e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Ανέστη αυτεξουσίως

π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Ἡ λαμπροφόρος ἡμέρα τῆς Ἀναστάσεως εἶναι τὸ κέντρο τοῦ ἐτήσιου ἑορτολογικοῦ ἐκκλησιαστικοῦ κύκλου. Ἀπὸ τὸ Πάσχα καθορίζεται ἡ τάξη (τὸ τυπικὸ) γιὰ τὶς ἀκολουθίες ὅλου τοῦ χρόνου μὲ τὴν ἐναλλαγὴ τῶν ὀκτὼ ἤχων (Ὀκτώηχος-Παρακλητική). Ἀπὸ τὴν ἡμέρα αὐτὴ ξεκινάει καὶ τὸ πρόγραμμα τῶν εὐαγγελικῶν καὶ ἀποστολικῶν ἀναγνωσμάτων, ποὺ διαβάζονται καθ’ ὅλη τὴ διάρκεια τοῦ λειτουργικοῦ ἔτους. Ἡ ἔναρξή τους γίνεται μὲ τὸ κατὰ Ἰωάννην Εὐαγγέλιο καὶ μὲ τὶς Πράξεις τῶν Ἀποστόλων.

Μεγάλη Εβδομάδα 2023 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Με θρησκευτική κατάνυξη ετελέσθησαν σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Αλεξανδρείας οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης  Εβδομάδος. Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών, επισκεφθείς τις Ενοριακές Κοινότητες της Μ. Πόλεως.

Το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών…» ακούστηκε στο Σύδνεϋ

«Χριστός ανέστη εκ νεκρών…»! Το ελπιδοφόρο άγγελμα της Αναστάσεως του Κυρίου ακούστηκε ηχηρά στην «καρδιά» του Σύδνεϋ τα μεσάνυχτα της 15ης Απριλίου 2023, στον ομώνυμο ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του προαστίου Kogarah.

Πασχαλινό Μήνυμα 2023 του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου [gr-en]

«Το γεγονός της Αναστάσεως από μόνο του αποτελεί μια πρόκληση στη λογική», τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, στο εγκύκλιο μήνυμά του για το Άγιο Πάσχα 2023. «Αν θέλουμε να μάθουμε τι σημαίνει η Ανάσταση του Χριστού, θα πρέπει να ρωτήσουμε τους θεολόγους μας και τους ακαδημαϊκούς. Αν θέλουμε, όμως, να μάθουμε πώς βιώνεται η Ανάσταση του Χριστού, τότε θα πρέπει να στραφούμε προς τον πιστό λαό μας», επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος και περιγράφει πώς η Ανάσταση του Κυρίου βιώνεται ως πηγή χαράς, δύναμης και ελπίδας, και οδηγεί σε υπερβάσεις.

Ανάσταση και Δημιουργία ["Φωνή Κυρίου", Πάσχα 2023]

Πασχαλινή Εγκύκλιος 2023 Μητροπολίτου Σουηδίας | Encyclical for Holy Easter 2023 by Metropolitan of Sweden

 
Αγαπητοί Πατέρες,
Εξοχώτατοι και Εντιμότατοι Άρχοντες,
Περιούσιε του Θεού Λαέ,
Φίλοι, Ευεργέτες και Υποστηρικτές της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας,
 
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
 
Η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει σήμερα την λαμπρά και φωσφόρο ημέρα της «μιᾶς τῶν σαββάτων», κατά την οποία ανέτειλε το άκτιστο φως από τον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο.

Μέγα Σάββατο 2023 πρωί στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Στο ναΰδριο της Σχολής τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 15 Απριλίου 2023, η ακολουθία του Εσπερινού του Μεγάλου Σαββάτου μετά της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί καθώς και προσκυνητές από την Ελλάδα.

Ούσης οψίας (Μια πασχαλινή ιστορία από τον π. Δημήτριο Μπόκο)

«Οὔσης ὀψίας τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ τῇ μιᾷ τῶν σαββάτων…» (Ἰω. 20, 19)

Μὲ τὴν ἀναστάσιμη διθυραμβικὴ ἀπόλυση «Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν…» ὁ Ἑσπερινὸς τῆς Ἀγάπης ἔφτασε στὸ τέλος του. Ὁ χαρμόσυνος ἀπόηχός του ἔσμιξε μὲ τὰ σποραδικὰ κελαδήματα, ποὺ διακόπτοντας τὴν ἁπαλὴ σιγαλιὰ τῆς πρώτης ἐκείνης λαμπροφόρου ἡμέρας, ἀποχαιρετοῦσαν τὶς τελευταῖες ἀχτίνες τοῦ ἥλιου ποὺ ἔγερνε. Τὸ γαλήνιο δειλινὸ τῆς ἀθωνίτικης γῆς ἀγκάλιαζε μὲ θεϊκὴ ὀμορφιὰ τὴν ἀναστημένη ἀνοιξιάτικη φύση. Μὲ εὐφρόσυνη λάμψη στὰ πρόσωπα καὶ ὑπερκόσμια γλυκύτητα στὶς καρδιές τους οἱ μοναχοὶ ἀποσύρονταν ἀπ’ τὸ καθολικὸ τῆς μονῆς στὰ κελιά τους.

"Δεύτε ίδωμεν την ζωήν ημών εν τάφω κειμένην". Θεολογικό σχόλιο στο Μέγα Σάββατο

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού    

«Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον ταφήν και την εις Άδου κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν, δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Σύμφωνα με το ιερό συναξάρι αυτήν την άγια ημέρα τιμάμε και προσκυνάμε την ταφή του Κυρίου μας και την εις Άδου Κάθοδόν Του. 

Ζάκυνθος: Επιτάφιος και Πρώτη Ανάσταση (Gloria) 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό [video]


Πρώτες ώρες του μεγάλου Σαββάτου, 15.4.2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου πόλεως Ζακύνθου, εθιμικώς, η Ακολουθία του Επιταφίου και ακολούθως η Πρώτη Ανάσταση (Γκλόρια). 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ μέσω της τηλεόρασης ΙΟΝΙΑΝ:

Κέρκυρα: Λιτανεία Επιταφίου και Αγίου Σπυρίδωνος, Μέγα Σάββατο 2023 [video]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΜΕΣΩ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΙΟΝΙΑΝ:

Πατριαρχικός Εσπερινός Αποκαθηλώσεως 2023 στο Σχοινούδι της Ίμβρου [video-photos]

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, την Μ. Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023, στον Ι. Ναό Αγίας Μαρίνης Σχοινουδίου της Ίμβρου, κατά την οποία χοροστάτησε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και Μύρων κ. Χρυσόστομος.

Βανάτο Ζακύνθου: Εσπερινός Μ. Σαββάτου με Θ. Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου (Πρώτη Ανάσταση - Gloria)


Πρώτη ώρα του Μεγάλου Σαββάτου, 15ης Απριλίου 2023, κατά το έθος της περιοχής πρώην Δήμου Αρκαδίων, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, τελέστηκε ο Εσπερινός με Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, όπου περιλαμβάνεται η Πρώτη Ανάσταση, γνωστή ως Gloria.