e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Α΄ Χαιρετισμοί 2023 στην Παναγούλα Βανάτου


Βράδυ Παρασκευής, 3ης Μαρτίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, εψάλη η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών προς την Θεομήτορα. 
    Τον ιερουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης. Ομίλησε κατάλληλα απ' άμβωνος ο κ. Ζούλας (MSc Θεολογίας) περί της Χαράς που επαγγέλλεται στον κόσμο η Θεοτόκος ως η γεννήσασα τον ίδιο τον Θεό. 
    Στο τέλος έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τα αδικοχαμένα θύματα της πρόσφατης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Αυστραλίας Μακάριος: «Ως ανθρώπινο γένος έχουμε μεγάλη υποχρέωση στην Παναγία»

Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η Ακολουθία της Α´ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Σύδνεϋ, και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στο προάστιο του Burwood, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. Κατά την άφιξή του, ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός στην είσοδο του Ι. Ναού από τον π. Γεώργιο Λιάγκα, Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, και τον π. Ιωάννη Καπέτα, καθώς και από την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια, παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος, τελέστηκε η Ακολουθία.

Βηθλεέμ: Προηγιασμένη Λειτουργία στο Σπήλαιο της Γεννήσεως


Προηγιασμένη θεία Λειτουργία, σε κατανυκτικό κλίμα, τελέσθηκε στις 3 Μαρτίου 2023 στο Σπήλαιο της Γεννήσεως, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτο. Συλλειτούργησε ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, Πατριαρχικός Επίτροπος Μπετζάλλα.

Βόσπορος: Α΄ Χαιρετισμοί 2023 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον Άγιο Φωκά Μεσαχώρου [photos-video]

Κοινότητα Μεσαχώρου 

Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Μαρτίου 2023, ο Μακαριώτατος νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, στα πλαίσια της πλαίσια της καθιερωμένης ειρηνικής επισκέψεώς του στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (3-8 τ.μ.), ανταποκρινόμενος ολοπρόθυμα σε σχετική αδελφική παράκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη μας, προσήλθε στον Ιερό Ναό μας και χοροστάτησε κατά την Α΄ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας.

Α΄ Χαιρετισμοί 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου

Βράδυ Παρασκευής, 3ης Μαρτίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα.
[Φωτογραφίες: Ημέρα Ζακύνθου και Κωνσταντίνος Γιατράς]

Α΄ Χαιρετισμοί 2023 στον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Thomastown

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 3 Μαρτίου 2023, η Ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Thomastown της Μελβούρνης. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote, πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, π. Γεώργιο Φράγκο.

"Χαίρε, δι' ης η χαρά εκλάμψει. Χαίρε, δι' ης η αρά εκλείψει"

Σε χρόνους στους οποίους δεσπόζει η λύπη, ενώ η χαρά ταυτίζεται με την ευχαρίστηση που νιώθει ο άνθρωπος από την ικανοποίηση των επιθυμιών του, η Εκκλησία επιμένει, προβάλλοντας το  πρόσωπο της Παναγίας, να μιλά για εκείνο το πρόσωπο διά του οποίου η χαρά εξέλαμψε στον κόσμο, διότι η Παναγία είπε το μεγάλο ΝΑΙ στην κλήση του Θεού να εκπροσωπήσει την ανθρωπότητα στο μυστήριο της ενανθρώπησης του Μονογενούς Υιού και Λόγου του. Και είναι αυτό το γεγονός το βαθύτερο και ουσιαστικότερο νόημα της χαράς, την οποία οι άνθρωποι επιζητούμε. 

Θερμή υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι [photos-video]

“Έμπλεοι αγαλλιάσεως Σας καλωσορίζομεν εν Φαναρίω, μετά την πανηγυρικήν Δοξολογίαν εις τον Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Προστάτου Σας Αγίου. Δοξάζομεν τον Δομήτορα της Εκκλησίας και Δοτήρα παντός αγαθού, τον αξιούντα ημάς να υποδεχώμεθα τον νέον Αρχιεπίσκοπον Κύπρου κατά την ειρηνικήν επίσκεψιν Αυτού εις το ιερόν καθ’ ημάς Κέντρον, κομιστήν της αγάπης και εκφραστήν των αδελφικών δεσμών μεταξύ των δύο Εκκλησιών μας. Η επαξία εκλογή Υμών εις Αρχιεπίσκοπον Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου είναι θείον δώρον και μεγάλη ευλογία όχι μόνον διά την Εκκλησίαν της Κύπρου, αλλά και διά την Ορθοδοξίαν όλην. Διά το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, η εκλογή Σας, Μακαριώτατε, αποτελεί εγγύησιν διά την συνέχειαν της ευλογημένης συμπορεύσεως των Εκκλησιών μας εις τα διορθόδοξα και τα διαχριστιανικά θέματα, καθώς και αναφορικώς προς την κατανόησιν της αξίας της πιστότητος εις την παράδοσιν της Αληθείας, προς την αναγκαιότητα της μαρτυρίας της Ορθοδοξίας εις τον σύγχρονον κόσμον και προς το πως αυτής της μαρτυρίας”, τόνισε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, υποδεχόμενος στην Έδρα της Μητρός Εκκλησίας, την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, την Α. Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, ο οποίος πραγματοποιεί ειρηνική επίσκεψη, την πρώτη μετά την εκλογή του, συνοδευόμενος από τους Πανιερ. Μητροπολίτες Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, Κιτίου κ. Νεκτάριο, τον  Πανοσιολ. Αρχιγραμματέα της περί αυτόν Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. κ. Γεώργιο Χριστοδούλου, τον Πανοσιολ Αρχιμανδρίτη κ. Γρηγόριο Ιωαννίδη, Καθηγητή στη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου, τον Ιερολ. διάκονο κ. Μιχαήλ Νικολάου και τον Ελλογιμ. κ. Μιχάλη Σπύρου, διευθυντή του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου.

Από σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Κύπρου Γεώργιος

πηγή: ageliaforos.com

Ανταποκρινόμενος σε ευγενή πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι και την προσεχή Τετάρτη (3-8 Μαρτίου 2023) την πρώτη από της εκλογής του, σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία, “Ειρηνική” (επίσημη) επίσκεψη στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας. Ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, θα έχει συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο θα συλλειτουργήσει στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας (5.3.2023) και την επομένη θα παραβρεθεί στην έναρξη των εργασιών για τον μήνα Μάρτιο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά για την τραγωδία των Τεμπών

1 Μαρτίου 2023

Θεοφιλεστάτους Επισκόπους,

Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταμένους,

της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Καναδά

Αγαπητοί εν Κυρίω,

Η χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η αγάπη του Θεού Πατέρα και η κοινωνία του Αγ. Πνεύματος να είναι πάντα μαζί σας.