβάτης της πίστεως. Ο Θεματοφύλακας των Παραδόσεών μας. Ο Απόστολος και Ιεραπόστολος που μάχεται υπό συνθήκες ιδιαιτέρως δύσκολες, με «έξωθεν μάχες και έσωθεν φόβους». (Β΄Κορινθ. 7,5) 

Παρά τις τρικλοποδιές που του βάζουν, παρά τις δυσκολίες που του δημιουργούν, παρά τον πόλεμο που του κάνουν ακόμη και εκ των έσω, ο Παναγιώτατος συνεχίζει να εργάζεται ενδυναμούμενος παρά Κυρίου ως όργανο και υπηρέτης του, εφαρμόζοντας το του Ιεζεκιήλ «μη φοβού αλλά λάλει και μη σιωπήσεις».

Πολλά τα έτη σας Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: