e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Αυστραλίας Μακάριος: «Ας ανοίξουμε την καρδιά μας στο θαύμα της αγάπης του Θεού που φανερώθηκε στη φάτνη της Βηθλεέμ»

Ποιμαντική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα, πραγματοποίησε την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, 24 Δεκεμβρίου 2023, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Ο Σεβασμιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της πρωτεύουσας, το οποίο κατέκλυσε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Γεώργιος Παπακώστας, ο τέως Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Αθανάσιος (Arthur) Spyrou, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Καμπέρας κ. Ανδρέας Σάτσιας και ο τέως Πρόεδρος της Ενορίας – Κοινότητας Αγίου Νικολάου κ. Ιωάννης Λουκαδέλλης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, κατά την οποία συνιερούργησε με τον Θεοφ. Επίσκοπο Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Καμπέρας, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Πέτρου Σάτσια και Ευστράτιου Λουκαδέλλη, κατά σάρκα πατέρων των κ.κ. Ανδρέα Σάτσια και Ιωάννη Λουκαδέλλη.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Βαρθολομαίος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους του φιλοχρίστου λαού της Καμπέρας, εκφράζοντας τον υιικό σεβασμό και την αγάπη όλων προς το πρόσωπό του, καθώς και την πολλή χαρά και τις ευχαριστίες τους για την τιμητική επίσκεψή του στην πόλη τους την παραμονή των Χριστουγέννων.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος καταρχάς ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, όπου παρουσιάζεται η γενεαλογία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, και το αποστολικό ανάγνωσμα από την προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Όπως επισήμανε κατά το κήρυγμά του, η μνημόνευση της γενεαλογίας του Κυρίου την παραμονή της εορτής της Γεννήσεώς Του, έχει ως σκοπό να μας υπενθυμίσει ότι ο Χριστός «δεν ήρθε στον κόσμο από το πουθενά», αλλά, αντίθετα, «ο ερχομός Του ήταν το αποκορύφωμα αιώνων προετοιμασίας, λαχτάρας, προσευχής και ελπίδας». «Στη Γέννηση του Χριστού, βλέπουμε την εκπλήρωση της υπόσχεσης του Θεού στον λαό Του», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος και προσέθεσε: «Βλέπουμε τον Θεό να μας προσεγγίζει με τον πιο οικείο και βαθύ τρόπο – με το να γίνει ένας από εμάς, με το να πάρει την ανθρώπινη φύση μας, με το να εισέλθει στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης υπάρξεως».

Σε άλλο σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι δια της Θείας Ενσαρκώσεως η άπειρη αγάπη του Θεού γίνεται ορατή, απτή και προσιτή στους ανθρώπους. Γι’ αυτό και προέτρεψε όλους, ιδίως κατά τις άγιες ημέρες που διανύουμε, να συλλογιστούν τη σημασία του ερχομού του Κυρίου στον κόσμο. «Ας ανοίξουμε την καρδιά μας στο θαύμα της αγάπης του Θεού που φανερώθηκε στη φάτνη της Βηθλεέμ», επισήμανε, «και ας χαρούμε γνωρίζοντας ότι, μέσω της Ενσαρκώσεως, ο Θεός έχει ενωθεί για πάντα με την ανθρωπότητα, προσφέροντάς μας το δώρο της σωτηρίας και την υπόσχεση της αιώνιας ζωής».

Κατακλείοντας, ο Σεβ. κ. Μακάριος ευχαρίστησε όλους για τη εγκάρδια υποδοχή που του επιφύλαξαν, ενώ ευχήθηκε η Γέννηση του Χριστού να πλημμυρίσει τις καρδιές τους με ελπίδα, χαρά και ειρήνη. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: