e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Στοκχόλμη: Δοξολογία επί τη αφίξει Επιφανίου Κιέβου στη Μητρόπολη Σουηδίας [photos]

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023, συνεχίστηκε στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μακαριωτάτου Μητροπολίτη κ. Επιφανίου και άλλων προσκεκλημένων από την Ουκρανία στη Σουηδία.

Ο Μητροπολίτης Στοκχόλμης και Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας καλωσόρισε επισκέπτες από την Ουκρανία και εκπροσώπους των τοπικών Λουθηρανικών Εκκλησιών στον Καθεδρικό Ναό προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που είναι το κέντρο της Μητρόπολης Σουηδίας και Σκανδιναβίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σύμφωνα με την ελληνική λειτουργική παράδοση, τελέστηκε ευχαριστήρια προσευχή, κατά την οποία έγινε προσευχή για νίκη επί του επιτιθέμενου στην Ουκρανία και ειρήνη στη χώρα.

Απευθυνόμενος στον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟCU), ο Μητροπολίτης Κλεόπα; τον συνεχάρη θερμά εκ μέρους του και της Μητρόπολης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Σκανδιναβία, υπενθυμίζοντας τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η Μητέρα Εκκλησία για την Ουκρανία πριν από πέντε χρόνια, χάρη στις οποίες η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας πήρε την ίση θέση της μεταξύ των αυτοκέφαλων αδελφών Εκκλησιών.

Απαντώντας στους θερμούς χαιρετισμούς, ο Μακαριώτατος Κιέβου κ. Επιφάνιος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα και στο πρόσωπό του τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τη φροντίδα τους, τονίζοντας ότι η απονομή του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην OCU ήταν πραγματικά ιστορική.

«Είμαστε επίσης ιδιαίτερα ευγνώμονες για την προσευχή, ηθική, ανθρωπιστική και άλλη βοήθεια που λαμβάνουμε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά την διάρκεια του πολέμου. Δια στόματος του Πατριάρχη και άλλων εκπροσώπων, η Μητέρα Εκκλησία καταδικάζει ξεκάθαρα τη ρωσική επιθετικότητα, εκθέτει τον διαβολικό της χαρακτήρα», σημείωσε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Θεοφάνειος.

Μετά το τέλος των χαιρετισμών, η επικοινωνία συνεχίστηκε σε άτυπο κλίμα κατά την διάρκεια της δεξίωσης που διοργάνωσε η Σκανδιναβική Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τιμήν της επίσκεψης του Προκαθήμενου της OCU.

Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)
































Δεν υπάρχουν σχόλια: